$
בארץ

מאהל חדש נולד: ביפו מנסים לרתום את נפגעי הדיור הציבורי למאבק

כארבעים פעילים הקימו אמש את המאהל החדש, המונה כרגע ארבעה אוהלים ונועד לקידום שוויון זכויות בין יהודים לערבים; הפעילים מפנים אצבע מאשימה לחברות הדיור הציבורי עמידר וחלמיש

אסף גלעד 13:2629.07.11

אמש עוד הנהיג מתן קמינר את המאהל ברחוב לוינסקי הסמוך לתחנה המרכזית בתל אביב. שלשום בלילה (ד') הוא קיבל בברכה את צעדת ההזדהות שערכו 200 נציגי תנועות המחאה ודיירי המאהלים בשדרות רוטשילד אל עבר מאהל לוינסקי כאות הזדהות לצווי הפינוי שחילקו נציגי העירייה לתושבי האוהלים במקום.

 

קמינר קלט את תושבי האוהלים החדשים שהביאו איתם החבר'ה מרוטשילד או סתם מצטרפים חדשים וחילק אותם לתפקידים - מינה אחראי לאספקת מזון, אחראי עזרה ראשונה, ובין לבין הספיק להעלות אל במת הנאומים המאולתרת נואמים שנקרו אל המקום: סטודנטים אידיאליסטים שבאו מהפריפריה, עובדים זרים שמועסקים בניגוד לחוק, ישראלים המתגוררים בשכונת שפירא ובנוה שאנן שאין להם איך לגמור את החודש ולשלם שכר דירה, נציגי הקהילה האתיופית המוחים על הגזענות, או סתם חסרי בית שהרגישו פתאום שהם חלק ממשהו גדול מהם.

 

ביום שלמחרת ירד קמינר דרומה אל כיכר השניים ביפו, מרחק חמש דקות הליכה מהעיר העתיקה, בלב יפו הערבית. קמינר אחראי על ייצוא האוהלים דרומה, אל מעבר למתחם בעל הארומה הבוהמיינית של רוטשילד. הוא במקור מאשדוד, ומרגיש צורך להתקרב גם למגזרים נוספים. את מאהל לוינסקי הביא לעובדים הזרים ותושבי האזור העניים, השונים כל כך מתושבי העיר הלבנה ששוכנת בצידו השני של רחוב יהודה הלוי. מאהל יפו נועד באופן לא מוצהר לחדור לליבותיהם של תושבי יפו, יהודים וגם ערבים.

 

מפגינים במאהל לוינסקי מפגינים במאהל לוינסקי צילום: אוראל כהן

 

בליל חמישי ניטעו ארבעה אוהלים והגיעו אולי שלושים או ארבעים איש שהתיישבו על הדשא המקומי בחוסר מעש. "אל תספור את האוהלים", אמרו שתי פעילות. "תספור את האנשים שמגיעים לכאן". מרבית הפעילים בערב הראשון של המאהל הגיעו מארגון תראבוט-התחברות, תנועה יהודית-ערבית המסונפת לחד"ש שחרטה על דגלה מאבק לשוויון זכויות בין יהודים לערבים. "באנו לכאן כדי לתת יד לחלק מהדיירים ביפו ובכל הארץ שנפגעו מהתנהגות חברות הדיור הציבורי עמידר וחלמיש", אמרו הפעילים.

 

אחד מהמקומיים שהגיע למאהל כדי לספר על מצוקת הדיור האישית שלו אמר שהוא מתגורר בדירה בת חדר אחד יחד עם ארבעה מבני משפחתו בבניין משנות החמישים. "הדירה רשומה על שמנו בטאבו, אבל העירייה לא נותנת לנו אפילו לפתוח חלון. אני מקווה שהמאבק שלכם יתן לי כח מול העירייה".

 

בערב הראשון השתדלו מארגני המאהל לשמור על כללי המקום בכדי לכבד את תושבי יפו: תהיה הפרדה בין גברים לנשים במאהלים וישתדלו כמה שפחות ללכת עם לבוש לא צנוע. אין מי שאוכף עליהם את הכללים הללו, מדובר במשמעת פנימית שגזרו על עצמם עשרת הפעילים הראשונים שבאו למקום. בינתיים, התושבים המקומיים מופתעים למראה המאהל המאולתר שהוקם ביום בגן הציבורי השומם שבשכונה. כמה באים לברך, השאר מציצים, חולפים וחוזרים לשוטט ברחובות.

 

"מחר עוד תראה, יגיעו המון", אומרת אחת הפעילות כשאני מצביע על כמות הפעילים הדלה. "גם מאהל לוינסקי ממנו הגענו, התחיל עם ארבעה אוהלים. אבל מכאן אנחנו לא נעבור. עכשיו אנחנו כאן כדי להשאר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x