$
בארץ

משרד הבריאות: תיירות המרפא בבתי החולים תוגבל

טיוטת חוזר של מנכ"ל משרד הבריאות קובעת כי ההכנסות מתיירות רפואית יוגבלו ל-5% ממחזור הפעילות; הנפגע העיקרי צפועי להיות בית החולים שיבא שכבר כיום מתקרב מאוד לתקרה

מיקי פלד 13:1028.06.11

התיירות הרפואית בארץ תוגבל ותהווה לא יותר מ-5% ממחזור הפעילות של בתי החולים, כך קובעת טיוטת חוזר של מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. הטיוטה נשלחה למנהלי בתי החולים והגופים העוסקים בנושא להערות ולאחר מכן יופץ חוזר מנכ"ל מחייב. מי שצפוי להיפגע הוא בעיקר בית החולים הכללי

הגדול בישראל, שיבא תל-השומר, לו הכנסות מוערכות של כ-60 עד 80 מיליון שקל בשנה מתיירות מרפא והוא כבר מגיע קרוב לתקרה של 5%.

 

תיירות המרפא מהווה חלק לא קטן בהכנסות בתי החולים בישראל, המוערך בכ-115 מיליון שקל ב-2009 ועוד כ-60 מיליון שקל בבתי החולים הפרטיים, עליהם החוזר לא חל. סך הכל, מוערך מספר התיירים שבגיעו לישראל לשם טיפול רפואי בכ-16 אלף. מדובר בתעשייה בה לישראל יש עוד הרבה לאן לצמוח, שכן בעולם כולו היא חווה צמיחה אדירה וצפויה לגלגל כ-100 מיליארד דולר ב-2012, לעומת 60 מיליארד דולר ב-2005. סכום זה משאיר לבתי החולים עוד אפשרות לפתח את התיירות הרפואית גם בשנים הקרובות, שכן כרגע ההכנסות מהוות כמה עשיריות האחוז ממחזור הפעילות. בתי החולים העיקריים הפועלים בתחום הם שיבא, הדסה, איכילוב ורמב"ם.

 

הגופים הפרטיים העיקריים המביאים את התיירים לארץ הם IMER של הדסה וקבוצת משקיעים פרטיים, מרכז רפואי רמת אביב בבעלות איגור פיאטיגורסקי וקבוצת משקיעים מרוסיה ולאחרונה גם נכנס לתמונה איש העסקים נעם לניר, שהקים את חברת מש מד.

 

תחום זה הוא רווחי במיוחד לבתי החולים משום שתיירים משלמים סכומים גבוהים מאוד, אף יותר מעלות הטיפול לישראלי בבית חולים פרטי. כך, לדוגמה, השתלת מח עצם תעלה לתייר כ-500 אלף שקל ולישראלי כמחצית מכך, צנתור יעלה לו 65 אלף שקל לעומת 42 אלף שקל לישראלי בבית חולים פרטי והסרת כיס המרה תעלה לתייר 40 אלף שקל לעומת כ-26 אלף שקל לישראלי.

 

הביקורת הציבורית על התיירות הרפואית, לה שותף היה גם משרד מבקר המדינה לפני שנה, התמקדה בחשש כי בשל התשלום הגבוה, התיירים מקבלים עדיפות על תושבי ישראל. עם זאת, ברור לכולם כי מערכת גירעונית כמו בתי החולים לא יכולה לוותר על הכנסה גבוהה, שגדלה והולכת עם השנים. ועדה שמינה גמזו לדון בנושא כתבה כי "קיום תיירות רפואית לצידה של רפואה ציבורית שוויונית עשוי להוות אמצעי לחיזוק הרפואה הציבורית על ידי הגדלת המשאבים והתשתיות העומדים לרשותה. יש לעודד את התיירות הרפואית כל עוד היא אינה פוגעת בזמינות הטיפול הרפואי בתושבי ישראל".

 

החוזר קובע עוד כי התשלום לצוות הרפואי ייעשה ללא הבחנה בין תייר לישראלי. כמו כן, נקבע כי העדיפות בטיפול תינתן לתושבי ישראל, ימונה בכל בית חולים מנהל רפואי לבקרת הפעילות על התיירות הרפואית ועודפי ההכנסות יועברו לטובת פיתוח תשתיות לכלל הציבור בבית החולים ופיתוח בתי החולים בפריפריה. כמו כן, הפעילות הכספית של התיירות הרפואית תנוהל כמשק סגור בהתאם להוראות מפורטות של חשבות משרד הבריאות ותדווח במסגרת דו"ח מיוחד של רואה חשבון שתצורף לדוחות הכספיים של כל בתי החולים הציבוריים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x