$
משפט

ביהמ"ש: תביעה נגד גוגל העולמית תתברר בישראל

ההחלטה התקדימית של ביהמ"ש המחוזי בחיפה תברר תביעה של הטכניון כנגד אתר המתארח בבלוגר, אשר בבעלות גוגל העולמית, שכן בישראל טרם הוכרע סופית נושא אחריות אתרים על טוקבקים

מארק שון 14:0102.05.11

תביעה נגד גוגל העולמית בגין טוקבקים משמיצים תתברר בבית משפט בישראל, כך הכריע היום (ב') בית המשפט המחוזי בחיפה. מדובר בתביעה שהגיש הטכניון בדבר הסרת פרסומים שהשמיצו את תוכנית הפקולטה לרפואה במוסד ואחריות גוגל העולמית כספק שירותי אירוח להסיר את הפרסומים.

  

אחת

הבעיות המרכזיות בדרך לתביעות נגד גופי ענק שמרכזן בארה"ב היא המקום בו מנוהלת התביעה. עד כה בתי המשפט החליטו לחסום תביעות מסוג זה. עם זאת, השופט מנחם רניאל קבע במסגרת הדיון שנערך בשבוע שעבר כי "אינני מקבל את הטענה שהאינטרנט הוא 'חסר מקום'. ההיפך הוא הנכון. האינטרנט הוא רב קומות. הוא נמצא בכל מקום". נקודה נוספת שעלתה הייתה החלת הדין האמריקאי במקרה של הבדלים ביחס לדין הישראלי. הטכניון הסכים כי במידה וחל הדין האמריקאי אין לגוגל אחריות ללשון הרע המופצת באמצעות בלוגים במערכת הבלוגים שהיא מפעילה, אך הנושא של אחריות אתרים על טוקבקיסטים עדיין לא הוכרע סופית בישראל.

 

הטכניון הגיש את התביעה באמצעות משרד רחל בן ארי-אדם פיש ודרש לחייב את גוגל להסיר את הפרסומים במסגרת אתר technionteams.com המתארח באתר blogger.com אשר בבעלות גוגל העולמית. האתר, הנושא שם המכיל את שמו של הטכניון אך אינו מנוהל מטעמו, מפיץ פרסומים על שחיתות לכאורה בבית הספר לרפואה במוסד, במסגרת תוכנית רב שנתית ללימודי רפואה באנגלית (TeAMS) המיועדת לסטודנטים זרים. בין היתר, מפרסם האתר אזהרות לסטודנטים זרים מלימודים בתוכנית ואף מאשים את הטכניון במתן שוחד לאתרי אינטרנט שונים בהם פורסמו שיחות וביקורות על התוכנית.

  

מהתביעה, שתתברר בחודשים הקרובים, עולה כי פרסומי האתר נשלחו לרשימה ארוכה של נמענים, ביניהם בית החולים רמב"ם, אוניברסיטאות בן גוריון ותל-אביב, בוגרי הטכניון וגורמים באוניברסיטאות בארה"ב.

 

עו"ד מיכל סגל-ארנולד המייצגת את הטכניון, אמרה ל"כלכליסט" בתגובה להחלטה כי "המשמעות היא שגוגל העולמית נאלצת לנהל הליך משפטי כאן בישראל ולא בארה"ב, מקום בו היתה לה עדיפות בשל החוק האמריקאי הפוטר ספק שירותי אינטרנט מאחריות".

 

סגל-ארנולד הבהירה גם את התקדימיות של ההחלטה ואמרה כי "בישראל אין חקיקה בעניין וגם הפסיקה אינה מפותחת. יש פסיקה קודמת שמציעה להחיל בישראל את המבחן לצורך הטלת אחריות, בתנאים מסוימים, על ספק שירותי אירוח באינטרנט. יש לציין שבהליך שלנו עדיין לא הוכרע אם יחול הדין האמריקאי או הישראלי. נושא ההליך הוא חדשני בישראל שכן עד כה לא נקבעה כאן מידת אחריותו של ספק שירותי אירוח. עד כה עסקה הפסיקה בעיקר בחשיפה של גולש אנונימי ובאחריות של מנהל פורום".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x