$
בארץ

תיקים מנוהלים: גם הבונקר ספג פגיעה

מדד שקל אג'יו־כלכליסט לספטמבר מראה שגם אפיקי האג"ח, הנחשבים כמפלט בטוח, לא הועילו למשקיעים: התיק האג"חי שמר על תשואה חיובית מתחילת השנה, אך הציג תשואה שלילית בחודש החולף. התיק המנייתי המשיך במגמה השלילית ואיבד 3.7% בספטמבר

עמי רוזנברג 07:35 17.10.11

 

מדד שקל אג'יו־כלכליסט מספק לנו מבט על תעשיית ניהול התיקים בישראל, המנהלת נכסים בהיקף של יותר מ־160 מיליארד שקל. המדד נועד להתחקות אחר הביצועים של התיקים המנוהלים בבתי ההשקעות, האחראים לניהול רוב

הנכסים הפנויים של הציבור. בבדיקה כלולים שלושה תיקי השקעות: תיק המורכב כמעט אך ורק ממניות, תיק שלא מכיל מניות ותיק מעורב 80/20.

 

חודש ספטמבר, על שלל אירועיו, לא אכזב את מנבאי השחורות, וניפק לנו חודש נוסף של ירידות חדות בשוקי המניות. אלא שהפעם גם אפיקי האג"ח - הנחשבים כמפלט לנכסי הסיכון - לא הועילו, והתשואה השלילית שלטה בכל מסלולי ההשקעה בתיקים המנוהלים. התשואה הממוצעת של כלל המסלולים עמדה בספטמבר על -1.4%, ואילו מתחילת השנה על -4.8%.

 

לצורך חישוב הביצועים נלקחו נתונים מעשרות תיקי לקוחות של שקל אג'יו מקבוצת שקל, העוקבת אחר תיקים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, בפיזור נרחב של בתי השקעות, וכן נתונים שנמסרו ישירות על ידי תשע חברות לניהול תיקים, מהגדולות בישראל: פסגות, דש, כלל פיננסים, אי.בי.אי, אקסלנס, אנליסט, מגדל שוקי הון, תמיר פישמן ותכלית. חישוב התשואה החודשית של כל תיק נעשה בשני שלבים: בשלב הראשון חושב משקלו הממוצע של כל פלח השקעה, לפי הנתונים שהעבירו חברות ניהול התיקים, ובשלב השני חושבה התרומה היחסית של כל פלח לפי הביצועים של מדד היחס הרלבנטי.

 

 

הבעיות באירופה ממשיכות לעורר דאגה וגוררות השפעות שליליות על כל העולם. פשיטת רגל של מדינה עשויה להיות משמעותית מאוד, במיוחד במידה ותגרור תגובת שרשרת מצד מדינות נוספות  התוצאות של מהלך כזה עשויות להיות חמורות.

 

לאור המצב, מניות של חברות רבות ומרכזיות ומניות של בנקים בישראל ובעולם צברו ירידות של עשרות אחוזים מתחילת השנה. במהלך ספטמבר כולו, מדד ת"א 100 רשם ירידה של 4.3%, ומדד ה־MSCI העולמי ירד בכ־9%, אולם הירידה החדה קוזזה על ידי התחזקות הדולר מול השקל (4.3%).

 

מדובר בירידות חדות, שמעידות על תהליך של אובדן אמון וחששות מפני העתיד. כתוצאה מכך, המשקיעים נכנסים לפאניקה ומוכרים כמעט בכל מחיר. אין ספק שעיקר ההשפעה נובע מהמצב בעולם, אך במקביל, גם התהליכים הפנימיים - ובעיקר השינוי בעמדות הציבור ובהתנהגות הכלכלית של הציבור - נותנים את אותותיהם.

 

תשואת היעד של תיק המדדים, בהרכב הממוצע לפרופיל סיכון זה, ממשיכה להיות שלילית גם בספטמבר ועמדה על 3.67%, ואילו התשואה השלילית מתחילת השנה גדלה ועומדת על 15.6%.

 

 

כמו כל המסלולים בספטמבר גם תיקי 80/20, החשופים ברמה נמוכה יחסית לשוק המניות, ירדו בחדות. פער התשואות בין שני תיקי הקיצון (המנייתי והאג"חי) מתחילת השנה, המשיך לצמוח בחדות גם החודש ועומד על כ־17%, תשואת יתר לתיק הסולידי. התיקים המעורבים של עד 20%, המשיכו חודש נוסף של תשואות שליליות, שהסתכמו ב־2.5% בשנת 2011. פברואר ויולי היו החודשים היחידים בהם הצליח המסלול לסיים בתשואה חיובית זהירה. החודש, השיגו המדדים המרכיבים את הפרופיל, תשואה שלילית ממוצעת של 0.9%.

 

 

בנק ישראל הוריד החודש את הריבית ב־0.25%, לאור כוונתו להכין את המשק לקראת משבר עולמי ועל מנת להתמודד עם החששות מירידה חדה נוספת במחירי הדיור. גם הירידה בציפיות לאינפלציה המשיכה להשפיע, כאשר האג"ח השקליות עלו עד 0.5% במח"מ הבינוני. במקביל, הסיכון באפיק הקונצרני המשיך לעלות ומחירי אג"ח החברות צמודות המדד ירד ב־0.9%, באג"ח החברות השקליות נרשמה ירידה של 0.1%, המלווה בעליה במרווחי הסיכון. בשקלול תשואת 10 המדדים המרכיבים את התיק הממוצע בספטמבר התשואה עמדה על -0.2%, והתשואה המצטברת מתחילת השנה עומדת על 1.5%.

 

הכותב הוא סמנכ"ל שקל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות מקבוצת שקל

x