$
בארץ

שמואל סלבין: "ההפגנות הן שטויות, הן ייגמרו עם הגשם הראשון"

מנכ"ל האוצר לשעבר על מחאת הדיור: "המוחים מייצגים מצוקה אמיתית, אבל הם צריכים להיות ממוקדים ורציניים. הם חשבו שהם תפסו את השור בקרניו. אני אומר להם - אל תסתובבו בתחושה של מלאכים. אם תשיגו דבר אחד - אשריכם"; נגיד בנק ישראל: "אי אפשר להתעלם מ-150 אלף מפגינים וממחאת האוהלים. מצוקת הדיור לא נוצרה על רקע מדיניות הריבית

אמנון אטד 10:0101.08.11

שמואל סלבין, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, אומר כי הוא תומך בדברי הנגיד "וכי אסור לפעול בפאניקה". לדבריו, "ההפגנות הן שטויות, הן ייגמרו עם הגשם הראשון. יש לפעול בקור רוח בקבלת ההחלטות".

 

סלבין הוסיף: "המוחים מייצגים מצוקה אמיתית, אבל הם צריכים להיות ממוקדים ורציניים. הם חשבו שהם תפסו את השור בקרניו. אני אומר להם - אל תסתובבו בתחושה של מלאכים. אם תשיגו דבר אחד - אשריכם".

 

סלבין התייחס לנושא עליית מחירי הדיור וציין כי הסיבה לכן קשורה גם בהורדת הריבית ע"י הנגיד פישר. "מחסור בדיור והורדת ב-2011 תרמה לבניית הדירות. זה תרם לצמיחת המשק וירידה באבטלה", אמר סלבין בראיון ל"כלכליסט".

 


 

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, אמר הבוקר (ב') במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בירושלים, כי "ההתפתחויות האחרונות בישראל הפתיעו אותי, כי לא היו סימנים מוקדמים למה שצפוי לקרות. מה שקורה כעת במשק העולמי ובישראל מאוד דרמטי". באופן רשמי, נועדה מסיבת העיתונאים "לסקור את ההתפתחויות הכלכליות בישראל ואת השפעת המצב הכלכלי במדינות שונות על המשק הישראלי".

 

לדברי פישר, אי אפשר שלא להתרשם מהעובדה ש-150 אלף איש השתתפו בהפגנות ברחבי הארץ במוצאי שבת, אבל לדבריו, "המשק הישראלי במצב מאוד טוב". לעומת זאת, העריך הנגיד כי המשק האמריקאי נמצא כעת במצב קרוב מאוד להאטה בצמיחה, ואולי אפילו למשהו יותר רציני מזה. להערכתו, המשק האמריקאי נמצא בצמיחה מאוד נמוכה, בלי שיהיו להם כלים מתאימים לטפל במצב שנוצר. 

 

 

בתגובה להאשמות כי הריבית שקבע בנק ישראל הוא אחד הגורמים המרכזיים לעליית מחירי הדיור אמר פישר כי "זה נכון שאם לא היינו מורידים את הריבית ומשאירים אותה ב-4.25% לא הייתה לנו בעיה של דיור. היה לנו במקום זה את אותה בעיה של מדינות כמו ארה"ב, שבה האבטלה עלתה ל-9.1%, ואירופה עם קרוב ל-10%. מה שקורה אצלם היה קורה אצלנו לו לא היינו מורידים את הריבית. אם כך, לא הייתה בעיה בדיור כי לא הייתה עבודה, הייתה אבטלה ואנשים לא היו יכולים אפילו לחשוב על קניית בית.

 

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר צילום: אוראל כהן

"בנוסף, לו לא היינו מורידים את הריבית הביקוש לדירות לא היה עולה בקצב שהוא עלה, המחירים לא היו עולים ולא היה גידול בשיעור הבנייה - זאת אומרת, לו הריבית הייתה יותר גבוהה לא היו יותר בתים, היו פחות בתים. אז לא יכול להיות שהירידה בריבית היא שגורמת למחסור בבתים. זה חלק מהעניין, אבל זה אחראי רק ל-20% ולא ל-50% שאני קורא עליו כל הזמן מהעלייה במחירים. הבעיה כאן היא התגובה האיטית לשינויים במחירים. זאת אומרת, בעיות בצד ההיצע. אם רוצים שיהיה לכל זוג צעיר שיכול לקנות דירה במחיר סביר בית, אז אנחנו צריכים להגדיל את ההיצע. צריכים לבנות יותר, זה הכל, זה הסיפור. אז אנחנו צריכים להוציא את זה ולהמשיך להוציא את זה. אני מקווה שלא נעשה מה שעשינו בעבר, שנבנה בקצב מהיר מדי עכשיו או שלא ניקח בחשבון דברים מסויימים והמחירים יתחילו לרדת ונראה שוב ירידה של 30% במחירים. אני מקווה שזה לא יקרה".

 

פישר המשיך והתייחס ליוקר המחיה. "זה קשור לכל מני תופעות שמדברים עליהן. יש לנו את הוועדה לתחרותיות שישבה אתמול אצל ראש הממשלה ודיברנו על ההתקדמות בדו"ח שלהם. זה גם בעיה של ריכוזיות שמשפיעה על המחירים ואני רוצה גם שהוועדה הזו תהיה לא בדיוק הוועדה לריכוזיות ותחרותיות אלא ועדה ליוקר המחיה, שהוועדה הזו תבדוק למה יש פער בין המחירים בחו"ל למחירים בארץ - זאת אומרת, למה הייבוא לא משפיע מספיק על המחירים בארץ. למה זה קורה. זה חשוב לרמת החיים של אזרחי ישראל".

 

"לגבי מסים", אמר פישר, "ראש הממשלה מתכוון היום להודיע על הקמת ועדה לבדוק את מערכת המיסוי, כך לפי העיתונים. נדמה לי שהם יתחילו מבחינת מדדים של שיעורי המס הישיר ושיעורי המסים העקיפים. רואים שהמס העקיף ירד בין תחילת העשור האחרון עד היום משיעור של 100 לשיעור של 96, זאת אומרת פחות או יותר ב-5%. המסים הישירים ירדו מ-100 לבערך 74%, זאת אומרת 26%. השינוי הזה שגורם לשינויים בהתפלגותה הכנסה אחרי מסים למשק, כי כולנו משלמים 16% מע"מ שהוא מס עקיפי שכמעט לא ירד. מס הכנסה זה מס שמשולם בעיקר על ידי השכבות העליונות, וזה ירד. אז לכן הם יתחילו, אני מניח, מכאן - יבדקו את זה, יחליטו איך לטפל בזה, מה להציע לממשלה. אני חושב שזה צעד מאד חשוב, שהממשלה מתכוונת להודיע על הקמת ועדה לניתוח המבנה של המסים אצלנו". 

 

פישר המשיך ואמר כי "מעמד הביניים מרגיש שהממשלה לא עובדת למען האינטרסים שלו. הקבוצה לבדיקת יעילות הממשלה עוד לא הוקמה, עוד לא דיברתי על זה עם הממשלה. במונחים שאני משתמש בהם היום כן דיברתי איתם, על הצורך לשפר את היעילות של הממשלה, כבר מזמן. הדרך היחידה בה אני יודע לטפל בבעיות האלה הוא לקחת כל מני שירותים שהממשלה מספקת אחד אחרי השני ולבדוק מה קורה שם ומה צריך לעשות. אין תוכנית-על שאפשר להלביש ופתאום תהפוך את הממשלה למשהו הרבה יותר יעיל ולהרבה יותר רגישה כמו שהציבור רוצה. אז צריך לבדוק כל דבר. אנחנו גם צריכים לזכור שבהיבטים מסוימים יש לנו ממשלה מצוינת. אני מדבר למשל על מערכת הבריאות, שלפחות שם יש לי נסיון בחו"ל וניסיון כאן והמערכת פה הרבה יותר טובה, לפחות עבור האזרח הממוצע.

 

"תפקיד האוצר הוא לשמור על הקופה הציבורית והם עושים את זה בכבוד ובאופן יעיל. הן הפקידים הבכירים והן שר האוצר, יובל שטייניץ, עושים עבודה טובה בזה שהם שומרים על המשק. בלי המשמעת התקציבית הזו לא היינו שורדים את המשבר האחרון במצב טוב כמו ששרדנו, וזה מאד חשוב. צריך לפעמים להגיד מילה טובה על אנשים שעושים את עבודתם ועושים אותה היטב. אני רוצה גם להגיד שמאד נהניתי מהעבודה עם חיים שני, אני מאד מכבד אותו ואני חושב שזה חבל שהוא החליט להתפטר משום שהוא אדם שעושה את העבודה שלו באופן יעיל ובלי רעש, ויש לו הישגים חשובים אפילו בתקופה היחסית קצרה שהוא היה שם".

 

מחאת מעמד הביניים מחאת מעמד הביניים צילום: אפרת לובל

 

"מי שרוצה להשפיע על הפוליטיקה צריך להיכנס לפוליטיקה, לא רק למחות"

 

"אסור לנו להכנס לשאננות לגבי מצב המשק הישראלי", המשיך פישר. "המצב טוב, התקציב במצב טוב, אבל אנחנו פשוט צריכים להימנע משאננות. פספסנו בעבר ובקלות אנחנו יכולים לפספס. אני חושב, למשל, על אירלנד שהייתה דוגמא לכל דבר טוב לפני שנתיים-שלוש ועכשיו היא לא. השינויים האלה קורים מהר מאד, אנחנו צריכים לשמור על מצב, אנחנו צריכים לשמור על המסגרת בה הממשלה עובדת. אנחנו נצטרך לקבל, הממשלה, החלטות קשות אבל אנחנו יכולים לקבל את זה רק אחרי שעושים את העבודה. צריך להיות רציניים ביחס למדיניות כלכלית. צריכים לבדוק את ההשלכות וזה דורש אחריות לא רק מהממשלה, אלא גם מהעם. אנחנו צריכים להכיר בעובדה שאין פתרונות קסם לבעיות. בכמה תחומים שדיברנו עליהם יש פתרונות שאפשר להכניס יחסית מהר, ביחס לדיור זה ייקח יותר זמן. איא פשר לתקן את הכל בישראל ביום אחד".

 

לסיום, התייחס פישר ישירות למנהיגי המחאות ברחבי הארץ. "אני רוצה להגיד משהו על המפגינים", אמר. "הם בעצם השדרה של המדינה. אצלנו, כמו בכל מדינה מפותחת, מעמד הביניים זו השדרה של המדינה ואנחנו צריכים להכיר בזה. אנחנו צריכים להכיר בעובדה שאנחנו מדברים על אנשים שתורמים הרבה למשק, תורמים הרבה למדינה, תורמים הרבה לתרבות של המדינה ותורמים הרבה להצלחה של המשק בו הם נמצאים. אנחנו צריכים לבדוק ברצינות את הדרישות שלהם ואנחנו צריכים להעריך את העלות שלהם ולהחליט מה לעשות. צריך לעשות את זה באחריות, ואני מקווה שגם הם יעשו ויקבלו את הניתוחים הרציניים שנדרשים עכשיו. חלק מהגישות שלהם הן פוליטיות ואני לא רוצה לדבר על זה, אבל אני רוצה להגיד לסיום שהם תורמים לאיכות הפוליטיקה במדינת ישראל היום. זה מה שהם עושים. אבל מי שרוצה להשפיע על הפוליטיקה לא יכול לעבוד רק דרך המחאות. אנחנו צריכים שאנשים שרוצים להשפיע על הפוליטיקה יכנסו לפוליטיקה. זו עבודה קשה. אני מאד מכבד פוליטיקאים וכשאני אומר את זה כולם חושבים שאני מדבר בציניות - אבל אני לא. לשבת ולנסות לשכנע אנשים זה הרבה יותר קשה מלשבת כאן ולהחליט על הריבית. העבודה בכנסת קשה, ואני רוצה להגיד לאלו שמפגינים היום שאם אף אחד מהמפגינים שמאמין בלהט בעתיד המדינה לא יכנס לפוליטיקה זה יהיה הפסד להם והפסד לנו".

 

כינוס מסיבת העיתונאים הוא תפנית בגישתו של פישר, שנמנע במשך חודשים ארוכים ממתן ראיונות לתקשורת הישראלית. במהלך תקופה זו הסתפק הנגיד בנאומים שנשא במקומות שונים בארץ ובראיונות שהעניק לעיתונות הזרה.

 

עמיר פרץ מסר בתגובה לדברי פישר כי "נגיד בנק ישראל, שעד היום שמר על מקצועיות אובייקטיבית, הופך לעלה התאנה של נתניהו ושל מדיניות שהפכה את אזרחי ישראל לעניים, בעוד המדינה מתעשרת. גם לפישר יש חלק לא מבוטל במשבר הדיור - דווקא בשעה בה משכנתאות זולות דרושות יותר מאי פעם, הוא החליט לצמצם אותן ולייקר אותן. רמת האבטלה חשובה, אבל העובדה היא שרוב הישראלים עובדים ועדיין לא גומרים את החודש".

 

בתוך כך, אתמול בצהריים, יום לאחר הפגנות הענק, המשיכו מנהיגי המחאה החברתית את המאבק ואף איימו להחריף אותו - כך עלה מדבריהם של ארבעת הנציגים במסיבת עיתונאים שהתקיימה בשדרות רוטשילד.

 

לראשונה מאז תחילת המאבק הציעו המנהיגים לקיים הידברות עם נתניהו וממשלתו, אך הציגו לשם כך שני תנאים מיידיים: הראשון - ביטול הדיון המתוכנן ליום רביעי הקרוב בנושא הווד"לים (ועדות הדיור הלאומיות) והשני הוא דיון ישיר מול נתניהו תוך שקיפות מלאה מול מצלמות טלוויזיה, על מנת להבטיח דיון ציבורי.

 

בתוך כך, התגלעה מחלוקת בין ראשי המחאה החברתית לבין יו"ר ההסתדרות עופר עיני, שהזמין ללשכתו את מארגני מחאת הדיור, ארגונים חברתיים וארגוני הסטודנטים על מנת לקיים התייעצויות בדבר המשך המאבק. הרקע למחלוקת הוא דרישת מארגני המאבק שהמשא ומתן יתנהל מול ראש הממשלה בנימין נתניהו בלבד, ויתועד במצלמות וכן על רקע דרישתם להגדיר למאבק מטרות בעלות אופי כללי.

 

לכתבה באנגלית לחצו כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x