$
בארץ

הבנקים מתנים מתן אשראי לחברת החשמל בהעלאת תעריפים לצרכנים

במערכת הבנקאות מציינים כי אם תסכים רשות החשמל לדרישת חברת החשמל להעלות תעריפים, תחזית תזרימי המזומנים של החברה תצמח ותקל על קבלת המימון הבנקאי

תומר זלצר 08:54 13.07.11

 

חברת החשמל נוהגת לגייס הון באמצעות הנפקת איגרות חוב פרטיות וציבוריות בישראל ובחו"ל, באמצעות אשראי בנקאי בישראל ובחו"ל, ובאמצעות קווי אשראי ומלוות ייעודיים למימון יבוא ויצוא. רמת המינוף הפיננסי של חברת החשמל גבוהה, מה שמקשה על החברה בגיוס הון נוסף.

 

נכון לסוף מרץ 2011, האשראי הבנקאי

(בישראל ובחו"ל) לטווח קצר של חברת החשמל עמד על כ־4.4 מיליארד שקל, וההתחייבויות ארוכות הטווח לבנקים (בישראל ובחו"ל) עמדו על כ־8.2 מיליארד שקל. שיעור הריבית הממוצע על אשראי בנקאי לזמן קצר של חברת החשמל הוא 3.37%, ושיעור הריבית הממוצע על אשראי בנקאי לטווח ארוך עומד על 4.45%.

 

חברת החשמל אומדת את רמת המימון העתידי השנתי הנדרש ב־3–4 מיליארד שקל בשנה. היקף האשראי הבנקאי בישראל מוגבל, מאחר שבנק ישראל אינו מאפשר לבנק להעמיד אשראי ללווה בודד הגבוה מ־15% מההון העצמי שלו. על כן חברת החשמל מציינת בדו"חות הכספיים שלה כי "הפוטנציאל התיאורטי לקבלת הלוואות ממערכת הבנקאות ומהשוק המוסדי בישראל עומד על סכום נמוך משמעותית מצורכי החברה - והוא אינו יכול להוות מקור מימון יחיד לתוכנית הפיתוח של החברה".

 

עם זאת, גורמים במערכת הבנקאות מציינים כי קבלת אשראי בנקאי יכולה להיות אחת הדרכים של חברת החשמל להתמודד עם המשבר הנוכחי, שדורש גיוס של 3–3.5 מיליארד שקל כדי לרכוש סוגי דלק שיחליפו את השימוש בגז טבעי. נקודת המפתח, מציינים במערכת הבנקאות, היא נכונות רשות החשמל להסכים לדרישת חברת החשמל ולהעלות את תעריפי החשמל לציבור. במקרה כזה, תחזית תזרימי המזומנים של חברת החשמל תצמח ותקל על קבלת המימון הבנקאי.

x