$
בארץ

ההסתדרות לבג"ץ: ביה"ד לעבודה פגע במאות אלפי גמלאים

ההסתדרות דורשת שקרנות הפנסיה הוותיקות צריכות לחשב את הקצבה של העובדים על פי המשכורת בעת הפרישה ולא על פי המשכורת האחרונה שלהם בקרן

מארק שון 16:3111.08.11
ההסתדרות הגישה היום עתירה לבג"ץ בבקשה לבטל פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה שקבע כי קרנות הפנסיה הוותיקות ייקבעו את הקצבה לגמלאים על פי המשכורת האחרונה שלהם בקרן, ולא על פי המשכורת האחרונה לעבודתם. בכך נפגע קשות הסדר הרציפות שהיה נהוג מאז 1973 ועד לשנת 2003.

 

ההסתדרות
דורשת באמצעות עורכות הדין אורנה לין ואורלי אבן-זהב, כי בג"ץ ייקבע שקרנות הפנסיה הוותיקות צריכות לחשב את הקצבה שלהן על פי המשכורת בעת הפרישה.

 

פסק הדין של בית הדין ניתן במאי 2009, בניגוד לעמדתו של נשיא בית הדין דאז, סטיב אדלר. בית הדין קבע, כי במקרה שבו צברו עובדים זכויות בקרן פנסיה ותיקה, ולאחר מכן עברו לעבוד בשירות המדינה וצברו פנסיה תקציבית לפי חוק הגמלאות, הפנסיה שלהם תחושב לפי כל תקופת עבודה בנפרד ולא ברצף.

 

לטענת ההסתדרות בית הדין לעבודה הכשיר את השרץ של הממונה על שוק ההון והביטוח, ופגע בזכויות של גמלאים נוכחיים ועתידיים שחל עליהם הסכם רציפות ופרשו משירות המדינה. "החישוב החדש גרם להפחתה משמעותית של אלפי שקלים בקצבאותיהם של גמלאים", נכתב בעתירה.

 

בשנת 1973 נחתם הסכם הרציפות בין הממשלה ובין ההסתדרות ושבע קרנות הפנסיה שלה (אלה קרנות הפנסיה הוותיקות). המטרה של ההסכם היתה ליצור רציפות של קרן הפנסיה, ולאפשר לעובדים להתנייד בין מקומות העבודה מבלי שהדבר ייפגע להם ברצף הזכויות הפנסיוניות. ההסכם קבע, כי הקצבה של העובד הפורש המשולמת בחלקה במימון המדינה ובחלקה במימון קרנות הפנסיה, תחושב על ידי שתיהן לפי המשכורת האחרונה של אותו עובד.

 

במסגרת הרפורמה הכלכלית ב-2003, אז נעשו רפורמות לצורך הבראת קרנות הפנסיה הוותיקות שהיו בגרעון, נקבע כי ימונה מנהל מיוחד שיכין תקנון אחיד לכל הקרנות. הממונה על הביטוח שינה באותו תקנון את ההסדר הקיים, וקבע כי כל החלק של קרן הפנסיה יחושב על פי המשכורת שהעובד פרש מהקרן, ולא מועד הפרישה הסופי מהעבודה. ההסתדרות טענה כי ההנחיה של הממונה היתה נגד חוק הגמלאות שקבע את הרציפות בתוכו, ובנוסף, יצרה אפליה כיון שהתיקון הוחל רק לגבי מי שפרש מהמדינה.

 

מספר גמלאים, ביניהם אברהם קוריצקי וחוה גלייזר, פנו לבתי הדין האזוריים לעבודה השונים, שקבעו במספר הליכים שונים לטובתם. בתי הדין קבעו, כי כל עוד חל הסכם הרציפות יש לחשב את הקצבה משני המקורות על פי המשכורת האחרונה, ולא לפי הוראות התקנון החדש. למרות הקביעות החד משמעיות קרנות הפנסיה המשיכו לחשב את הקצבה על פי התקנון. במאי 2009 הפך בית הדין הארצי לעבודה את ההכרעה.

 

קורצקי, שעבד שנים בתעשיה האווירית ולאחר פרישתו משם עבר למשרד הבטחון, הגיש כבר יחד עם ארגון סגל המחקר במערכת הבטחון עתירה לבג"ץ בעניין. בנושא באפריל 2010. ההסתדרות מסבירה כי היא בחרה לעתור גם כן כיוון שהיא מייצגת את כלל העובדים בסוגיה העקרונית ולא רק מקרה ספציפי זה או אחר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x