$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - התוכנית של לנדאו: לרוקן את הסמכויות של רשות החשמל

שר התשתיות הפיץ תזכיר חוק שנועד לבטל את הסמכות הבלעדית של רשות החשמל בקביעת התעריפים. לפי התזכיר, שינוי התעריף יחייב את חתימת שרי התשתיות והאוצר. משרד התשתיות: "הסעיף נועד לשרת את רצון הציבור"

ליאור גוטמן 06:53 04.12.11

 

חלפו 15 שנים מאז הוקמה רשות החשמל ונדמה שהרשות עומדת לפני מהלך דרמטי שיעקר את עיקר תפקידיה מתוכן: בסוף השבוע האחרון הפיץ שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, תזכיר חוק שמחולל שינוי עמוק בכל הקשור לניטור ולפיקוח על תעריפי החשמל ועל היצרנים הפועלים בענף.

 

תזכיר החוק שהגיע לידי "כלכליסט" מונה סעיפים שישנו לחלוטין את יחסי הכוחות לטובת משרד התשתיות על חשבון רשות החשמל, שהיא הרגולטור המפקח על היצרנים במשק ובראשם מונופול הייצור הממשלתי - חברת החשמל.

 

התזכיר מציע לשנות את חוק משק החשמל מ־1996 בארבעה סעיפים עיקריים. הסעיף הראשון מציע ש"שר התשתיות הלאומיות יהיה רשאי לקבוע בתקנות עקרונות לקביעת התעריפים ועדכונם, וכי קביעת התעריפים תיעשה באישור שר התשתיות הלאומיות ושר האוצר".

 

 

סנדול הרשות

 

מדובר בשינוי סדרי בראשית שלפיהם תעריף החשמל נקבע רק על ידי מליאת רשות החשמל, גוף שאינו כפוף לשום משרד ממשלתי. גורמים שמקורבים לשר התשתיות הלאומיות הסבירו שעד כה, קביעת התעריף התקיימה ללא ביקורת. גם בעתיד, התעריף ימשיך להיקבע על ידי רשות החשמל אולם אישורו יחייב את חתימת שרי האוצר והתשתיות הלאומיות — במקרים שבהם יהיה לכך השפעה משקית לאומית. כיום ניצב המשק בדיוק במצב שבו העלאת תעריף החשמל עלולה להיות בעלת השפעה רחבה יותר: היעדרה של אספקת הגז ממצרים מחייב העלאה של התעריף ב־30%, ואולם יישום מהלך שכזה יגרום לעלייה של 1% באינפלציה — על כל המשתמע מכך.

 

המשמעות בפועל של הסעיף הראשון בתזכיר החוק היא סנדול היכולת של רשות החשמל לקבוע עצמאית את תעריף החשמל, אחד התחומים היסודיים ביותר שעליהם מושתתת הרשות.

 

בהקשר סעיף זה יצוין שבמשרד התשתיות נתלים באילנות גבוהים ומנמקים את המהלך בכך ש"הוועדה לשינוי כלכלי־חברתי בראשותו של הפרופסור מנואל טרכטנברג המליצה, בין השאר, על 'חיזוק עצמאותן של סוכנויות רגולציה, באופן שיביא לקבלת החלטות על בסיס מקצועי על ידי גורמים בעלי ידע ומומחיות נדרשים, תוך איזון שמאפשר לממשלה ולשר האחראי להתערב'". לטענת משרד התשתיות, יישום הסעיף בא לשרת את רצון הציבור.

 

הסעיף השני בתזכיר החוק מתייחס לרצונו של לנדאו ליצוק תפקיד חדש לרשות החשמל. מדובר במנכ"ל במשרה מלאה שיכהן כאחראי מקצועי על רשות החשמל. המנכ"ל ינהל את ישיבות הרשות וייבחר על ידי שרי התשתיות והאוצר. הוא יזכה לכהונה קצובה של חמש שנים עם אפשרות להארכה בארבע שנים נוספות.

 

תפקיד בלי שיניים

 

בסביבת השר לנדאו מסבירים שעד היום, יו"ר רשות החשמל היה "המוציא והמביא" בלי יכולת לפקח עליו. עם איוש תפקיד המנכ"ל יהפוך היו"ר למאשר בלבד של התוכניות שנהגו במשרד המנכ"ל — בדומה למבנה הניהולי שקיים ברוב החברות במשק, לרבות חברת החשמל.

 

תפקיד יו"ר הרשות מאויש כיום זמנית על ידי עו"ד אורית פרקש הכהן. אם ייושם הסעיף הנוגע למינוי מנכ"ל, ההתמודדות על התפקיד הנחשק של יו"ר רשות החשמל תתרוקן מתוכן ותהפוך את היו"ר החדש לבעל תפקיד חסר שיניים.

 

הסעיף השלשי בתזכיר נוגע לשינוי סמכות הפיתוח של משק החשמל. לנדאו מבקש לגרום לכך ששר התשתיות יחלוש על כלל יצרני החשמל במשק בניגוד למצב הקיים, שבו החוק מאפשר לשר לשלוט רק על חברת החשמל — המספקת כ־95% מהביקוש לחשמל במשק.

 

סעיף זה מבקש להיערך למצב שבו עד אמצע העשור הנוכחי יצטרפו כמה יצרני חשמל פרטיים לענף (OPC, דוראד, דליה אנרגיות) שיספקו כ־20% מהביקוש במשק. השינוי שלנדאו מציע יאפשר לשר התשתיות לשלוט גם בתוכניות הפיתוח וההרחבה של היצרנים הפרטיים. אם תאושר התוכנית של משרד התשתיות היצרנים יצטרכו להכפיף את תוכניות הפיתוח שלהם לצורכי המשק ולא לשורת הרווח - כפי שנעשה עד כה.

 

הסעיף הרביעי הוא טכני בעיקרו, ומבקש לתקן עיוות ישן שלפיו רישיון חלוקת חשמל ניתן ל־20 שנה ואילו רישיון האספקה בפועל (חיבור לצרכנים) ניתן לשנה אחת בלבד. המדינה נאלצה להאריך מדי שנה את רישיון האספקה, ואילו השינוי המוצע בתזכיר החוק יאפשר הארכת רישיון האספקה ל־20 שנה. 

x