המלצות ועדת ברנע: 80 מיליון שקל לוועדות המחוזיות לקדם תוכניות בנייה למגורים
שר הפנים אלי ישי מאמץ את הרפורמה להסרת חסמים ניהוליים וארגוניים בתחום התכנון והבנייה. בין השאר ישודרג מערך כוח האדם המקצועי במוסדות
שר הפנים אלי ישי (ש"ס) הודיע היום כי הוא מאמץ את הרפורמה להסרת חסמים ניהוליים וארגוניים בתחום התכנון והבנייה. את הרפורמה גיבשה ועדה ציבורית בראשות פרופ' אמיר ברנע והיא הוקמה על ידי ישי, במטרה להגדיל את היצע יחידות הדיור בישראל.
עיקרי ההמלצות:
להעניק לוועדות המקומיות לתכנון ובנייה סמכות בחוק לאשר תוספת של 5% זכויות בנייה לפרויקטים למגורים במרכזים העירוניים במטרה להגדיל את היצע יחידות הדיור בישראל, תוך מניעת הכבדה על התשתיות הקיימות.
הקצאת תקציב בהיקף של כ- 80 מיליון שקל לוועדות המחוזיות לצורך פיתוח תשתיות כפתרון לחסמים במטרה לקדם תוכניות בנייה למגורים.
שדרוג מערך כוח האדם המקצועי והמנהלי של מוסדות התכנון במטרה לשפר את יכולתם לקדם תוכניות לבנייה ושמירת הידע המקצועי באמצעות שיפור תנאי ההעסקה והוספת תקנים קבועים במערכת, לצד יועצים מקצועיים זמניים.
קביעת נוהל לתנאי סף לקליטת תוכניות ולקיום התייעצות מקצועית מקדימה עם גורמי התכנון עוד בטרם מוגשת תוכנית לבניה לאישור מוסדות התכנון (פר-רולניג).
ברנע הסביר במסיבת עיתונאים שנערכה בלשכתו של שר הפנים, כי "הכוונה היא להסיר חסמים לבנייה מבלי לפגוע באיכות התכנון. אנו רוצים להעניק סמכויות לוועדות המקומיות לשדרג את כמות כח האדם במנהל התכנון ובמועצות מקומיות. כולי תקווה שההמלצות יסייעו להליכי התכנון והאישור". ברנע הוסיף כי "לא עשינו חשבון של עלות ההמלצות אך זו עלות צנועה. לאגף תקציבים היה נציג בוועדה והם ראו בתכנון אלמנט תשתיתי. כל שקל שמשקיעים בתכנון יש לו השלכות רוחביות של עשרות שקלים. להבנתי האוצר רואה בתוספת התקציב הזו ראויה וקיימת".
ישי שיבח את ברנע ואמר כי "לצד הרפורמה שמתקדמת בכנסת ראינו צורך בצעדים נוספים לייעל את הליכי הבנייה. הוועדה הציבורית עשתה עבודה מצוינת". לדבריו, "יהיה לנו פול כה גדול של תכנון, שאם יש מקרה כמו מצוקת דיור או גל עלייה מבורך, אז בכל רגע יהיה מלאי תכנון ויהיה אפשר לבנות בלי ביורוקרטיה. כמה ואיפה זה משרד הפנים והשיכון יחליטו בצוותא. המנכ"ל עמרם קלעג'י יפעל ליישום ההמלצות ויעמוד על כך מקרוב. יפה שעה אחת קודם". בקשר לייעול הבנייה במגזר הערבי אמר ישי, "אני בעד לעודד בנייה גם שם, במגזר הערבי, לגובה כמו ברחבי הארץ".
יוסף מישלב האחראי על מחוז חיפה הדגים שימוש בתוספת התקציב שתינתן לוועדות המחוזיות בעקבות המלצות הוועדה. "בפרדיס יש שכונה של 1000 יח"ד שאישרנו בשבוע שעבר. היא מותנה בקו ביוב בעלות של 7-8 מיליון שקל. אם לממונה על המחוז תהיה הקופה שהמליץ עליה הוועדה הבנייה תתקדם".
לדברי משרד הפנים: "החל משנת 2007 חלה עלייה תלולה של כ-50% במחירי הדיור בישראל בשל מחסור בהיצע דירות למגורים. כתוצאה מכך הציבה ממשלת ישראל יעד אישור של 60,000 יחידות דיור בשנה. כן יזמה הממשלה חקיקת חוק תכנון ובנייה להאצת הבנייה למגורים, המכונה חוק הוד"לים. הוועדה ציינה שישנם גורמים רבים המשפיעים על היצע הדיור, ביניהם: מדיניות מקרקעי ישראל, מימון ואשראי בנקאי, מימון תשתיות כתנאי לבניית יחידות דיור, הקצאת תקציבים וכוח אדם לנושאי תכנון ובנייה, אולם סמכות הוועדה הוגבלה לתחומים שלהם אחראי משרד הפנים. הוועדה סבורה שמוסדות התכנון אינם הגורם המרכזי לחסך בתחום הדיור".


