$
בארץ

הסכם בין חברת החשמל לתמר עלול להוציא מהמשחק את היצרנים הפרטיים

אף שלתמר יש אינטרס ברור להציע לחברת החשמל מחיר נוח, החברה עלולה לפעול להשגת מחיר גבוה כדי לפגוע במתחריה

ליאור גוטמן 07:01 05.09.11

 

המגעים בין חברת החשמל לתמר סביב ההסכם לרכישת גז מהשותפות מעוררים חשש, ולפיו חוזה הענק יגרום לפגיעה ממשית במתחרים של החברה, יצרני החשמל הפרטיים. הסיבה: שינוי מהותי שאמור לחול בשיטת תמחור הגז במסגרת ההסכם, ועלול להביא להתייקרות הגז ולפגיעה ממשית בתחרות בין חברת החשמל ליצרנים הפרטיים שטרם הגיעו לסגירה פיננסית.

 

בעסקאות דומות שבוצעו במשק הגז נהוג להצמיד את מחיר הגז למחיר הפחם בעולם, כך שבמידה שהאחרון עולה - עולים גם מחירי הגז, ולהפך. אלא שבשיחות שהתקיימו לאחרונה בין הצדדים עלתה אפשרות ולפיה יוצמדו מחירי הגז למדד המחירים לצרכן או לשיעור קבוע כלשהו.

 

הצמדה כזו אינה מבשרת טובות עבור היצרנים הפרטיים, היות שתבטיח התייקרות כמעט ודאית במחירי הגז. המהלך עלול לפגוע בבטן הרכה של יצרני החשמל הפרטיים: היכולת להשיג מימון להקמת תחנות כוח.

 

זיכרון דברים לרכישת גז בהיקף של 10 מיליארד דולר

 

המגעים בין חברת החשמל לתמר כבר החלו לפני כמה שנים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בדצמבר 2009 חתמה חברת החשמל על זיכרון דברים מול תמר לרכש גז בהיקף של כ־10 מיליארד דולר, אולם זה לא הבשיל לכדי חוזה מחייב. אחת הסיבות לעיכוב היו מסקנות ועדת ששינסקי ממרץ 2011, שהעלו את רף המס המוטל על השותפות (מכ־35% לעד 62%).

 

בחצי השנה האחרונה חלו שיבושים חמורים בהזרמת הגז ממצרים, מה שמיצב את תמר כמונופול בתחום הגז הטבעי. במשרדי האוצר והתשתיות חששו שהשותפות תנצל את המצב המיוחד ולכן הקימו ועדה לפיקוח על מחירי הגז, כדי למנוע מצב שלפיו עלותו היקרה של הגז תגרום לעלייה בתעריף החשמל. במקביל ביקשו אנשי הוועדה מחברת החשמל להשהות את המגעים עם שותפות תמר.

 

תמר. השותפות חייבת להחזיר הלוואת ענק עד סוף השנה
תמר. השותפות חייבת להחזיר הלוואת ענק עד סוף השנהצילום: אלבטרוס

 

השבוע העריכו גורמים בוועדה כי הפער בין המחיר שבו המדינה מעוניינת לרכוש גז מתמר למחיר שבו השותפות מעוניינת למכור את הגז גדול למדי: בעוד שהמדינה שואפת להשיג רף מחיר של כ־4.8 דולרים ליחידת אנרגיה (MBTU), תמר מעוניינת במחיר של כ־5.5 דולרים ליחידה.

 

בסוף החודש שעבר נכנסה הוועדה לישורת האחרונה של עבודה, ובקרוב יתבקשו שרי התשתיות והאוצר לקבל החלטות משמעותיות. ההערכות הראשוניות היו כי חברת החשמל תנסה לנצל את עבודת הוועדה כדי ללחוץ על תמר ולנסות להשיג עסקה טובה טרם יוטל פיקוח על מחיר הגז, אולם מקורות באוצר מסבירים שלא מן הנמנע שהחוזה ייחתם עוד לפני סיום עבודת הוועדה.

 

במקרה שחוזה שכזה ייחתם חברת החשמל תסנדל את יכולתם של המתחרים העיקריים שלה מבחינת יכולתם להשיג מימון להקמת תחנות כוח. מחברת החשמל אישרו שמתקיים משא ומתן בינם לבין שותפות תמר, אולם הבהירו שזה "טרם הבשיל לכדי סיכומים ואנו לא מצויים בישורת האחרונה".

 

תמר לחוצה לסגור חוזה עם חברת החשמל עד סוף השנה

 

בדיווח מיידי מיוני 2010 שהוציאה דלק קידוחים (שמחזיקה עם אבנר 31.25% משותפות תמר), היא ציינה כי ניטלה הלוואת ביניים בהיקף של 380 מיליון דולר מברקליס ו־HSBC לפיתוח שדה תמר. מדובר בהלוואת "נון ריקורס" לתקופה של 18 חודשים (הלוואה שחייבת להיפרע בסוף התקופה בתשלום אחד ושלא ניתן לפרוס את פירעונה). זו הסיבה ששותפות תמר לחוצה לסגור חוזה מחייב לרכישת גז מול חברת החשמל.

 

מדובר בסיטואציה אידיאלית עבור חברת החשמל, שיכולה ללחוץ את שותפות תמר להשגת מחיר גז נוח, אולם באופן מפתיע, גורם באוצר מסר ל"כלכליסט" שלא מן הנמנע כי החברה תנסה לסגור חוזה עוד לפני סיום עבודת ועדת המחירים, כדי לפגוע ביצרני החשמל הפרטיים.

x