$
בארץ

קרן המטבע: העוני בישראל - בין הגבוהים במדינות ה-OECD

בדו"ח ראשוני שהגישו חברי משלחת הקרן על כלכלת ישראל נאמר כי ללא משבר חיצוני, לא סביר שתירשם השנה האטה קשה במשק הישראלי. בקרן צופים שהצמיחה צפויה לרדת השנה לקצת פחות מ-3%, אולם כבר בשנה הבאה היא צפויה לשוב ולחזור למגמה שנתית של 3.75%. חברי המשלחת ממליצים להפחית את הגירעון בתקציב ע"י העלאת שיעורי המע"מ, המיסוי הסביבתי ומיסוי הדיור. לדבריהם, עשור של קיפאון בשכר הריאלי תרם להתפרצות המחאה החברתית

אמנון אטד 11:0013.02.12

העוני הכולל בישראל הוא בין הגבוהים במדינות מדינות ה-OECD, למרות הצמיחה החזקה, ומצב זה מעלה חששות חברתיים קשים, בעיקר לגבי המגזר הערבי והמגזר החרדי. כך סבורים חברי משלחת קרן המטבע הבינלאומית (IMF) שביקרו בישראל.

 

חברי המשלחת סיימו את ביקורם השנתי בארץ והגישו

הבוקר (ב') לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר דו"ח ראשוני על כלכלת ישראל.

 

הדו"ח המלא על המשק הישראלי יוגש למועצת המנהלים של קרן המטבע בוושינגטון בעוד כחודשיים. במהלך השבועיים האחרונים קיימו חברי משלחת הקרן סדרת פגישות עם אנשי משק בכירים, ובהם ראשי בנק ישראל ומשרד האוצר, בכירים ממשרדי ממשלה נוספים, ראשי הבנקים, בכירים במגזר הפרטי ובהסתדרות ואנשי אקדמיה.

 

"המשק הישראלי ממשיך להיות חזק"

 

בדו"ח מציינים חברי המשלחת כי המשק הישראלי ממשיך להיות חזק, בין היתר בשל צעדי המדיניות שבהם נקטו משרד האוצר ובנק ישראל, ולעובדה שהמדיניות הגיבה כראוי לאתגרים המיידיים.

 

להערכתם, לא סביר שתירשם השנה האטה קשה במשק הישראלי, זאת בהנחה שלא יתרחש משבר חיצוני, או שתתפתח הדבקה מתוך שוק האג"ח הקונצרניות. אם מדיניות הריבית הנמוכה של בנק ישראל תימשך, ולצידה יימשך ללא הפרעה גם ביצוע התקציב הדו-שנתי, צפויה הצמיחה לרדת השנה לרמה נמוכה במקצת מ-3%, אולם כבר בשנה הבאה היא צפויה לשוב ולחזור למגמה שנתית של 3.75%.

 

במקביל לשבחים לצעדי המדיניות הכלכלית, מונים מחברי המשלחת גם שורה ארוכה למדי של נקודות תורפה שעדיין קיימות במשק הישראלי: עשור של קיפאון בשכר הריאלי תרם בשנה החולפת להתפרצות המחאה החברתית, שיש לה השלכות משמעותיות על מדיניות ההוצאות והמיסוי בטווח הבינוני; מתחילת השנה החולפת נרשמת האטה בפעילות הכלכלית; חולשה נרשמה בצמיחה, בשוק הדיור, ובביטחון הצרכנים והעסקים; החוב הציבורי של ישראל גבוה ביחס לזה של מדינות ה- OECD החזקות ושל המדינות המתעוררות; הוצאות הביטחון, המשקפות את המתח האזורי, מצמצמות במידה רבה את מרחב הפעולה של הממשלה בתחום התקציב; מחירי הדיור עלו בשנים האחרונות ביותר מ- 50%; והחולשות המבניות בשוק האג"ח הקונצרניות נותרו בעינן, דבר שבא לידי ביטוי בעלייה משמעותית בפרמיות הסיכון שלהן.

 

"לערוך התאמות נוספות במדיניות התקציב"

 

לאור הסיכונים הקיימים, מציעים אנשי קרן המטבע לערוך התאמות נוספות במדיניות התקציב. לדבריהם, ניתן להצדיק נקיטת פעולות להפחתת הגירעון בתקציב, תוך התמקדות בהעלאת המיסוי בטווח הקרוב והבינוני - בעיקר בשיעורי המע"מ, המיסוי הסביבתי ומיסוי הדיור.

 

הדו"ח השנתי של קרן המטבע הבינלאומית נחשב לאחד הדו"חות הכלכליים החשובים על כלכלת ישראל. למרות שממשלת ישראל אינה לווה כספים מקרן המטבע, יש לדו"ח השנתי שלה על המשק הישראלי חשיבות מעשית רבה. הדו"ח מופץ בין כל הגופים הפיננסיים והכלכליים החשובים בעולם, והוא משפיע על ההחלטות של כל החברות והגופים שרוכשים אגרות חוב של ממשלת ישראל - החל בבנקים זרים להשקעות וכלה בקרנות פנסיה בחו"ל.

 

בתגובה מסר משרד התמ"ת: "השר שמחון הכריז על שנת 2012 כשנת התעסוקה. כל כלי הסיוע של משרד התמ"ת מופנים לשילוב מיעוטים, חרדים ובעלי מוגבלויות בשוק העבודה. זהו התנאי לצמיחה בשנים הבאות לצמצום הפערים החברתיים. הדו"ח מציב בפנינו תמונה חד משמעית של המצב. הממשלה כולה תרתם למימוש היעד של הגדלת שיעור התעסוקה בקרב אוכלוסיות ייעודיות אלו באמצעות מגוון תוכניות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x