$
בארץ

יו"ר ועדת הכספים: "הריכוזיות במשק מגיעה לממדים שמתחילים להפחיד"

משה גפני בדיון בנושא הריכוזיות במשק: הריכוזיות היא סכנה להליך הדמוקרטי כי לכנסת ולממשלה לא יהיה מה לומר. שרים וחברי כנסת יפחדו להתמודד מולם כי הם יהיו מעורבים בפריימריס

תומר אביטל 09:4406.07.11

"רואים היום את סכנת הריכוזיות במשק באופן כמעט ודאי. זה מגיע לממדים שמתחילים להפחיד. קבוצה קטנה של כמה משפחות משתלטת על רוב המשק הישראלי - לרבות מפעלים ומקומות שהמדינה נתנה להם זכיונות אך שייכים לכלל האזרחים, וגם על כלי תקשורת", כך אמר לפני זמן קצר יו"ר ועדת הכספים משה

גפני, בדיון בנושא הריכוזיות במשק.

 

לדבריו, "הכל נעשה באופן מסודר ודרך מכרזים. אחד הסיוטים הגדולים שלי היא שיום אחד אפילו לא נוכל לבקר ניצול של משאבי טבע. זו סכנה להליך הדמוקטי כי לכנסת ולממשלה לא יהיה מה לומר. זה אולי נשמע אפוקליפטי אך יש שרים וח"כים שיפחדו להתמודד מולם כי הם יהיו מעורבים בפריימריס". גפני הדגיש "יש לטפל היום בעניינים האלה ולשים מחסומים וגבולות לכמה אדם יכול לשלוט במשאבים".

 

הדיון מתקיים בצל החשיפות בשבועות האחרונים לגבי יוקר המחייה בישראל.

 

גפני הוסיף, "נחשפנו בקוטג' למקרה בו אין פיקוח וחברה גדולה יכולה להרוויח הון תועפות ואי אפשר להגיד להם כלום. נקיים דיון בנושא - אני לא חושב שצריך לאפשר למוצרי המזון הבסיסיים להאמיר כל כך. זאת אחת התוצאות של הריכוזיות".

 

"אין לחצים"

 

מנכ"ל משרד האוצר חיים שני, המתפקד כראש הוועדה להגברת התחרותיות הסביר את המודוס אופרנדי של הוועדה. "הדיונים מתקיימים פעם בלשכת רה"מ ופעם באוצר. לפי מיקום הדיון נבחר מי יובל את אותו הדיון. הנושאים שנמצאים על הפרק רגישים מאוד במשק. אנו מקפידים לעשות את העבודה שלנו בצורה יסודית ושקטה. עד שלא נסיים אנו לא מרגישים בנוח לפרסם דברים. עם זאת, חשבנו שמתוך כבוד לכנסת נסקור בקצרה את עבודתנו ונשמע את חברי הכנסת". שני עקץ את איל גבאי, אף הוא חבר בוועדה, שצפוי לעזוב בקרוב ואמר "אותי תראו עוד הרבה פה בוועדה".

 

גבאי הבהיר כי "כל דבר טעון בדיקה והוכחה. אי אפשר לקבל החלטה על סמך דעות קדומות". לדבריו, בוועדה חברים 11 אישים, והחילופים שהתרחשו עד כה התקיימו ללא קשר לפעילותה. "לא קיבלתי טלפון מאף אחד לגבי הוועדה. לא היו לחצים או שיחות - רק שאלות מתי אפשר להופיע בפני הוועדה. לא היו לחצים בתוך הממשלה או מחוץ לה. ולדעתי זה המקרה גם לגבי שאר החברים בוועדה. היה חשוב לנו שבכתב המינוי כל השחקנים הרגולטורים הממשלתיים יהיו חלק מהממשלה. כך הם לא יתקפו מבחוץ. חשוב לנו שהוועדה תפעל כגוף אחד ותאמץ את ההחלטות כפי שהן". "עם זאת", המשיך גבאי, "חלק מההחלטות יובאו בחקיקה ואז יהיה דיון בכנסת. אבל חשוב לנו שהדיון בממשלה יסתיים בתוך הוועדה".

 

לדבריו, "אין נציגי ציבור אך יש מספיק נציגים מכובדים עם הידע הנדרש".

 

גבאי הראה מצגת לפיה הוועדה בוחנת בעיקר את הנושאים הבאים: הצורך בחיזוק הממשלה התאגידית בחברות ציבוריות, שליטת חברות ריאליות בחברות פיננסיות ("ברודט הפו" לדברי גבאי), שליטה בחברה צבורית באמצעות מבנה החזקות פירמידיאלי ושימוש בהחזקות צולבות.

 

גבאי הדגיש כי הוועדה גם דנה, כפי שנחשף ב"כלכליסט" בתנאים לרכישת נכסים ממשלתיים וקבלת רישיונות וזיכיונות. גבאי, שכיהן בעבר כמנהל רשות החברות, הסביר כי "אין ספק שתהליך הפרטה מואץ מעביר פעילות ממשלתית למגזר הפרטי ומחייב לבחון את כלל ההיבטים כיצד זה משפיע על מבנה המשק. לא מדובר בבחינת השאלה האם להפריט או לא - אלא איך להפריט ובאילו תנאים". בקשר לבחינת שליטת חברות ריאליות בחברות פיננסיות, גבאי הסביר כי גם בדו"ח של דוד ברודט כבר נכתב שצריך להידרש למקרה ההפוך, "אך אז זה נראה רחוק מן העין רחוק מן הלב. עכשיו ברודט הפוך נמצא על השולחן".

 

גבאי הוסיף כי הוועדה פועלת בשלושה צוותים. הצוות הפירמידאלי בראשו עומדת פרופ' שמואלה האוזר. הצוות שבוחן החזקות ריאליות ופיננסיות בראשו עומד יוג'ין קנדל, וצוות ההפרטה בראשות פרופ' דיוויד גילה.

 

לדבריו "רצינו לשמוע את כל מגוון הדעות בציבור לפני שנגבש טיוטה. קיבלנו 25 ניירות עמדה, וקיימנו 11 מפגשי במליאה". בין מגישי ניירות העמדה: נציגי ארגונים במגזר השלישי, לשכות המסחר להב, אמון הציבור, דניאל דורון, קבוצת אריסון, אידיבי, יצחק תשובה, אילן גרנית,שרון סקרפי, דניאל מורגנשטיין, גדי סילבמן, שמואל אזימור, עינת וילף, ישי יפה, דידי לחמן מסר, יאיר סרוסי, אהרון פוגל, איציק דבש ופרופ' אמיר ברנע.

 

גבאי הוסיף "אין תאריך יעד לפרסום הטיוטה שתהווה דוח ביניים. יש מאמץ לסיים את התפקיד לפני פרישתי באוגוסט". 

 

חברי הכנסת בירכו את גבאי ושני וביקשו מהם לגבש מסקנות אפקטיביות. ח"כ פאינה קירשבנאום אמרה "יש לנו רגולטורים ואין לנו רגולציה. לכן אין טיפול בכשלי השוק והחברות יודעות לנצל זאת היטב. צריך לשנות את תהליך ההפרטה כך שיביא להגברת התחרותיות". ח"כ ציון פיניאן ציין כי "הריכוזיות היא בחסות המדינה - למשל מכירת מפעלי ים המלח בכסף קטן. אני חושש שמסקנות הוועדה יפגעו בהכנסת המשפחות אך לא בהשפעה. גם אם יהיו 30 משפחות הם ימשיכו לתת את הטון במדינה. לכל פוליטיקאי יש אב - בעל הון- כמו שמאחורי ח"כ חרדי עומד רב. אני לא רואה איך יצליחו לבלום אותן, ואני צופה שהשפעת המשפחות לא תיפסק - להיפך". ח"כ מגלי והבה ביקר את הוועדה ואמר "הבריטים אמרו שכדי להרוג משהו מקימים ועדה. אכן לחברות יש יותר השפעה ולחץ על מקבלי ההחלטות, ובראש סדר העדיפויות חייב להיות האזרח".

 

 

בסיכום הבהיר גפני שוועדת הכספים תקיים דיון בטיוטת הדוח של ועדת הריכוזיות גם אם יתפרסם במהלך הפגרה . גפני דחק בגבאי ושני לקבוע דדליין לפרסום המסקנות. הם סירבו, ושני הבהיר "אנו רוצים לעשות עבודה יסודית". 

.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x