$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": ביה"ח הדסה לא עומד בתשלום של 10 מיליון שקל לספקים

בית החולים הירושלמי, שבבעלות "נשות הדסה", צריך היה להעביר את התשלומים לספקים לפני כמה שבועות. ב־2009 קיצץ המנכ"ל לשעבר פרופ' מור־ יוסף בשכר העובדים בעקבות ירידה בגיוס תרומות. בית החולים: "מדובר בעיכוב זעום וזמני"

גולן חזני 06:4822.12.11

בית החולים הדסה בירושלים אינו עומד בתשלום של מיליוני שקלים לספקים - כך נודע ל"כלכליסט". בימים האחרונים התלוננו כמה ספקים של בית החולים על כך שהמוסד טרם העביר להם תשלומים בגובה של עשרות עד מאות אלפי שקלים, שכבר היו אמורים להיפרע לפני כמה שבועות. החוב המצטבר לספקים עומד ככל הידוע על קרוב ל־10 מיליון שקל.

 

ביה"ח הדסה בירושלים שייך לארגון "נשות הדסה", ואינו נהנה מתמיכה ממשלתית. לפני שנתיים נקלע בית החולים למשבר לאחר שארגון "נשות הדסה" הפסיד 90 מיליון דולר בהונאת הפונזי של ברני מאדוף, וזאת בעיצומה של תקופה קשה במיוחד לגיוס כספים.

 

לפני שנה פרסם "כלכליסט" כי הארגון הגיע להסכם עם הנאמן של קרן מאדוף, ובמסגרתו יחזיר הארגון 45 מיליון דולר לקרן נפגעי מאדוף. לפי חוקי פשיטת הרגל בארה"ב, כונס הנכסים שמונה לחברת ההשקעות של מאדוף מוסמך לדרוש את החזרת כל הכספים שהופצו במסגרת ההונאה, כדי לחלקם בין שאר הקורבנות.

 

בית החולים הדסה בית החולים הדסה

 

מאדוף ניהל 11% מתיק ההשקעות של "נשות הדסה". ב־1988 נכנס הארגון לראשונה להשקעה אצל מאדוף, כאשר נדבן צרפתי תרם לארגון 7 מיליון דולר בתנאי שמאדוף ינהל את הכסף. בשנים 1988–1996 הפקיד הארגון 33 מיליון דולר נוספים בחשבונותיו של מאדוף, ובאפריל 2007 משך 137 מיליון דולר. יתרת החשבון האחרונה של הארגון לפני התפוצצות ההונאה הצביעה על 90 מיליון דולר. בעקבות ההפסד נאלץ הארגון למכור את בית ההארחה "יהודה הצעיר" בגבעת משואה בירושלים, תמורת 55.5 מיליון שקל. הדסה משקיעה בישראל כ־91 מיליון דולר בשנה, ותקציב בית החולים עומד על כ־1.6 מיליארד שקל בשנה. בעקבות פרשת הפונזי, הארגון הוריד את התמיכה השנתית בבית החולים, ולאחרונה חלה ירידה בגיוס התרומות של גופים שונים בשל המשבר הכלכלי. בראש ביה"ח עומד פרופ' אהוד קוקיה.

 

המנכ"ל הקודם פרופ' שלמה מור־יוסף הוביל ב־2009 תוכנית הבראה שבמסגרתה נדרשו העובדים בין השאר להלוות 4% משכרם להדסה למשך שבע שנים, והכסף יוחזר להם בסוף התקופה. כמו כן צומצמה מכסת ימי החופשה שלהם ביומיים, ערך יום ההבראה הצטמק וננקטו צעדים נוספים.

 

גורמים בתחום הרפואה מציינים כי בשנים האחרונות החל בית החולים, כמו מרכזים רפואיים נוספים, ליהנות ממקור הכנסה נוסף: תיירות המרפא של חולים מחו"ל. למרות זאת, נראה שביה"ח מתקשה להתגבר על המשבר.

 

מקור הכנסה מרכזי אחר של בית החולים בשנים האחרונות הוא הדסית, חברת יישום הטכנולוגיות של בית החולים שמרכזת ומקדמת עשרות פיתוחים ומחקרים. הדסה היה בית החולים הראשון שהנפיק את הקניין הרוחני בבורסה, באמצעות החברה־הבת הדסית ביו אחזקות (HBL). החברה גייסה ב־2006 סכום של 50 מיליון שקל.

 

מהדסה נמסר בתגובה כי "שלא כמו בתי חולים ציבוריים אחרים, הדסה אינה נתמכת תקציבית על ידי המדינה או קופות החולים. מדובר בעיכוב זמני המהווה חלק זעום מסך התשלומים, אשר נובע מן העובדה שהדסה לא קיבלה את כל התשלומים המגיעים לה מגורמים שונים". גורם בבית החולים מסר כי הוא מאמין שהכספים יועברו לספקים בשבועות הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x