$
בארץ

על סדר היום: אנשי עסקים ישראלים מובילים יוזמה מדינית

"אנחנו הופכים במהרה לדרום אפריקה. הפגיעה הכלכלית בשל הסנקציות תורגש על ידי כל משפחה בישראל", אמר עידן עופר במפגש של כ־80 אנשי עסקים

רחלי בינדמן ומיקי פלד 19:1514.05.11

"אנחנו הופכים במהרה לדרום אפריקה. הפגיעה הכלכלית בעקבות החרם והסנקציות תורגש על ידי כל משפחה בישראל. עשירונים עליונים, בני מעמד בינוני, ובראש ובראשונה שכבות המצוקה", אמר עידן עופר במפגש של כ־80 אנשי עסקים, מהבכירים במשק, שנערך בחסות יוזמת השלום "ישראל יוזמת".

 

בפגישה
הסגורה, שנערכה בבית פרטי בשדה ורבורג, נכחו בין השאר יוסי מימן, איתן רף, אבנר סטפק, אודי אנג'ל, יורם טורבוביץ', אהרון פוגל ושרגא ברוש. הנוכחים הביעו חרדה מההשלכות הכלכליות של הכרה חד־צדדית במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב ודנו בדרכים השונות שעל הקהילה העסקית בישראל להתמודד עם הקיפאון המדיני.

 

"העסקים הגלובליים מספקים לנו אמצעי חישה מוגברים ובחודשים האחרונים אנחנו חשים בסימנים של שחיקה משמעותית בלגיטימציה של מדינת ישראל", אמר עופר, "אם בעבר קהיליית אנשי העסקים נטתה להימנע מנקיטת עמדה ביחס לתהליך המדיני, הרי שהמצב כיום מחייב אותנו לפעול להגנה על הכלכלה הישראלית. בעידן שבו הייצוא מהווה כמעט 50% מהתמ"ג, פגיעה במעמדה הבינ"ל של ישראל תעמיד בסכנה מיידית כמות משמעותית של משרות ומשקי בית בישראל". לכן, אמר עופר, "עלינו לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת לקרוא לממשלת ישראל ליזום תהליך מדיני שיימנע כל אפשרות להטלת חרם על ישראל".

 

עופר חשף בפגישה כי בכירים בפדרציית איגוד העובדים הבינלאומית סיפרו לו שבכירים בהסתדרות פועלים בימים אלה נגד גל של מהלכים של ועדי עובדים מכל רחבי העולם הקוראים להחרים את ישראל ולהפסיק את שיתוף הפעולה עם ועדי העובדים בארץ — כולל פריקת אוניות הנושאות סחורה מישראל.

 

ניסיונות ההסתדרות למנוע חרמות של איגודי עובדים בחו"ל על ישראל החל כבר ב־2007, אז איים איגוד העובדים הגדול בבריטניה, יוניסון, בחרם על ישראל. בעזרת איגודי עובדים בגרמניה ובמדינות אחרות, הוסר איום החרם. לפני כשלושה חודשים נכח יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בכנס של איגוד העובדים הבינלאומי, ה־ITUC, שם ניסה גם כן למנוע חרמות על ישראל.

 

"תהליך דרמטי וכואב של דרום אפרקניזציה"

  

דני גילרמן, לשעבר שגריר ישראל באו"ם, אמר: "בבוקר למחרת ההכרזה הצפויה על הכרה במדינה פלסטינית יתחיל תהליך דרמטי וכואב של דרום אפרקניזציה של מדינת ישראל. השקט הכלכלי השורר כיום בישראל מדומה, וסביר מאוד שהוא יתפוצץ מיד לאחר ההכרזה. אני ממשיך גם היום לקבל מסרים מגורמים פלסטינים בכירים על כך שהצד הפלסטיני מעדיף הסכם שלום, על פני כל מהלך חד־צדדי. לכן, על ראש הממשלה ליזום מהלך מדיני אמיתי שיאפשר זאת, וימנע קטסטרופה מבחינת ישראל".

 

בעקבות הכנס אמר עופר ל"כלכליסט" כי: "הכנס הזה נובע מדאגה עמוקה של אנשים המפרנסים רבבות משפחות בישראל מהקיפאון המדיני. אני מקווה שמקבלי ההחלטות יאזינו לדבריהם וינקטו יוזמה מדינית ברוח היוזמה הישראלית שהוצגה בכנס וזכתה לתמיכה גורפת".

 

ביום חמישי בערב, התכנסה בביתו של המיליארדר אברמי אדמוב צמרת הקהילה העסקית של ישראל על מנת לדון ביוזמת השלום שמובילים עידן עופר ויעקב פרי תחת התארגנות לה קראו "ישראל יוזמת". כמאה אנשי עסקים בולטים שהוזמנו למפגש בהתראה של שבוע בלבד הפגינו נוכחות ובהם איש העסקים יוסי מימן, אלי אלקלעי מבעלי בית ההשקעות אי.בי.אי, אבנר סטפק, מבעלי השליטה בבית ההשקעות מיטב, איש העסקים אלי אלעזרא, דני גילרמן, יו"ר קרן מרקסטון, דב מורן, אהרון פוגל, יו"ר חברת הביטוח מגדל, יורם טרובוביץ' ורבים אחרים.

 

"אף אחד מהמוזמנים לא ידע למה הוא מגיע. עד המפגש הזה לא ידעתי בכלל על "ישראל יוזמת"" מספר אחד המוזמנים שסרב לדבר לציטוט. "מי שדיברו היו בעיקר פרי ועופר, הם הציגו את היוזמה שהיא בפועל מסמך של כמה עמודים שמבוסס על היוזמה הערבית סעודית לשלום. ההצגה של היוזמה מאד קונקרטית ולא משהו אמורפי. דיברו על הנושא של הצורך לבצע חילופי שטחים לפי גבולות 67 ודנו בשאלה מה עושים ביחס למקומות הקדושים בירושלים שחלק מהם צריכים להישאר בריבונות ישראלית וחלק אחר תחת שליטת האו"ם. הרעיון הוא להפוך את היוזמה הזו לתנועה חברתית ולא משהו שמוגבל לאנשי עסקים בלבד, משהו דומה ליוזמת ז'נבה".

 

נוכח אחר במפגש סיפר כי יעקב פרי דיבר על הכוונה לצאת בקמפיין פרסומי ולהזיז דברים בשטח "פרי סיפר לנוכחים כיצד ביקש להיבקש עם בנימין נתניהו, אבל איזה תת עוזר של תת עוזר שלו השיב פניו ריקם והכוונה של המפגש היא להתחיל לעורר רעש בנושא".

 

אותו נוכח סיפר כי בחלק מהמפגש אף הוזכרו אלמנטים כלכליים שקשורים ליוזמה "קודם כל הסבירו שאם האו"ם יכריז בספטמבר הקרוב על הקמת מדינה פלשתינאית יהיו לכך השלכות כלכליות חמורות על ישראל וצריך להקדים תרופה למכה. דני גילרמן שהיה נציג של ישראל באו"ם אמר שאם ישראל תנחול תבוסה מול הפלשתינאים זה לא אומר שמחר תקום פה מדינה פלשתינאית בפועל אבל ההסתכלות על ישראל תהיה דומה להסתכלות על דרום אפריקה. 'עד עכשיו' אמר גילרמן 'נהנו מלגיטימיות למרות הסיטואציה של השטחים הכבושים אבל אם המדינה לא תעשה משהו ניתפש כדרום אפריקה 2 וזה יפגע בכלכלה'".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x