$
בארץ

שטייניץ: "בקרה על תקציב הביטחון תחסוך שני מיליארד שקל לשנה"

ועדת חוץ וביטחון דנה על קיצוץ אפשרי בתקציב הביטחון. יו"ר הוועדה שאול מופז: "תוקם ועדה שתפקח על כל סעיף שבו מוציא משרד הביטחון כספים". בן אליעזר: "אסור לקצץ. אני מאמין שאנו בדרך לעימות עם מצרים". משרד הביטחון בתגובה: "מערכת הביטחון כולה משתאה מרמת הדיוק ומההבנה העמוקה של שר האוצר - גם בהיבטים הביטחוניים וגם הכלכליים"

תומר אביטל 10:4721.11.11

ועדת חוץ וביטחון דנה הבוקר על קיצוץ תקציבי אפשרי והתייעלות במערכת הביטחון. בדיון משתתף שר האוצר יובל שטייניץ התומך בקיצוץ בסך 2.5 מיליארד שקל בתקציב הביטחון, בהתאם לדו"ח טרכטנברג.  הדיון יימשך כשעתיים ובסיומו יעברו חברי הוועדה בדיון בדלתיים סגורות, שבו יסקור השר

נתונים תקציביים חסויים.

 

שטייניץ, שכאמור משתתף בדיון, אמר כי "תקציב הביטחון דורש הסדרה אחת ולתמיד - גם כדי שישראל תהיה דמוקרטית וגם לטובת מערכת הביטחון עצמה. זיהיתי את הבעייתיות כבר בימיי כחבר בוועדה. הקמתי וועדה בראשות פרופ' רובינשטיין שבחנה את חוסר הבקרה על תקציב הביטחון - ללא קשר לקיצוץ. על נתח אדיר מתקציב מערכת הביטחון, כספם של משלמי המיסים, אין שקיפות ובקרה".

    

לדברי שטייניץ, "ההערכה שלנו היא שהחיסכון השנתי כתוצאה מהבקרה והשקיפות - יעמוד על סדר גודל של שני מיליארד שקל לשנה החל מהשנה השנייה".

 

שר האוצר הראה לחברי הוועדה מצגת שסקרה את ההליכים לנסות ולהחיל ביקורת על מערכת הביטחון. "ב-2007 דו"ח ברודט לבחינת תקציב הביטחון קבע מסגרת תקציבית לעשור קדימה. מאורע כזה לא היה לעולם בישראל. הדו"ח קבע מתווה תקציבי של תוספת של 100 מיליארד שקל עד 2017 וכיסוי מלא בשיטת הכל כלול. הדו"ח כולל טילים, איומים קונבנציונאליים, ולא קונבנציונאליים, כולל הסלמה במדינות ערב מתונות".

 

שטייניץ הזכיר במקביל כי "יש פגיעה ביכולת ההתעצמות של המדינות שמסביבנו". לדבריו, החריג להעלאת התקציב הוא מלחמה כוללת במזרח התיכון נוסח יום כיפור. עוד ציטט מהדוח "זו מסגרת מחייבת למעט נסיבות קיצוניות במיוחד ואין לחרוג ממנה".

 

התוספת בת 100 המיליארד בעשור אמורה להיבנות לדבריו באופן הבא: 46 מיליארד שקל מתקציב המדינה, 30 מיליארד מהתייעלות בצה"ל עליו התחייב ו-24 מיליארד יגיע מבקשה לתוספת בסיוע האמריקאי שהתקבלה. "סעיף ההתייעלות לא מתקיים", הכריז השר והוסיף "בישראל תקציב הביטחון הוא 7.3% מהתוצר לעומת 1.6% ב-OECD. בביטוח חברתי ורווחה זה הפוך. ההוצאה בישראל עומדת על 14.5% לעומת 21.5% ב-OECD. המשמעות מאוד ברורה. כל הגדלה בביטחון מגדילה את האנומליה בהוצאות חברתיות וההפך. אין הוקוס פוקוס וקסמים במקרה הזה".

 

בשבועות האחרונים התנהלה התגוששות פומבית בין שטייניץ לשר הביטחון אהוד ברק שמסתייג מהקיצוץ ותומך בהרחבת החוב הלאומי במטרה לממן את צרכי המחאה החברתית.

  

יו"ר ועדת חוץ וביטחון, שאול מופז, הכריז כי יקים ועדה שתפקח על כל סעיף שבו מוציא משרד הביטחון כספים.

 

ח"כ עמיר פרץ אמר בתגובה לדברי שטייניץ, כי "זה לא הוגן לשים את תקציב הרווחה מול הביטחון. מה זה רלוונטי ילדים מול טנקים? זה עימות פופוליסטי. אין שום סיבה שיהיה בזבוז במערכת הביטחון ואתה לא צריך להשתמש בכלים הללו. צריך לקצץ ולהתייעל בביטחון בלי קשר לקשישים בירושלים".

 

ח"כ אריה אלדד אמר, כי "היינו צריכים להגיש את תקציב הביטחון לתחרות פלאי עולם במקום ים המלח. זה התקציב היחידי שגודל וקטן בו זמנית. הממשלה ומערכת הביטחון לא סופרים את ועדת חוץ וביטחון. אחד הקצינים אמר לנו את זה. כל גוף שונא פיקוח אך רובם מבינים שאין מנוס מכך. צה"ל לא הפנים עד היום שהכנסת זה הריבון. אין פיקוח".

  

פואד: אסור לקצץ. אנו בדרך לעימות עם מצרים

 

בנימין בן אליעזר אמר בדיון, כי "אף אחד לא יכול להגיד מה יקרה. אני מאמין שאנו בדרך לעימות עם מצרים. אני גם לא יודע מה יקרה במצרים וירדן. אל תוריד מהפיקוח ומהדרישה להתייעלות והשקיפות. אך אסור בתקופה הזו ללכת על קיצוץ".

  

בוז'י הרצוג ציין כי "זה קרב אבוד. שר הביטחון עורך מסע הפחדה בעולם ומנגן על מיתרי ההפחדה. ראש הממשלה לא יעמוד בפני מסע החרדות ובסוף, שר האוצר, תרים דגל לבן כמו קודמייך. הקברניט לא רוצה לקחת סיכון ולכן ישקיע יותר במערכת הביטחון. זאת הדרישה".

  

ח"כ עינת וילף אמרה כי "הזלזול המבני לא בריא למשטר שלנו. יש לך תמיכה חד משמעית בנושא השקיפות והבקרה. אך אנו לא רוצים לראות במשרד הביטחון את מה שקורה בשאר המשרדים. היינו רוצים יותר אמון. מלבד זאת שר הביטחון אמר שמשרד הביטחון ייתן את חלקו. בעניין הגירעון אני איתך- אסור להגדיל אותו. אפשר לקיים דיון האם לאור המחאה אפשר לבחון את הגדלת ההכנסות וההוצאות".

  

שטייניץ סיכם ואמר כי "יש תמימות דעים לגבי עניין הבקרה. זה החשוב ביותר. מדובר בהסדרה לטווח ארוך. בתיקון עיוות היסטורי".  

 

יו"ר הוועדה, שאול מופז, מתח ביקורת בפתח הדיון על משרד הביטחון ואמר כי "יש לי הרגשה שקיימת סגירה מתחת לשולחן בין שר הביטחון לראש הממשלה על תוספות תקציביות לאורך השנה, מעבר למה שהכנסת אישרה. אי אפשר שהממשלה ושר הביטחון ינהלו את התקציב מאחורי גבו של שר האוצר בקומבינה. המערכת לא יכולה לבקש ממני לאשר עוד כשלושה מיליארד שקל. אני אבקש משר האוצר להבהיר את הסוגייה הזאת היום. זה מוכיח אי סדרים, בעיה של אמינות והתנהלות לא תקינה".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה, כי הוא "מצר על כך שח"כ שאול מופז ושר האוצר יובל שטייניץ מנצלים שוב את הזיכרון הקצר של כלי התקשורת והציבור, ומשנים את דעתם באופן הפוגע בביטחון, גם ביחס להתבטאויות ועמדות שהם עצמם הציגו בעבר. מערכת הביטחון כולה משתאה מרמת הדיוק ומרמת ההבנה העמוקה בהבאת הדברים ע"י שר האוצר- גם בהיבטים הביטחוניים וגם הכלכליים.

 

"משרד הביטחון פנה לוועדה וביקש לדחות את הדיון, כדי לאפשר לשר הביטחון אהוד ברק, שעושה את דרכו חזרה מביקור עבודה בקנדה וארה"ב, להשתתף בדיון ולהציג את העמדה המקצועית של מערכת הביטחון באופן שיאפשר התייחסות עניינית לדברים שאמר ח"כ שטייניץ.

 

"משרד הביטחון רואה בחומרה את השימוש הבוטה שנעשה בוועדה מקצועית של הכנסת, שבמקום לפקח מטעם הכנסת באופן ענייני אחר פעילות מערכת הביטחון, נותנת במה לאמירות הפוגעות בביטחון".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x