$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": שטרית הזמין מחקר על שכר הח"כים אך מסרב לחשוף אותו

הסיבה ככל הנראה משום שהמחקר סתר את התיזה של שטרית לפיה שכר הח"כים נמוך יחסית לקולגות שלהם במערב ולכן הוא טעון בדיקה

תומר אביטל 18:4106.07.11

ח"כ מאיר שטרית מסרב לחשוף מחקר שהכינה הכנסת ותיאר את שכר הח"כים באופן לא מחמיא.

 

ל"כלכליסט" נודע כי לפני כחודשיים הזמין שטרית ממחלקת המחקר והמידע של הכנסת מחקר השוואתי מקיף שבחן את תנאי נבחרי הציבור מסביב לעולם. אלא שהמחקר הגיע לידיו של שטרית לפני כמה שבועות

והוא אינו מוכן לפרסמו. הסיבה היא - ככל הנראה - כי המחקר סתר את התיזה של שטרית לפיה שכר הח"כים נמוך יחסית לקולגות שלהם במערב ולכן הוא טעון בדיקה.

 

מניתוח שערך "כלכליסט" בעזרת מחקרים דומים שהתפרסמו בחו"ל עולה, כי שכרם החודשי של הח"כים - העומד על 37 אלף שקל - לא רק שאיננו נמוך, אלא אחד הגבוהים בעולם המערבי: ברוב המדינות בהן קיימת דמוקרטיה פרלמנטרית שכרם נד בין 20 ל-30 אלף שקל. יתר על כן, גם בניסיון למדוד את השכר בהשוואה למשכורות הנהוגות בתוך אותה המדינה, הח"כים הם שיאני שכר עולמיים. כך, בעת הכנסת ישראל לטבלאות בחו"ל המשוות את שכר נבחרי הציבור לשכר המינימום או השכר הממוצע במשק - עדיין משובצת ישראל בראש הטבלה.

 

שטרית מונה לאחרונה לעמוד בראש צוות בדיקה מעורר המחלוקת בכנסת שמטרתו לבחון את הכלים הכספיים והיכולות שמוקצים לחברי כנסת. לפי ההערכות, שטרית ששימש בעבר כשר במשרד האוצר, הבין כי מחקר רשמי שכזה עלול לסתום את הגולל על מאמציו להגדיל את התלוש שלו ושל עמיתיו למשכן.

 

הזמנת המחקר וגניזתו מעוררים תמיהה גם מהיבט נוסף. בעת מינוי הצוות של שטרית, וגם בזמן הכינוס הראשון בשבוע שעבר, הודיע שטרית כי אין בכוונתו להעלות את שכר הח"כים ואף לדון בו. שטרית טען כי יתמקד בסוגיות כמו שכר העוזרים הפרלמנטריים, תקציב הקשר עם הציבור, והמשאבים העומדים לרשות הח"כים. כשפנה היום "כלכליסט" לח"כ שטרית בבקשה לקבל את המחקר, השיב האחרון בשלילה.

 

יצוין כי מדובר במהלך חריג מאוד. הכנת המחקרים ממומנים על ידי כספי הציבור ולכן מרכז המחקר נוהג להפיץ אותם באינטרנט כדי שישמשו את אזרחי המדינה. עם זאת, משום שהמחקרים מוכנים רק לפי בקשות ישירות של הח"כים, לאחרונים קדימות בראיית החומר, והנוהל המקובל הוא כי עליהם להעניק את הסכמתם לפני הפצת המסמך.

 

חברי הכנסת משתכרים 37 אלף שקל. הציבור גם מממן שלל הטבות צדדיות לח"כים כגון לימודי שפה, שכירת לשכה מחוץ לכנסת, לינה במלונות ועוד. עוד יצוין כי העלאת שכר הח"כים צפויה להוביל להאמרת השכר והגמלאות של אלפי עובדים הצמודים לתנאי העסקתם.

 

ח"כ שטרית מסר בתגובה: "כל מחקר שהוזמן יוצג בדיון הבא של הועדה, שום דבר לא יוסתר והדיון פתוח לתקשורת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x