$
בארץ

מחאת הדיור - עשרות מפגינים מול הכנסת ובתוכה: "רוצים צדק חברתי, לא צדקה"

מפגינים מכל קצוות הקשת החברתית מפגינים בירושלים; הבוקר חסמו פעילים את כביש הגישה לכנסת בחומת לבנים, חמישה נעצרו

עומרי אפרים, ynet, תומר אביטל וליאור בן דוד 14:1225.07.11

מחאת הדיור עולה שלב. עשרות מפגינים מכל קצוות הקשת החברתית מפגינים כבר שעות ארוכות מול הכנסת. בין המפגינים ניתן למצוא את התאחדות הסטודנטים, בוגרי תנועת הנוער העובד, חברי תנועת עמ"י, חרדים חברי תנועת "שיוויון עכשיו", חברים בארגון הנכים, מארגני מחאת הדלק, מפוני הדיור הציבורי ואפילו את צ'ארלי ביטון מהפנתרים השחורים. המפגינים מניפים שלטים וקוראים: "רוצים צדק. לא רוצים צדקה. אנחנו דורשים צדק חברתי".

 

איציק שמולי יו"ר התאחדות הסטודנטים אמר: "באתי אליכם מעיר האוהלים בת"א והבוקר חבריי נעצרו ונפצעו כאן בירושלים. אנחנו אומרים בקול ברור כבר כמה ימים - הקשיבו לנו, המחאה הזו היא אותנטית ובליבה הצורך בדיור בר השגה. אתם כבר יודעים שאתמול נקראתי ללשכת ראש הממשלה ואמרתי שם בבירור: המגרש הוא לחלוטין לא סטודנטיאלי - המגרש הוא חברתי, ואני לא אסגור את המאבק ההיסטורי הזה בתמורה למעונות ופיצות לסטודנטים.

 

"אם כבר מעבירים את חוק הוד"לים אני לא מבין איך הדרישה הכי חשובה שלנו פשוט מסתכמת בכותרת. אני לא מתכוון לסיים את המאבק הזה, הדרישה העיקרית שלנו היא דיור בר השגה בשכירות ובבעלות ולכן אני מאוד מאוכזב ממה שראיתי כאן, אבל אם נגזר עלינו להמשיך את המאבק הזה, להרחיב אותו ולהחריף אות ו- אני מבטיח לכם שתמשיכו לראות אותנו הסטודנטים ברחובות".

 

גדי הרן, יו"ר תנועת עמ"י (עתיד מדינת ישראל): "אנחנו 7 ארגונים מכל קצווי החברה האזרחית, שמאלנים וימנים, וחרדים וחילונים ומחאת הדלק ומחאת הקוטג' ומחאת הכל. יש לנו אג'נדה חברתית-כלכלית שטוענת שמדינת ישראל צריכה לחזור להיות מדינת רווחה. ובשביל זה אנחנו מבקשים שממשלת ישראל תיקח אחריות על הבעיות של מדינת ישראל, ובינהן בעיית הדיור. יש מדיניות שגויה. השוק החופשי עושה את שלו או לא עושה את שלו. אנחנו מבקשים שעם ישראל יתמוך ביושבי האוהלים, עד שהממשלה תיקח אחריות על בעיות עם ישראל".

 

יהודה שיין, מתנועת "שיוויון עכשיו", תנועה של חרדים הנלחמים למען שיוויון וצדק חברתי: "במקום שנלחם אחד בשני ושכל המאבק יהפוך לפוליטי אפשר להשיג דברים חברתיים ביחד".

 

מתנועת דרור ישראל, של יוצאי הנוער העובד והלומד נמסר: "אנחנו חושבים שלכוחות השוק יש תפקיד חשוב אבל הם לא יכולים להיות הגורם היחיד. כוחות השוק לא יבנו לזוגות צעירים. המדינה צריכה להתערב בנושא גם כרגולטור וגם כגורם שיכול לבנות בתים כמו בשנות ה-60".

 

עימות אלים בבוקר

 

עשרות מפעילי מחאת האוהלים בירושלים חסמו הבוקר (ג') את כביש הגישה למשכן הכנסת בבירה. "העם דורש צדק חברתי", הם צעקו, והתעמתו עם שוטרים, תוך שהם מכריזים: "גם הם איתנו, אין להם דירה". במהלך ההפגנה נעצרו חמישה צעירים, אחת מהן לאחר שפיזרה לבנים על הכביש, ושוטר אחד נפגע באורח קל.

 

ביום בו אמורה הכנסת לדון באחד החוקים שבהם מתגאה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בניסיון להקל על מצוקת הדיור, החלו המפגינים לבנות חומה מאולתרת על כביש הגישה, לצעוק: "צאו מהכנסת, המדינה קורסת", ולשאת שלטים עליהם נכתב: "איך נגור בעיר הקודש? אי אפשר לסגור את החודש".

 

"אנחנו בונים פה בית, כי אי אפשר לבנות בישראל, גם אם אתה עובד", אמר אחד המפגינים. לדברי חברו, צעדי המחאה נועדו להשגת " פתרונות קונקרטיים בתחום הדיור. אנחנו לא נפסיק עד שנשיג את כל הדרישות. אנחנו רוצים מהפכה בתחום הדיור", הדגיש, בעוד חבריו קוראים לראש הממשלה: "ביבי, בוקר טוב, ירושלים ברחוב".

  

ח"כ דב חנין (חד"ש) הצטרף למפגינים ואמר כי "המאבק הזה הוא אופטימי ומרגש. הציבור הצעיר בישראל קם, מסתכל סביבו ואומר בעצב - די, אי-אפשר ככה". לדבריו, החוק שיובא לאישור המליאה "הוא מסוכן, הרסני, אנטי-סביבתי, אנטי-חברתי, סופר-ספין של ממשלת נתניהו. אני שמח שהחבר'ה הצעירים מבינים את זה. אני שמח שפעילי האוהלים ברחבי הארץ לא נותנים לרמות אותם".

 

המאהל בגן הוורדים בירושלים מורכב מכמה קבוצות צעירים ירושלמים - בין היתר של אגודת הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית, תנועת הצעירים הירושלמית "התעוררות", אנשי עמותת "רוח חדשה", וכן אקטיביסטים לא מאוגדים.

  

"המטרה שלנו בסופו של דבר זה להביא למדינת רווחה בישראל", אמרה רונה אורנוב, יו"ר אגודת הסטודנטים של

בצלאל וממובילות המאבק הירושלמי. "המאבק הזה מבחינתנו ייעצר כשנפיל את הממשלה ונעלה לשלטון... אנשים שמייצגים סדר-יום סוציאליסטי שמייצג את האנשים ולא רק את המעמד העליון".

 

נתניהו נכנע ללחץ

 

במקביל, אתמול בלילה נכנע ראש הממשלה בנימין נתניהו ללחץ הציבורי והסכים להכניס את סעיף דיור בר השגה לחוק הוד"לים, לאחר שהושגה הסכמה בין המשרדים הממשלתיים. עם זאת, לא יוגדר מנגנון ולא יחוקקו סעיפים שיגדירו את האופציות לקידום דיור בר השגה. השינוי היחיד יהיה במטרות החוק, שבו תבטיח הממשלה כי 'דיור בר השגה' הוא אחד מיעדיה - הבטחה שנתניהו כבר מסר בשבוע שעבר.

  

במקביל, יו"ר הוועדה, כרמל שאמה הכהן, שדחק בנתניהו לשנות את החוק אמר, כי "ראש הממשלה שוב מצליח לאכזב את האופוזיציה ומוביל הכרעה נכונה לטובת עם ישראל. ההחלטה מוכיחה שאף פעם אסור להרים ידיים". שאמה הוסיף, כי "הוספת דיור בהישג יד לסעיף מטרות החוק, בתוספת הצעדים הנוספים שראש הממשלה גיבש, אמורים לספק את רוב הציבור. בכל מקרה הם מבטיחים ירידת מחירים גם בלב תל אביב".

 

בתוך כך, בזמן שבירושלים החלו הפגנות אלימות בכנסת הרי שבשדרות רוטשילד בתל אביב יש סימני "התנרמלות" של המאבק; רשת הקפה גרג הוא אולי הסנונית הראשונה שזיהתה את הפוטנציאל הכלכלי, והציבה לפני כחצי שעה דוכן בתחילת השדרה, כדי להקל במעט על מי שנמצא כעת בשדרה באחד הימים החמים של השנה. מול דוכן הקפה יש כעת גם כיסא ייעודי למסג'ים.

 

מארגני המאבק מנהלים כעת ישיבות בוקר כדי לנסות לארגן את כל שדרת האוהלים לקריאה אחת מאורגנת, ולהגיע להידברות פנימית להיכן הם רוצים להמשיך את המאבק - יומיים לאחר הפגנת הענק שהתקיימה בת"א. אחת ההתלבטויות שעלו במהלך הישיבה היתה כיצד לנהוג מול התקשורת.

 

מארק שון השתתף בהכנת הידיעה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x