$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": תורמים, אבל לא מספיק: 62% מהתרומות בישראל מגיעות מחו"ל

למרות גידול במספר התורמים, היקף התרומה הממוצעת בישראל נמוך יחסית, כ-0.7% מהתמ"ג - זאת לעומת 2.1% בארה"ב ו-0.73% באנגליה. על פי נתוני המרכז לחקר הפילנתרופיה באונ' העברית, רק 15% מהאזרחים משתתפים בפעילות התנדבותית

ליאור בן דוד 07:0205.05.11

"הפילנתרופיה בארץ עדיין מבוססת על הרבה כסף זר, והגידול היחסי בתרומות הישראלים אינו משקף את העושר בחברה הישראלית", כך טוען פרופ' הלל שמיד, מנהל המרכז לחקר הפילנתרופיה באוניברסיטה העברית. על פי נתונים חדשים שיפרסם המרכז, הפילנתרופיה הישראלית מהווה רק 0.7% מהתמ"ג, זאת בהשוואה ל־2.1% בארה"ב ו־0.73% מהתמ"ג באנגליה.

 

חלקה של הפילנתרופיה הישראלית מהיקף התרומות הניתנות בישראל גדל מ־33% בשנת 2006 ל־38% בשנת 2009, בעוד חלקה של הפילנתרופיה מחו"ל, בעיקר מארה"ב, ירד מ־67% בשנת 2006 ל־62% בשנת 2009.

 

עם זאת, לפי נתונים שפרסמה אוניברסיטת ג'ון הופקינס שיעור התרומות בישראל, יחד עם שיעור התרומות שמגיעות למדינה מחו"ל, מעמיד את היקף התרומות בישראל על 1.3%מהתמ"ג - במקום השני בעולם לאחר ארה"ב.

 

מנתוני האוניברסיטה העברית עולה עוד כי חלקה של הפילנתרופיה במימון מוסדות ללא כוונת רווח עמד ב־2010 על 16 מיליארד שקל. נתוני מס הכנסה על תרומות הניתנות מיחידים ומעסקים מלמדים על גידול בגובה התרומה ובמספר התורמים, העומד על 66.5% מכלל האוכלוסייה. ואולם, היקף התרומה הממוצעת בישראל נמוך יחסית להיקפה במדינות מערביות אחרות.

 

ביחס להיקף ההתנדבות בחברה הישראלית, נתוני המרכז לחקר הפילנתרופיה מראים כי רק 15% מאזרחי ישראל משתתפים בפעילות התנדבותית וכי רק 9% מהתאגידים תורמים לקהילה. נתונים אלה נמוכים בהשוואה לשיעור ההתנדבות באנגליה ובקנדה, העומד על 50%, ובהשוואה לאוסטרליה, הולנד וגרמניה, שם עומד שיעור ההתנדבות על 30%.

 

"למרות הגידול היחסי בתרומות של הישראלים, המצב כיום אינו משקף את הפוטנציאל לתרומות כספיות ולהתנדבות המצוי בחברה הישראלית", אומר פרופ' שמיד. לדבריו, "עדיין לא הגענו למימוש הפוטנציאל הפילנתרופי". הנתונים המלאים יתפרסמו מחר בכינוס של המרכז לחקר הפילנתרופיה שייערך באוניברסיטה העברית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x