$
דעות

המשקיעים פודים ובצדק: קרנות אג"ח מדינה כללי לא מכות את המדדים

גם בטווח הקרוב וגם בטווח הרחוק, קרנות אג"ח מדינה כללי - עם ובלי חשיפה למניות - לא הניבו תשואות עודפות לעומת מדדי הייחוס. בינתיים, הדימום בקרנות הללו הוביל לפדיונות של 3.8 מיליארד שקל מתחילת השנה - כרבע מהיקף נכסיהן

צבי סטפק ורוני אפטר 07:3819.07.11

איגרות החוב הממשלתיות סיפקו בשנים האחרונות תשואות נאות למשקיעים. זאת, על רקע תהליך הורדת הריבית שהתרחש בתקופת המשבר הכלכלי ובריחת משקיעים לאיגרות חוב איכותיות ובטוחות של ממשלות, או מה שמכונה - Flight to Quality and Safety. מתחילת 2008 ועד סוף יוני זינק מדד האג"ח ממשלתי כללי בשיעור של כ־23.6% (כאשר הזינוק החד היותר נרשם בשנת 2008, אז טיפס המדד בכ־9.5%).

 

המדד עלה בכ־6% ב־2009 וב־2010 (בכל שנה), ואילו מתחילת השנה הנוכחית ועד סוף יוני, למרות החששות הראשוניים בראשית השנה מירידות באפיק זה, עלה מדד אג"ח הממשלתי כללי בכ־0.3%.

 

 

גמישות בחלוקה הפנימית

 

תעשיית קרנות הנאמנות בישראל מכילה בתוכה ערב רב של קרנות מסוגים שונים, ובכלל זה קרנות שמתמחות באפיק הממשלתי - שקלי, צמוד מדד, ריבית משתנה, מק"מ וכו'.

 

משקיעים המעוניינים להיחשף לתמהיל של אג"ח ממשלתיות יכולים לעשות זאת דרך קבוצת הקרנות אג"ח מדינה כללי.

מדובר בקרנות שהעוגן הבסיסי שלהן הוא לפחות 50% או 75% אג"ח מדינה, כאשר למנהל הקרן ישנה גמישות בחלוקה הפנימית של האג"ח. זאת, בהתאם למגבלות שהוא הטיל (אם בכלל) על עצמו בתשקיף הקרן.

 

בכך, נוצר יתרון למשקיע שלא מסוגל או מעוניין לעקוב אחר ההתפתחויות, והוא משאיר למנהל הקרן לבצע עבורו את הבחירות שעמן צריך להתמודד בכל פעם מחדש, בהתאם לתנאי השוק: העדפה של אג"ח שקליות או צמודות? מח"מ קצר, בינוני או ארוך? בריבית קבועה או משתנה? בסופו של דבר, מדובר בקרן אג"ח מדינה גמישה.

 

כיום פועלות כ־80 קרנות נאמנות של אג"ח מדינה כללי, והן מנהלות כ־9.4 מיליארד שקל. ישנה חלוקה כמעט שווה, הן במספר הקרנות והן בסך הנכסים המנוהל בכל אחת מהקבוצות, וכן בין קרנות אג"ח מדינה עם מניות לבין קרנות אג"ח מדינה ללא חשיפה מנייתית.

 

בבדיקת ביצועי קרנות הנאמנות מול מדד הייחוס נמצא כי מרבית קרנות הנאמנות אינן מכות אותו, בכל תקופת זמן שנבדקה. בבדיקת קרנות אג"ח מדינה כללי עם מניות השווינו את ביצועי הקרנות מול מדד משוקלל הכולל 86% מדד אג"ח ממשלתי כללי ו־14% מדד מניות ת"א־100, בהתאם למשקל היחסי הממוצע של המניות בקרנות אלו.

 

ב־36 החודשים האחרונים, שהסתיימו ביוני 2011, השיגו קרנות אג"ח מדינה כללי ללא מניות תשואה ממוצעת של כ־15.3%, זאת לעומת עלייה של 18% במדד אג"ח ממשלתי כללי. בבדיקה ל־24 חודשים התוצאות דומות: תשואה של כ־6.6% לעומת 9.1% של מדד הייחוס, ואילו בבדיקה ל־12 חודשים הפערים כבר מצטמצמים והקרנות השיגו תשואה של 1.15% לעומת 1.4% של המדד.

 

מאיר מזוז, מנהל הקרנות באקסלנס מאיר מזוז, מנהל הקרנות באקסלנס צילום: גלעד קוולרציק

מבין הקרנות בקטגוריה זו שאינן חשופות למניות ניתן לציין לחיוב שתי קרנות של אקסלנס: הקרן "אקסלנס (0B) אג"ח מדינה מנוהלת" שרשמה את התשואה הגבוהה ביותר ב־36 החודשים האחרונים, עם עלייה של כ־17.7%, ואת הקרן "אקסלנס (00) אג"ח כללי" שרשמה את התשואה הגבוהה ביותר ב־24 החודשים האחרונים, עם עלייה של כ־9.3%. בנוסף אליהן, בולטת לטובה הקרן "תמהיל (0A) אג"ח סולידי" שמובילה את הביצועים בקרנות אג"ח מדינה כללי ללא מניות ב־12 החודשים האחרונים (3.37%) ומתחילת השנה ועד סוף יוני (1.04%).

 

מבדיקה של קרנות אג"ח מדינה כללי שמשלבות השקעה עם מניות, ניתן לראות תוצאות דומות: בבדיקה ל־36 החודשים האחרונים מפגרות הקרנות, עם עלייה של 15.2%, מול מדד הייחוס המשוקלל שעלה בתקופה זו בכ־17.3%, אך הפערים נמוכים יותר בהשוואה לקרנות אג"ח מדינה כללי ללא מניות.

 

גם בבדיקה ל־12 ו־24 החודשים האחרונים ישנם פערים לטובת מדד הייחוס, ואילו רק בבדיקת הנתונים מתחילת השנה ועד סוף חודש יוני ניתן למצוא יתרון לקרנות (ירידה של 0.35%) מול מדד הייחוס המשוקלל שירד בכ־1%.

 

מגמת פדיונות

 

הקרן "פסגות (2B) אלפא 20/90" תופסת את המקום הראשון בכל אחת מתקופות הזמן הנבדקות - 12, 24 ו־36 חודשים - והיא גם הקרן הגדולה ביותר בקבוצה זו, עם סך נכסים מנוהל של כמיליארד שקל. עיקר הגיוס שלה התמקד ב־2010 ועמד על כ־900 מיליון שקל.

 

מתחילת השנה מתקיימת מגמת פדיונות ברורה באפיק זה, והמשקיעים משכו מקרנות אג"ח מדינה כללי לא פחות מ־3.8 מיליארד שקל - קצת יותר מרבע מהנכסים שעמדו לרשות קרנות אלו בראשית השנה.

 

בניגוד למגמת הפדיונות ניתן לציין את הקרן "מיטב (1A) תיק השקעות + אסטרטגיה חכמה" (גילוי נאות: הקרן מנוהלת במיטב) שגם נהנתה מגיוס חיובי נטו של כ־160 מיליון שקל, הגבוה ביותר בקטגוריה זו, וגם מהתשואה הגבוהה ביותר בקבוצה זו - 2.5%.

 

נתח השוק של קרנות אג"ח מדינה כללי עבר שינויים לא קטנים בשנים האחרונות, על רקע האירועים הכלכליים ושינויים בזרימת הכספים של הציבור: בסוף שנת 2009 הוא עמד על שיא של כ־9.3%, אך נכון לסוף חודש יוני הוא ירדו לכ־6.1% בלבד.

 

דמי הניהול הממוצעים המשוקללים של קרנות אלו עומדים על כ־1.15% - קצת מתחת לדמי הניהול של קרנות הנאמנות המסורתיות שעומדים על כ־1.23% - והם מבטאים ירידה מסוימת בדמי הניהול שעמדו בראשית השנה על 1.21%. זאת, בהמשך למגמת שחיקת דמי הניהול שחלה על מרבית הקבוצות בתעשיית הקרנות בישראל בתקופה האחרונה.

 

השורה התחתונה: למרות יתרון הגמישות שלהן, קרנות אג"ח מדינה כללי לא הצליחו להכות את המדד בכל טווחי הזמן, ונתח השוק שלהן נמצא במגמת ירידה.

 

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x