30 אלף איש חייבים למדינה קנסות ואגרות בהיקף של כמיליארד שקל
לפי הצעת חוק חדשה, יוטלו סנקציות חמורות על מי שחייב מעל 5,000 שקל מעל לשנה ללא הצדק סביר - ביניהן שלילת רישיון נהיגה, הגבלת שימוש בכרטיס אשראי ושלילת קבלת דרכון חדש
15:10
25.05.11
ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת דנה היום (ד') בהצעת חוק שאמורה לשפר את אופי עבודתו של המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות.
לפי התיקון, יוטלו סנקציות חמורות על מי שחייב מעל 5,000 שקל ומתחמק מתשלום מעל שנה ללא הצדק סביר. בין הסנקציות: שלילת רישיון נהיגה וקבלת דרכון חדש, הגבלת שימוש בכרטיסי אשראי ועוד. החוק יאפשר, לדברי נציגי הממשלה, שכלול שיטת גביית חובות כגון דו"חות משטרה, קנסות בגין עבירות מנהליות, אגרות וקנסות בגין העסקת עובדים זרים.
היועצת המשפטית של רשות האכיפה והגביה, עו"ד ענת הר אבן, הציגה את החוק ואמרה כי "מטרת החוק היא לייעל את פעולות המרכז הארצי לגביית קנסות. המרכז הוקם על מנת למגר את התופעה של אי תשלום קנסות ובכך החייבים פוגעים בקופת המדינה. עבריינים רבים קיבלו קנסות ולא שילמו ובכך הם שמים ללעג את פסיקות בתי המשפט".
מנהל רשות האכיפה והגבייה, מר דוד מדיוני, הבהיר את המצוקה הקיימת וטען כי "הרשות מטפלת בכ-1.4 מיליון תיקים של כ-350 אלף חייבים, בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל. ב-15 שנה האחרונות נסגרו כ-75% מהתיקים. בממוצע שנתי, אנו גובים כ-340 מיליון שקל. החוק החדש יסייע לנו לגבות קרוב למיליארד שקל מכ-30 אלף חייבים, שהם כחצי אחוז מסך כל החייבים, המוגדרים כגרעין הקשה שלא משלמים את חובותיהם".
נציגת עמותת ידיד, עו"ד ורדית דמרי-מדר, טענה מנגד שהגרעין הקשה של החייבים הם אנשים בעלי קשיים ועל כן ראוי לבצע להם חקירת יכולת לפני שמטילים עליהם מגבלות. לדבריה, "קיבלנו פניות רבות של חייבים שבלית ברירה לקחו הלוואות מהשוק האפור. החייב, חסר היכולת, ישלם בסופו של דבר פי 10 מהחוב המקורי עקב הוצאות הגבייה והאכיפה שיוטלו עליו".
מפורום הארגונים החברתיים לשמירה על זכויות החייבים נמסר בנוסף כי "תוכנית רשות האכיפה והגבייה לחיזוק הכלים לגבייה במרכז לגביית חובות תפגע קשות ביכולת הקיום בכבוד של החייב. מדובר במצבים ברורים של ניגוד אינטרסים בין הגורם המבקש להטיל הגבלות על חייבים לבין אותו גורם בדיוק הבא לאשר אותם". עוד נאמר כי "הצעת החוק באה לשאוב הגבלות מחוק ההוצאה לפועל אל תוך חוק המרכז לגביית קנסות, וזאת מבלי לקבל בהתאמה את ההוראות מחוק ההוצאה לפועל, תפגע קשות ביכולת הקיום בכבוד של החייב".


