$
בארץ

יו"ר ועדת ראשי האוניברסיטאות נגד השביתה: "הסגל הזוטר משתכר יותר ממתמחי הרפואה"

לפי רבקה כרמי, "כל הצעד פופוליסטי ודקלרטיבי. השביתה מיותרת ונעשית על גב הסטודנטים". ד"ר דניאל מישורי בתגובה: "פרופ' כרמי מוכיחה שהאוויר במרומי מגדל השן דליל מאד. אם ראשי האוניברסיטאות יתמידו בגישה זו, שביתה ללא הגבלת זמן היא בלתי נמנעת"

תומר אביטל 16:3425.10.11

"כל הצעד הזה פופוליסטי ודקלרטיבי. השביתה מיותרת ונעשית על גבם של סטודנטים", כך תוקפת פרופסור רבקה כרמי, יו"ר ועדת ראשי האוניברסיטאות בישראל ונשיאת אונ' בן-גוריון, את איומי הסגל הזוטר להשבית את הלימודים ביום ראשון הקרוב.

 

בשבוע הבא צפוי הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטאות להשבית את היום הראשון ללימודים לאות מחאה על תנאי העסקתו. אנשיו דורשים להפסיק את העסקתם במתכונת קבלנית ומבקשים הקצאה של כ-60 מיליון שקל מהכספים שיועדו לרפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה. לדברי ור"ה, כדי לספק את דרישותיהם יידרשו 60-80 מיליון שקל.

 

בשיחה עם "כלכליסט" גורסת כרמי כי בניגוד לטענותיהם כי חלקם משתכרים בכ-2,500 שקל בחודש בלבד, רוב הסגל הזוטר גורף שכר גבוה בהרבה. "השכר שלהם הוא קרוב ל-500 שקל לשעת הוראה", היא אומרת. "אנו נמצאים במשא ומתן. אין כאן שבירת כלים או הגעה למבוי סתום. אנו נמצאים במשא ומתן אקטיבי שמתקדם אמנם בצעדים קטנים, אך מתקדם. חייבים להפסיק את האיומים".

 

כרמי גורסת כי במשא ומתן יש יש קו אדום אחד: "אנו לא יכולים ליצור באקדמיה מסלול קביעות נוסף כפי שדורשים עמיתי ההוראה. יש מסלול לחברי סגל שמתקבלים על סמך מצוינות מחקרית. יש מסלול נוסף של מורים שממנו אנו נפרדים לאט-לאט לאורך השנים. לא ייפתח מסלול קביעות נוסף".

 

לדבריה, "קבוצת עמיתי ההוראה שמוחה מגדירה עצמה כעובדי קבלן - כינוי מקומם וציניות נוראית. אין דבר יותר רחוק מהמציאות. מדובר ב-10% מהסגל זוטר שעוסקים בהוראה באוניברסיטאות. הם עובדים בפועל 28 שבועות בשנה אך מקבלים שכר עבור 12 חודשים, כולל הפרשות סוציאליות, וגם עד 2,500 דולר לשנה לצורך נסיעה לכנסים בחו"ל. אם בישראל עובדי קבלן היו משתכרים רק חלק מהשכר הזה, היינו במצב מעולה. הם משתכרים יותר ממתמחי רפואה. הרבה יותר. אלו העובדות האמיתיות".

 

עם זאת, כרמי מסתייגת ואומרת כי "אנו מודים שיש אנשים במערכת שיש להם תחושה עמוקה של חוסר ביטחון תעסוקתי כי כל שנה החוזה שלהם צריך להתחדש. חלקם שירתו את המערכת שנים רבות בצורה נאמנה. אנו רוצים ללכת לקראתם ולעזור, לבדוק כיצד ניתן לתת להם ביטחון תעסוקתי בלי קביעות, אך הם חייבים להבין שאת עיקר התוספות הכספיות כבר קיבלו ב-2008 כשהמערכת עשתה תיקון משמעותי בתקופה לא קלה, והם קיבלו 20-30% תוספת יפה. אנו נדהמים שרק 3 שנים מאוחר יותר הכל נפתח מחדש".

 

ד"ר דניאל מישורי ד"ר דניאל מישורי צילום: עמית שעל

בתגובה לדברים אמר ד"ר דניאל מישורי, יו"ר צוות המו"מ של הפורום המתאם של ארגוני הסגל האקדמי הזוטר, כי "פרופ' רבקה כרמי מוכיחה שהאוויר במרומי מגדל השן דליל מאוד. המספרים שהיא מרשה לעצמה להפריח לאוויר לקוחים מעולם הדמיון הפרוע של ועד ראשי האוניברסיטאות. השכר האמיתי לשעה הוא בערך עשירית מהמספרים בהם נוקבת הפרופסורית המכובדת".

 

מישורי טוען כי "יש לגנות גם את האמירה לפיה רק לפרופסורים מגיע ביטחון תעסוקתי. האוניברסיטה הרשתה לעצמה להעסיק במשך שנים חברי סגל אקדמי בהעסקה זמנית וקבלנית, אבל היא חושבת שהעסקה לאורך זמן לא גוררת שום מחויבות כלפי מרצי הקבלן. קודם העסיקו לאורך שנים רבות אקדמאים מצטיינים כמורים מן החוץ ואמרו שאין תקנים, ועכשיו לא רוצים לתת להם לא תקנים ולא ביטחון תעסוקתי. דפוס זה של אטימות חברתית אופייני לאוניברסיטת בן-גוריון בראשות הפרופ' כרמי. את עובדי הניקיון והשמירה שלהם הם מעסיקים ע"י חברות קבלן. לאחר שעובדות הניקיון חתמו לראשונה על הסכם קיבוצי היסטורי מול הקבלן, האוניברסיטה בראשות רבקה כרמי החליפה את הזכיינים וביטלה בכך את ההסכם. אם פרופ' כרמי וועד ראשי האוניברסיטאות יתמידו בגישה זו, שביתה ללא הגבלת זמן באוניברסיטאות היא בלתי נמנעת".

 

עוד אמר כי "המספרים בהם נוקבים ראשי ור"ה מנופחים. פלא שנותנים להם לנהל מוסדות להשכלה גבוהה. בור"ה כנראה סבורים ששכר הוראה ניתן רק עבור עמידה בכיתה. בפועל השכר כולל תמורה עבור הרבה מאוד מטלות נוספות, כולל שעות ההכנה, כתיבת ובדיקת מבחנים ועבודות, עדכון רשימות קריאה, מטלות חוגיות, קבלת סטודנטים, מענה לאימיילים הכנה, עדכון של אתרי קורסים ועוד. בפועל, השכר הוא כשליש משכרם של מרצים בתקן. מכיוון שבממוצע מקבלים חברי הסגל הזוטר 1/3 משרה, הם חייבים לבזבז זמן נוסף בנסיעות בין מוסדות לימוד - זמן עליו הם אינם מקבלים פיצוי".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x