$
בארץ

חלוץ עברי ברשת: הבנק החברתי הראשון בישראל

האקטיביסטים איתי נבו ואמנון דפני קוראים בפייסבוק להקמת בנק אשר יישלט על ידי לקוחותיו בצורה דמוקרטית וללא בעלים פרטיים

תומר אביטל 13:4301.12.11

גלי ההדף של המחאה החברתית מגיעים לענף הבנקאות. "הגיע הזמן שנתארגן ונקים בנק אשר יהיה בבעלות לקוחותיו. בנק שפועל על פי ערכים וחזון חברתיים. בנק שיתמוך במשקי הבית, במעמד היצרני ובעסקים קטנים ובינוניים. מגיע לכולנו בנק שלא רק שעובד בשבילנו אלה גם שיך לנו" - הציטוט הזה מככב

בימים האחרונים ברשת הפייסבוק, באתר של קבוצה בשם 'הבנק החברתי הראשון'. מאחורי הדף עומדים איתי נבו ואמנון דפני, שני אקטיביסטים בוגרי המחאה החברתית שרוצים לחולל מהפכה צרכנית בענף הבנקאות.

 

הבנק החברתי הראשון בישראל, לפי החזון, יישלט על ידי לקוחותיו בצורה דמוקרטית וללא בעלים פרטיים. הלקוחות ישמשו כבעלים והבנק ינוהל ללא כוונת רווח במטרה לערער את המונופול הבנקאי בישראל ולהפחית את הריכוזיות בשוק.

 

מבחינה חוקית המוסד ייקרא 'איגוד אשראי'. "במאה מדינות קיימים איגודים כאלו ומתגלגלים בהם למעלה מטריליארד דולר", מספר נבו. "המוסד הראשון נפתח לפני 150 שנה".

 

נבו (28) הוא מוזיקאי ירושלמי לשעבר שפעיל כיום במאהל בקריית שמונה ומרכז את פרויקט הבנק החברתי. המיזם הוא בן 3 שבועות בלבד, ולדבריו פעילים בו כיום כ-14 מתנדבים. דפני הוא פעיל תל אביבי שייסד אתרי אקטיביזם ברשת האינטרנט.

 

הבנק לדבריהם יספק בסופו של דבר את כלל השירותים הבנקאיים, אך בעמלות אפסיות מאחר ואין לו כוונות רווח. הדירקטוריון של הבנק יורכב מאנשים שייבחרו, יתחלפו בקביעות, ויפעלו ללא משכורת כדי לשמור על חוסר אינטרסים.

 

על שאלת בטיחות בהפעלת בנק שכזה משיב נבו, "יש חברות ביטוח שמתמחות בבנקים חברתיים בחו"ל. הן יבטחו אותנו. הן בעצמן, אגב, ללא כוונות רווח".

 

השלבים הבאים כוללים את רישות הארגונים שתומכים במיזם, ועיבוי דף האינטרנט בו פעילים היום כ-900 גולשים. אנשי הבנק כבר יצרו קשר עם המועצה לצרכנות, המכללה החברתית-כלכלית, עמותת כח לעובד, וארגונים נוספים כמו מועצת איגודי האשראי העולמית. "נשיא המועצה שלח לי 2 ספרים בעניין בשביל לעזור לנו לייסד את הבנק החברתי עם הניסיון הרב שיש להם", אומר נבו.

 

לדבריו, "כבר היום אנו יכולים לפתוח מוסד, אך לא נוכל לספק שירותים כמו משכנתאות ולתת הלוואות מעל 20 אלף שקל". לרשותם עומדות מספר דרכים לצלוח את הדרישות המחמירות לייסוד בנק אמיתי והקמת סניפים - הראשונה היא הישענות על אחד מהבנקים החברתיים המרכזיים הפזורים בארה"ב, אירופה ואסיה, ודרך נוספת היא לגדול בצורה טבעית באמצעות רווחים. הדרך השלישית היא לקחת הלוואה גדולה מבנק חברתי בחו"ל. מדובר בסכום שנע, לדבריהם, סביב ה-40 מיליון שקל. בימים אלו עורכים היוזמים מחקר מעמיק בנושא כדי ליצור בנק "אמין ובטוח" ולאחר מכן יגבשו את המדיניות, ויפנו לבנק ישראל.

 

אתם לא חוששים כי לאומי ופועלים ינסו להפיל אתכם?

"אני מאוד מקווה שהם ינסו", אומר נבו. "המטרה שלנו היא ליצור תחרות אמיתית ולשבור את המונופול, להוריד ריביות ועמלות. אם יפחיתו את העלויות ללקוחות אז כבר עשינו חצי עבודה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x