האטה במשק? תקציב בנק ישראל יזנק ב-14% ל-800 מיליון שקל
בשנת 2011 עמד תקציב בנק ישראל על 704 מיליון שקל. הסיבה לזינוק: הגדלת ההפרשות לגמלאות ב-23% בשל העלייה במספר הפורשים לגמלאות וכן העלאת ההפרשות לעתודה ניהולית מ-3.2 מיליון שקל ל-19.5 מיליון שקל
בנק ישראל פרסם היום (ב') לציבור את עיקרי תוכנית העבודה והתקציב לפעילותו המינהלית לשנת 2012. מתוכנית העבודה עולה כי תקציב בנק ישראל יגדל השנה ב-13.5% מ-704 מיליון שקל בשנת 2011 ל-798 מיליון שקל בשנת 2012, בעיקר עקב גידול במספר הפורשים לגמלאות ועלייה חדה מאוד בהפרשות לעתודה ניהולית. מדובר בזינוק מצרפי של 18.4% בשנתיים בתקציב בנק ישראל.
רק בשנת 2010 הסתכם תקציב בנק ישראל ב-674 מיליון שקל, אך מתוך תקציב זה נוצלו רק 607.2 מיליון שקל בפועל.
רק בחודש אוקטובר הוקמה המועצה המנהלית של הבנק, בהתאם לחוק בנק ישראל התש"ע - 2010, ובה מכהנים חמישה חברים מן הציבור בנוסף לנגיד ולמשנה לנגיד. זו השנה הראשונה שהמועצה המינהלית אישרה את התקציב השנתי של הבנק והניחה אותו על שולחן ועדת הכספים של הכנסת.
תקציב הגמלאות של בנק ישראל יגדל בשנה הבאה ב-49 מיליון שקל (23%), בשל הצפי לגידול במספר הפורשים בשל כניסתו לתוקף של שינוי בהסכמי השכר. הגידול במספר הפורשים צפוי להביא להתייעלות ולקליטת עובדים צעירים בעלי תרומה גבוהה בשכר נמוך יותר.
גם תקציב העתודה הניהולית יזנק משמעותית. בשנת 2012 תוקצבה עתודה למועצה המינהלית בסכום של 19.5 מיליון שקל, לעומת 3.2 מיליון שקל בלבד בשנת 2011. עיקר הפער נובע מכך שב-2011 תוקצבה בעתודה זו הכנסה של 10 מיליון שקל בגין מכירת נכס בת"א. סך כל העתודות בתקציב הבנק לשנת 2012 מסתכם ב-35 מיליון שקל. עתודות אלו יתממשו רק בהתקיים התנאים שנקבעו למימושם.
בתקציב ההשקעות של הבנק לשנת 2012 חל גידול של 20.6 מיליון שקל. בשנת 2012 מתכנן הבנק לבצע מספר פרויקטי תשתית מרכזיים בתחום המשכיות עסקית, לוגיסטיקה וטכנולוגיה. בנוסף, מבוצעות השקעות הנוגעות להדפסת סדרה חדשה של שטרות.
מצבת כוח האדם המקסימלית ב-2012 תעמוד על 701 משרות, לעומת 726 משרות מתוקצבות בשנת 2011. בשנת 2011 כוח האדם בפועל היה נמוך משמעותית ועמד על 706 משרות בלבד.
תקציב הפעילות המנהלית אינו כולל הכנסות והוצאות הנובעות מיישום כלים מוניטריים, מתן אשראי לתאגידים בנקאיים ולגופים פיננסיים אחרים, ניהול הנזילות במשק, השקעות ביתרות מטבע חוץ וכדומה. הכנסות והוצאות אלו באות לידי ביטוי בדין וחשבון הכספי של בנק ישראל.


