$
בארץ

נא להכיר: פקידי הממשלה שמגע ידם מעצב את יוקר המחיה

באחריות לאי־התחרות נושאים הטייקונים אבל גם משרדי הממשלה. "כלכליסט" ממפה את הפקידים שבמו מגע ידם משפיעים על יוקר המחיה, רגע לפני שוועדת טרכטנברג משנה להם את הכללים

נעמה סיקולר 07:0019.09.11

את יוקר המחיה אפשר לייחס לעיוותים משקיים ארוכי שנים, ריכוזיות ענפית ומשקית, רגולציה מסורסת ובחלק מהמקרים גם מנגנונים מיושנים. אבל מאחורי כל גל התייקרויות עומד בדרך כלל גם אדם - נושא משרה במשרד ממשלתי, פקיד שמעדכן את המחירים אחת לתקופה. במקרים מסוימים מדובר בוועדה או במועצה ולעתים באדם בודד. לעתים יש לאותו אדם מרחב פעולה של שיקול דעת, אך לפעמים הוא רק מכניס את המספרים היבשים לנוסחה שנקבעה מראש. ברוב המקרים עוברים העדכונים לאישור השר הרלוונטי, שלרוב היה מעניק לו אישור אוטומטי.

 

 

אך על רקע המחאה החברתית בנושא יוקר המחיה מגלים חלק מהשרים יצירתיות לתקופה קצובה, שהביאה להקפאת עליית המחירים או לצמצום בעליות המחירים המתוכננות - דוגמת הנחייתו של שר האוצר יובל שטייניץ שהביא להפחתת התייקרות מחירי הבנזין בחודשי הקיץ. הפיקוח על המחירים צפוי להיות בין הנושאים שבהם יעסקו המלצות ועדת טרכטנברג.

 

מאחורי כל גזירה וצו שמייקרים את הוצאות המחיה של אזרחי ישראל ניצבים מנגנון ופקיד ממונה. "כלכליסט" מביא את שמות האנשים שעומדים מאחורי יוקר המחיה, ומאיר את התהליכים שקובעים כמה נשלם פחות או יותר - לרוב יותר - ועבור מה.

 

נוסחת סוארי קובעת כמה יעלה הלחם האחיד

 

המפקחת על המחירים במשרד התמ"ת צביה דורי היא אחת מאותם פקידים אלמונים שנושאים בתפקידים המשמעותיים ביותר עבור כיסו של האזרח הישראלי. דורי, מוותיקות העובדים במשרד, מכהנת כמפקחת על המחירים בו מאז אמצע שנות התשעים. רשימת המוצרים שתחת פיקוחה צומצמה משמעותית עם השנים , אך היא עדיין מהווה את אחת הפונקציות המרכזיות בתחום יוקר המחיה.

 

צביה דורי צביה דורי

דורי אחראית על שורת מוצרים שיצרניהם מחוייבים להודיע לה לפני העלאת מחירם. בין מוצרים אלה נמנים קמח חיטה כשר לפסח, מלח למאכל, חלק ממוצרי הזכוכית וכן שירותי בדיקות הניתנים על ידי מכון התקנים או מוסד הטכניון למחקר ופיתוח. אך גולת הכותרת של המוצרים שעל מחיריהם מפקחת דורי הם הלחם האחיד והמלט.

 

מחירי המוצרים תחת עינה הבוחנת של דורי מתעדכנים עקרונית לפי התייקרות חומרי הגלם ומחירי האנרגיה ומפוקחים על ידי נוסחת "סוארי" - נוסחה שחיבר רו"ח יצחק סוארי ומשקללת גם את הרווחיות או את השחיקה ברווחיות של החברות שמוצריהן נמצאים בפיקוח.

 

מחיר הלחם האחיד נבדק אחת לחודש בהתאם לשינויים במחיר החיטה והאנרגיה וכן בהתאם לשחיקת רווחיות המאפיות. המחיר מתעדכן כשמתרחשת סטייה של למעלה מ־3% ביחס לתחשיב הקודם. עדכון המחיר כלפי מעלה מבוצע לרוב לאחר פנייה יזומה מצד המאפיות, ואילו עדכונים כלפי מטה מתבצעים לרוב ביוזמתה של המפקחת על המחירים.

 

מחירו של המלט מתעדכן אחת לשנה. ייצור המלט בישראל הוא במונופול של חברת נשק מקבוצת אי.די. בי שבשליטת נוחי דנקנר. דורי קובעת עבור נשר את המחיר המרבי לטון מלט וכן את סדרי הגודל של ההנחות שמותר לחברה להעניק. מחירו של המלט משפיע על עלויות בנייה והוא בעל משקל רב של כ־10% במדד תשומות הבנייה.

 

המחיר מעודכן לפי עלויות חומרי הגלם, מחירי האנרגיה ושער הדולר. משקלו של כל מרכיב בסל חסוי, ולכן לא ניתן לדעת מה השפעתו הסופית על המחיר. בנוסף משוקללים הדו"חות הכספיים של נשר והרווחיות שלה, והיא חייבת לעמוד בתשואה מקסמלית להון כפי שקובעת נוסח סוארי.

 

בשנים האחרונות נטען בכמה הזדמנויות שנוסחת סוארי אינה מתחשבת די הצורך בכוחה המונופוליסטי של נשר בבואה לקבוע את מחיר המלט. בפועל לא עודכן מחיר המלט למעלה משלוש שנים, כך שהדו"חות שלפיהם חושב המחיר הם דו"חות החברה ל־2009. עם זאת, הפיקוח בודק את רווחיות החברה ב־2010 ויפרסם את ממצאיו לפיה. במשרד התמ"ת טוענים כי הדיווח הוא תמיד מאוחר ולכן הבדיקה מבוצעת בדיעבד. חברת נשר עצמה לא פנתה למשרד בבקשה לעדכון מחירים, ולרוב היא גובה מלקוחותיה מחיר הנמוך מזה שאושר לה.

 

מחיר מוצרי החלב מותיר רווח של כ־14% למשווק

 

מקבילה של דורי במשרד החקלאות הוא אורי צוק בר, המפקח המקביל על המחירים במשרד, שזכה לפרסום מסוים על רקע חרם הקוטג'. כמו דורי, גם סל המוצרים שעליו מפקח צוק בר עבר דיאטה חריפה בשנים האחרונות, אך הוא עדיין מחזיק בכוח משמעותי. צוק בר אחראי ישירות למחירי הביצים ולמחירי מוצרי החלב שנותרו בפיקוח - חלק בשקיות, מספר סוגי גבינות קשות וכן גיל ואשל.

 

אורי צוק בר אורי צוק בר

עדכון המחירים מבוסס על השינויים בעלויות הגרעינים ובעלויות הייצור של החלב הגולמי ועלויות המחלבות. למעשה נבחנת כל שרשרת העלויות: מגדל הבקר, המחלבה ורשת השיווק, כשבנוסף מתווסף פער קמעונאי - תוספת מחיר קבועה באחוזים עבור רשת השיווק. מרווח זה עומד על 10%–14% עבור מוצרי החלב עומד ועל 15% עבור הביצים והוא אחת הדוגמאות לכך שבמקרים מסוימים המחירים נקבעים לפי מנגנונים מיושנים שמקבעים התייקרויות מוצרים בלי קשר להתייקרות העלויות וללא התאמה למצב השוק.

 

על רקע חרם הקוטג', בניסיון להוריד את עלויות מוצרי המזון החלו במשרד החקלאות לבחון את אותו מרווח קמעונאי שהיה מקובע במשך עשרות שנים בשאיפה להפכו לגמיש יותר תוך התחשבות בפרמטרטים נוספים. עדכון מחירי החלב והביצים מתבצע אחת לשנה או כשחל שינוי של למעלה מ־3% במחיר. שר החקלאות ושר האוצר חותמים על העדכון כשבעבר אישורם היה חותמת גומי בלבד.

 

בנוסף צוק בר אחראי על הפעלת הנוסחה שקובעת את מחיר המטרה של החלב, שמהווה את אחד המרכיבים הקובעים את מחיר מוצרי החלב שבפיקוח. מחיר המטרה הוא המחיר שמשלמות לרפתני המחלבות - תנובה, שטראוס וטרה - והוא מבוסס על סקר עלויות שנערך אחת לשנתיים. מחיר המטרה מתעדכן אחת לרבעון לפי סקר מוסכם למדדי יוקר מחיה.

 

מחירי ספרי הלימוד נקבעו לפי בקשת המחבר

 

שיקול הדעת הקרב ביותר בתחום המחירים בחינוך נמצא בידיה של מנהלת אגף ספרי לימוד במשרד החינוך יואלה נבון טרם. למעשה, עד לפני שלושה חודשים היה שיקול הדעת בתחום נתון בידיה בלבד. מחבר ספר לימוד היה מגיש למשרד החינוך הצעת מחיר שנבחנה בידי נבון טרם לפי המחירים הנהוגים בשוק ולא על סמך קריטריונים ברורים.

לאחרונה שינה שר החינוך את המנגנון לקביעת מחירי ספרי הלימוד, וכעת מחברו של ספר נדרש להציג למשרד הצעת מחיר המתייחסת לכ־20 פרמטרים כעלויות פיתוח ומספר עמודים. ההצעת נבחנת בידי כלכלן המחליט אם לאשרו ונבון טרם מאשרת את המחיר הסופי.

 

הוצאה מפוקחת אחרת בתחום החינוך היא שכר הלימוד בגני הילדים. ראש אגף מעונות יום במשרד התמ"ת תמי אלמוג וראש אגף כלכלה ותקציבים במשרד החינוך משה שגיא רובעים שכר הלימוד בגני ילדים לגילאי 0–3 וגילאי 3–4 בהתאמה.

 

התעריפים מעודכנים אחת לשנה בהתאם לתוספות השכר במשק ושקלול השינויים בעלויות הנלוות כחשמל ומים. ועדת התעריפים המשותפת לאוצר ולגורמים הרלבנטים במשרד התמ"ת או במשרד החינוך הכפופים לשגיא ואלמוג משקללים את השינויים ומעדכנים את התעריפים לפיהם, והשרים הלרבנטיים חותמים עליהם.

 

גם תשלומי ההורים בתוך בית הספר עבור שירותים כטיולים והצגות נקבעים על ידי מנהלי האגפים הרלוונטיים במשרד החינוך. כך למשל אגף שלח וידיעת הארץ קובע את תעריפי הטיולים והממונה על תוכניות משלימות למידה מתמחר את סל התרבות. מנהלת אגף יישומי חוק ומדיניות בחינוך במשרד ד"ר חגית מאיר מרכזת את כל הנתונים, מעבירה אותם לאישור השר ומשם לאישור ועדת החינוך של הכנסת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x