$
בארץ

כצפוי: המדד עלה ב-0.4% ביוני; הערכות: הריבית תישאר ללא שינוי

האינפלציה בפועל עומדת כעת על 4.2%, חריגה של 1.2% מהגבול העליון שקבעה הממשלה. העלייה במדד נבעה בעיקר מהתייקרויות בענפי ההלבשה (8.6%), המזון (0.8%) והדיור (0.5%)

אמנון אטד 14:0115.07.11

מדד המחירים לחודש יוני שפרסמה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), עלה בהתאם לציפיות המוקדמות ב-0.4%. כתוצאה מעלייה זו מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יוני 2011 לעומת יוני 2010), ב-4.2% והיא חורגת לכן ב-1.2% מהגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה יותר והיא מסתכמת כעת ב-2.9%.

 

מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מעליות בסעיפים הבאים: הלבשה והנעלה (8.6%), מזון (0.8%) ודיור (0.5%). עליות מחירים אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות מחירים עונתיות בשיעור ממוצע של 3.9% בסעיף ירקות ופירות טריים. 

 

בין המוצרים שבלטו בהתייקרות: חלב ומוצרי חלב - 3.2%, חמאה - 16%, שמנת - 9.7%, לבן, יוגורט ומעדני חלב - 5.5%, מכוניות - 1.3%, הלבשה - 9.3%, הנעלה - 6.4%, וקפה - 7.9%. מוצרים שהוזלו במיוחד היו ספרים - 11.6%, הוצאות על נסיעות לחו"ל - 0.7%, עופות - 2%, ירקות טריים - 3.1%, פירות טריים - 4.7% ודלק ושמנים לרכב - 2.1%.

 

 

 

למרות המשך החריגה של האינפלציה בפועל מהיעד השנתי, ההערכה היא שנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, ישאיר גם החודש, בפעם השנייה ברציפות, את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.25%. בנטייתו של פישר להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי תומכים הפעם כמה גורמים כבדי משקל: החשש מהתחזקות נוספת של השקל מול הדולר והיורו, ההאטה שנרשמת בחודשים האחרונים בפעילות הכלכלית בישראל והחשש מנסיגה מחודשת בכלכלה העולמית על רקע הגירעונות הגדולים של ממשלת ארה"ב והסיבוב הנוסף במשבר החובות באירופה.

 

יאיר דרורי, האנליסט הראשי של חברת ניהול התיקים תכלית-דיסקונט, אמר: "גם אם מחירי הדיור יירדו בשנה-שנתיים הקרובות, לא צפויה להיות לכך השפעה ממתנת משמעותית על מדד המחירים לצרכן. זאת, מאחר שמחירי השכירות, המשפיעים על המדד, אינם צפויים לרדת, עקב המתנתם של רוכשי דירות אשר 'יושבים על הגדר' ותורמים לביקוש בשוק השכירות".

 

לדבריו, "המדדים ב-12 החודשים הקרובים צפויים להסתכם באזור הטווח העליון של היעד הרצוי של הממשלה - כלומר, קרוב ל-3%. הציפיות לעלייה חד-פעמית במחירי החשמל, בצירוף העלייה בשכר העסקי במשק, צפויות לייצר לחצים אינפלציוניים. מצד שני, התפשטות משבר החוב באירופה ונתוני המאקרו הפושרים בישראל ברבעון השני ימתנו לחצים אלה ויאפשרו המשך העלאה הדרגתית בשער הריבית". 

 

רונן מנחם, מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות, אמר בעקבות פרסום המדד: "האינפלציה במגמת ירידה. לאחר כמה חודשי התלבטויות, נראה כי הפעם, אם לא יהיו שינויים של ממש בשערי החליפין, החלטת בנק ישראל תהיה פשוטה יותר - והריבית לא תשתנה".

 

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, אמר בתגובה: "מדד יוני מושפע מנתונים עונתיים ולכן אינו מבטא את המצב האמיתי במשק. בחינת ההתפתחות החודשית של קצב האינפלציה בניכוי עונתיות, מצביעה על האטה משמעותית בשלושת המדדים האחרונים יחסית לששת החודשים הקודמים; אין לנקוט בעקבות המדד צעדים כלשהם, ובוודאי שלא להעלות את הריבית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x