$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": החברה הסולארית סאנדיי אנרג'י פיטרה כשליש מעובדיה

אחת החברות הבולטות בענף פיטרה כ־22 מתוך 60 עובדיה, ובכלל זה את רוב עובדי מערך המכירות. חלק מהפיטורים מיוחסים להפחתת הסובסידיה לענף. מקורבים לחברה: כאשר המדינה מערימה כל כך הרבה קשיים, אין מנוס מצמצום כוח האדם

ליאור גוטמן 06:5509.11.11

חברת האנרגיה הסולארית סאנדיי אנרג'י פיטרה לאחרונה כשליש מצבת כוח האדם - כך נודע ל"כלכליסט".

 

הפיטורים התרחשו בשני סבבים: הסבב הראשון התרחש מעט לאחר ראש השנה, אז שוחררו מתפקידם כ־10 עובדים - לרבות רוב עובדי מערך המכירות של החברה הסולארית. הסבב השני התרחש בימים האחרונים, והוא כלל מספר דומה של מפוטרים.

 

בסך הכל פוטרו 22 מתוך 60 עובדי סאנדיי שעבדו בה עד ראש השנה. גורמים המקורבים לסאנדיי אמרו ל"כלכליסט" כי "מדובר בעסק כלכלי, וכאשר המדינה מערימה עליו כל כך הרבה קשיים, אין מנוס מצמצום מצבת כוח האדם".

 

 

"בשלב זה", הוסיפו המקורבים לחברה הסולארית, "אין חשש לגורל הפרויקטים שהחברה התחייבה אליהם - לרבות מכרז של אשכול מועצות בגליל המערבי בהיקף של כ־40 מיליון שקל". מדובר במכרז שבו זכתה סאנדיי רק בחודש יוני האחרון. אולם למרות דברי המקורבים, הרי שבהיעדר מערך מכירות מלא תתקשה סאנדיי למלא או להרחיב את מכסת הייצור שאליו התחייבה במועד המקורי שתוכנן לכל פרויקט בפורטפוליו הכללי שלה.

 

ההקפאה שהכשילה את ההנפקה של סאנדיי

 

סאנדיי אנרג'י היא אחת החברות הבולטות בתחום ההקמה וההתקנה של מערכות האנרגיה הסולארית. החברה, שאותה מנהל קובי דינר, הוקמה ב־2008 ועד היום הקימה מערכות במגזר הפרטי והעסקי. על פי דיווחיה, צבר הפרויקטים שלה הגיע להיקף ייצור של כ־200 מגה־ואט. ההכנסות הכוללות מאותם פרויקטים מוערכות בכ־3 מיליארד שקל ל־20 שנה.

 

עד לפני כשנתיים העתיד של סאנדיי נראה מבטיח: באוקטובר 2009 דיווחה החברה על הסכם משותף עם אורמת להקמת מערכות סולאריות בהשקעה של כ־720 מיליון שקל ובהיקף ייצור של 36 מגה־ואט. ההסכם בין הצדדים כלל ייזום, הקמה ותפעול של מערכות להפקת חשמל באמצעות אנרגיה סולארית.

 

ואולם בעת האחרונה ניחתו על סאנדיי שורה של מכות רגולטוריות שהקשו עליה - ועל שאר החברות בענף - להתרומם. בין פברואר לאוגוסט האחרון הקפיא משרד האוצר את הקצאת מכסות הייצור של הענף הסולארי בטענה שמדובר בסבסוד מיותר של טכנולוגיה על כתפי הציבור. יזם סולארי המפעיל מתקן בסדר גודל בינוני (מעל 50 קילו־ואט שעה) מקבל 1.44 שקל לכל קילו־ואט שעה שהוא מייצר, פי שלושה מהמחיר שמשלם צרכן פרטי לחברת החשמל. מאחר שחברת החשמל מחויבת לרכוש את החשמל המיוצר במתקנים סולאריים למשך 20 שנה, היא מגלגלת על הציבור את הפרשי התעריפים.

 

לדברי גורמים בענף, ההקפאה האמורה היתה אחת הסיבות לכישלון הנפקת המניות הראשונית של סאנדיי שהתקיימה ביוני האחרון. לפי התשקיף שפורסם טרם ההנפקה, סאנדיי קיוותה לגייס כ־43.5 מיליון שקל לפי שווי חברה של 112 מיליון שקל ואולם סאנדיי נאלצה לחתוך את שווייה ל־70 מיליון שקל ולבסוף בוטלה ההנפקה. הכנסות החברה ב־2010 הסתכמו בכ־21 מיליון שקל, צמיחה של 167% לעומת 2009 ואולם בשורה התחתונה נרשם הפסד שנתי של 3.1 מיליון שקל.

 

הורדת התעריפים תחסוך כסף לציבור

 

המכה הרגולטורית האחרונה שניחתה על הענף הגיעה בתחילת נובמבר: מליאת רשות החשמל הודיעה שהיא מתכוונת להוריד בדיעבד את תעריפי החשמל ליזמים בתחום בשיעור של כ־22% (מדובר רק במיזמים שהמימון שלהם טרם נסגר). בענף הסולארי מכנים את המהלך "ששינסקי של התחום הסולארי", בשל הדמיון למסקנות ועדת ששינסקי להעלאת שיעור המס שנגבה מחברות הגז. בשני המקרים שינתה המדינה את המבנה הפיננסי של היזמים בדיעבד.

 

ברשות החשמל הסבירו שהרקע לצעד הוא נתונים שהצטברו שם, שלפיהם עלות הקמתה של מערכת סולארית ירדה בשנים האחרונות בכ־35%, בעוד שהתעריף שהמדינה הבטיחה ליזמים (אותם 1.44 שקל לקוט"ש) נשאר גבוה.

 

הורדת התעריפים תחסוך לציבור (המשלם עבור החשמל ממתקנים סולאריים באמצעות חברת החשמל) כ־1.3 מיליארד שקל. המהלך תוכנן לפני חודשים ארוכים, אולם הוצאתו הרשמית לפועל היווה הקש ששבר את גב הגמל עבור חברות בענף. הדבר הוביל לצמצום מצבת כוח האדם גם בחברות קטנות יותר.

 

מסאנדיי סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x