$
בארץ

האם נסגר חלון ההזדמנויות של המפעילים הווירטואליים?

ארבע מהחברות שקיבלו רישיון מפעיל סלולר וירטואלי אינן ממהרות להיכנס לשוק. חברות הסלולר הוותיקות מערימות עליהן קשיים, זוכות מכרז התדרים מירס ומרתון מהוות איום עתידי על יכולתן להרוויח, והממשלה אינה תומכת בהן למרות ההבטחות

גילעד נס 08:2915.05.11

ככל שחולפים הימים, כך הולך ופוחת הסיכוי כי מפעילים וירטואליים נוספים יצטרפו לשלוש החברות שכבר חתמו על הסכם אירוח מול חברות הסלולר הקיימות. הסיבות העיקריות לכך הן התמשכות המו"מ מול חברות הסלולר, שאינן ששות לטפח את התחרות מולן; האיום העתידי מצד מירס ומרתון, הזוכות במכרז התדרים החדשים; חשש שהמודל העסקי של המפעילים הווירטואליים בישראל אינו יציב; וטענות להיעדר תמיכה מספיקה מצד משרד התקשורת.

 

שמונה מבין 14 חברות שביקשו ממשרד התקשורת רישיון מפעיל סלולר וירטואלי קיבלו אותו, אך רק שלוש מהן חתמו על הסכמי אירוח עם חברות סלולר: פרי טלקום ורמי לוי תקשורת חתמו עם פלאפון, ואלון סלולר מקבוצת דור אלון עם פרטנר. שלוש החברות צפויות להתחיל לתת שירות כבר בשנה הקרובה. מבין חמש החברות האחרות שקיבלו רישיון מפעיל וירטואלי, אחת החליטה לוותר עליו ולא להיכנס לתחום, וארבע אחרות עדיין מתמהמהות.

 

צרות עם הספקיות

מכשירים יקרים בפלאפון, שינוי תנאים ברגע האחרון בפרטנר

 

טלקום 365 מקבוצת המשביר לצרכן היתה החברה הראשונה שקיבלה רישיון מפעיל סלולר וירטואלי ביוני 2010, אך בחינת השוק והסיכויים הקטנים להפוך את המיזם לרווחי הביאו אותה לשנות את תוכניותיה; החברה החזירה את רישיונה למשרד התקשורת והפכה למשווקת של פלאפון.

 

גם חברת כרמל סלולר, שהוקמה בידי ברימאג - יבואנית המכשירים האלקטרוניים והטלפונים הסלולריים של LG - נסוגה מכוונתה להשתלב בשוק הסלולר כמפעילה וירטואלית.

 

שתי חברות נוספות שרעיון המפעיל הווירטואלי הפך ללא רלבנטי עבורן הן 012 סמייל ו־018 אקספון. 012 סמייל נרכשה בידי ספקית הסלולר הוותיקה פרטנר, ואילו 018 אקספון היא חברה־אחות של מרתון, שזכתה במכרז התדרים הסלולרי של משרד התקשורת בחודש אפריל.

 

שלוש חברות נוספות עדיין ממתינות לקבלת רישיון: עזי תקשורת, המפעילה שירות שיחות בינלאומיות בקידומת 019 תחת השם "טלזר"; גלי פון, המספקת תחת המותג "Sipme" שירות מוגבל לשיחות סלולר על גבי האינטרנט; וכן דואר ישראל. בשתי החברות הראשונות מאמינים כי בתוך כמה שבועות יקבלו את הרישיון המיוחל.

 

עניינה של דואר ישראל תקוע כבר חודשים רבים ברשות החברות, שעדיין לא הביאה לאישור הממשלה את הבקשה להקים חברה־בת של הדואר שתוכל לקבל רישיון מפעיל וירטואלי.

 

ארבע חברות שכבר קיבלו רישיון מפעיל וירטואלי, וטרם הצליחו להגיע להסכם עם אחת מספקיות הסלולר הוותיקות, הן איתוראן, הום סלולר מקבוצת הום סנטר, T2T ובינת סמך אאוטסורסינג. כל החברות מנהלות מגעים מקבילים מול פלאפון ופרטנר.

 

פלאפון מציעה למפעילים הווירטואליים להשתמש כמעט בכל תשתית התקשורת שלה, תמורת תשלום מתאים כמובן. פרטנר מצדה מגבילה את שיתוף הפעולה להעברת התקשורת רק על גבי חלק מרכיבי הרשת שלה, כאשר המפעיל הווירטואלי נדרש עדיין להצטייד בתשתית משלו.

 

בכיר באחד המפעילים הווירטואליים טוען כי בכירים בפרטנר התחייבו בעבר לספק למפעילים הווירטואליים את השירות במלואו, אך כשהגיעו המגעים לשלבי הסיכום שינתה החברה את עמדתה. "אחרי חודשים של דיונים אני פתאום מתבשר שאני צריך להקים תשתית משלי, כך שאני צריך פתאום להתחיל לחפש חברה רלבנטית ולעכב את כל התוכניות שלי בכמה חודשים", הוא טוען. עם זאת, אותו מפעיל אומר כי הוא עדיין נמצא במגעים עם החברה.

 

גם הבחירה בפלאפון טומנת בחובה בעיה עבור המפעילים הווירטואליים, שכן החברה מפעילה רשת דור שלישי בלבד, ולפיכך מצריכה שימוש בטלפונים יקרים יחסית. עבור מפעילים הצפויים לפנות לקהלים שהוצאתם הסלולרית אינה גבוהה, דוגמת רמי לוי והום סלולר, מדובר בבעיה לא פשוטה.

 

סלקום אינה מסבירת פנים כפלאפון ופרטנר, ולפי טענות שהשמיעו גורמים בקרב המפעילים הווירטואליים המעורבים במגעים עמה, בחברה עושים כל מאמץ כדי למנוע הגעה להסכם אירוח. כפי שנחשף ב"כלכליסט", סלקום צפויה להשיק בחודשים הקרובים מותג חדש שיכוון ללקוחות הרגישים למחיר, ובכך להתחרות ישירות במפעילים הווירטואליים.

 

עיכוב של יותר משישה חודשים בגיבוש הסכם בין מפעיל וירטואלי לבין אחת מספקיות הסלולר הוותיקות מאפשר לאותו מפעיל לפנות לשר התקשורת משה כחלון ולבקש ממנו לבחון את הנושא. אם השר מגיע למסקנה כי ספקית הסלולר אינה משתפת פעולה מסיבות לא הוגנות, נשמרת לו הזכות לקבוע בעצמו את התעריפים שישלם המפעיל הווירטואלי לספקית.

 

מחכים לתמיכה מהשר

"במשרד התקשורת אמרו שהם עסוקים במכרז התדרים"

 

אף כי חלפו כבר עשרה חודשים מאז קיבלו חלק מהמפעילים את רישיונותיהם, עד כה לא ניצל אף אחד מהם את זכותו לפנות לשר. "פנינו באופן לא רשמי לבכירים במשרד התקשורת כבר בפברואר ומרץ, אבל אמרו לנו שהמשרד עסוק במכרז התדרים ואף אחד לא ממש יטפל בנו", מספר גורם באחת החברות המנהלות מגעים מול ספקיות הסלולר.

גורם בחברה שהצליחה לחתום על הסכם אירוח מתאר זאת כך: "מול המצלמות אתה שומע דברי שבח והלל למשרד ובעיקר לשר, אבל בסופו של דבר, מי שחתם על הסכם עשה זאת למרות המשרד, לא בזכותו".

 

חלק מהמפעילים הווירטואליים שטרם חתמו על הסכמי אירוח, העדיפו להמתין עם ההחלטות על העתיד עד לסיום מכרז התדרים באפריל. חששם הוא שהזוכות במכרז, מירס ומרתון, יעוטו על הקהל הפרטי, שאליו מתכוונים לפנות רוב המפעילים הווירטואליים, ובכך יקטן סיכוייהם להצליח.

 

בבינת סמך ובאיתוראן, מנגד, מתכוונים לפעול בשוק העסקי, אך חוששים שהתחרות הגוברת בשוק הפרטי תביא את חברות הסלולר הוותיקות להגביר מאמצים בקרב הקהל העסקי. מצד שני, שתי החברות יוכלו לשתף פעולה עם מירס ומרתון, שרישיונן מחייב אותן לארח מפעילים וירטואליים. החיסרון: תחילת הפעילות תהיה רק ב־2012.

 

חלק מהמפעילים מודים כי הם לא ממהרים להיכנס לשוק, בעיקר מכיוון שיש להם עסקים מבוססים אחרים. "אנחנו יודעים אילו מחירים מציעות ספקיות הסלולר למפעילים הווירטואליים, ומשעשע לקרוא על המחירים הסופיים לצרכן שלכאורה המפעילים יציעו", אומר בכיר בענף. "אי אפשר להציע מחירים כאלה מבלי לוותר לא רק על הרווח, ומבלי להתנהל באופן צפוף מבחינת עלויות. מי שמתעקש להפסיד רק כדי לקבל יחסי ציבור טובים, שיבושם לו".

 

"בכיר במשרד התקשורת ששמע על הקשיים שלנו מול חברות הסלולר אמר לנו רק: 'יאללה, תיכנסו בהם!'", מספר גורם אחר במפעיל וירטואלי, "אבל אם בנו תהליך שאמור לסייע לנו, למה כשהבעיות מגיעות מצפים שנפתור אותן לבד?".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x