$
בארץ

הניתוק מטורקיה יביא לאובדן של מיליארד דולר בחצי שנה

מנתוני המחצית הראשונה של 2011 עולה כי היצוא לטורקיה רשם זינוק מפתיע של 40% על רקע המשבר המדיני, ועמד על 950 מיליון דולר. נשיא מכון היצוא חושש מאיומי טורקיה לנתק את יחסיה עם ישראל: "הממשלה צריכה למצוא נוסחה להמשך היחסים"

טל ליטמן 09:0723.08.11

נתונים מפתיעים על רקע המשבר המדיני: יצוא הסחורות לטורקיה במחצית הראשונה של 2011 עלה בכ־40% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד — כך עולה מנתוני מכון היצוא. היקף היצוא הסתכם בכ־950 מיליון דולר. הזינוק בהיקף הסחר מציב את טורקיה כיעד היצוא השישי בגודלו של ישראל, והראשון מבחינת הגידול בהיקף הסחר. מהנתונים עולה כי עיקר הזינוק ביצוא הוא בענף הכימיקלים וזיקוקי נפט, המהווים כ־68% מהיקף היצוא לטורקיה.

 

במכון היצוא טרם השלימו את איסוף הנתונים על היקף היצוא הכולל של ישראל במחצית 2011, אך מהשוואה בין הרבעון הראשון השנה לרבעון הראשון ב־2010 עולה כי טורקיה מובילה את הזינוק בהיקף היצוא עם זינוק של 72%.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, התייחס אתמול לנתונים ואמר כי "מימוש איומיה של טורקיה לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל על רקע סירובה להתנצל על אירועי המשט יפגעו קשות ביחסי הסחר. אנו מקווים שממשלת ישראל תשכיל למצוא את הפתרון הנכון בשיקום היחסים עם טורקיה". לדבריו, "ניתן למצוא נוסחה נאותה שלא יהיה בה ויתור על עקרונות ישראל, ובד בבד יהיה בה ביטוי נאות של צער על אובדן חיי אדם".

 

 

לין הסביר את העליה בהיקף הסחר עם טורקיה בכך ש"המשבר המדיני היה התקררות ביחסים הדפלומטיים, אך לא נקיטת אמצעים חריפים מצד טורקיה. המגזר העסקי בטורקיה לא ראה את עצמו מחויב במשבר שנוצר, כי הממשל לא דרש ממנו זאת".

 

מנגד, נשמעו גם קולות אחרים במגזר העסקי - אופטימיים יותר: שמואל דונרשטיין, הבעלים של חברת רב־בריח, שהיקף היצוא שלה לטורקיה עומד על 6 מיליון שקל, אמר לכלכליסט כי הוא אינו חושב שניתוק היחסים ייצא לפועל. בשנה האחרונה היקף העסקאות של החברה בטורקיה יותר מהוכפל, למרות המתיחות בין המדינות. "כולם יודעים שאנחנו חברה ישראלית, ואנו מבצעים עסקאות עם הפרויקטים היוקרתיים בביותר באיסטנבול", אמר.

 

גם ורד מצפי, מנהלת פיתוח עסקי בחברת יבוא המזון משה מצפי, אמרה כי אינה חושבת שניתוק היחסים ייצא לפועל. "למרות המתיחות הפוליטית, העסקים בטורקיה בשנים האחרונות נמשכים כרגיל. סוחרים טורקים יודעים שאנחנו ישראלים ולא מערימים עלינו קשיים".

 

באשר לתעשיות הביטחוניות, הרי שניתוק יחסים בין ישראל לטורקיה לא ישפיע מהותית. בין התעשיות הביטחוניות המייצאות לטורקיה ניתן למצוא את אלביט ואת התעשייה האווירית. בכיר במערכת הביטחון הסביר כי "על רקע האירועים בשנתיים האחרונות, הצהרות ארדואן והתקרבותו לאיראן, במערכת הביטחון יש הערכות שטורקיה הפסיקה להיות נכס אסטרטגי לתעשיות הביטחוניות בישראל. היו גם קולות שקראו לצמצם את את ההתקשרויות עם טורקיה".

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x