$
בארץ

"מהפכת האברכים" של נתניהו: צעד קטן, דחייה גדולה

אחרי שבג"ץ מחה על אי־שוויוניות בתמיכות המדינה באברכים לעומת סטודנטים, היום תצביע הממשלה על החלטה היוצרת מתווה חדש לתמיכות. השינוי המרכזי - הגבלת תקופת התמיכה באברכים לחמש שנים. באופוזיציה טוענים כי מדובר בדחיית ההחלטה ובגלגול אחריות לממשלות הבאות

תומר אביטל 07:0119.12.10

אחרי עשרות שנים של סטטוס קוו, בג"ץ אחד והפגנות של אלפי סטודנטים, הממשלה עומדת לאשר היום החלטה בנוגע לשינוי בסידורי הבטחת ההכנסה לאברכים. 11 אלף האברכים הלומדים בכוללים ימשיכו לקבל הבטחת הכנסה מהמדינה בהיקף כולל של 127 מיליון שקל, תוך שהקריטריונים לקבלתה יוקשחו קלות, ובמקביל יועברו כספים נוספים לקרן סיוע לסטודנטים.

 

החלטת הממשלה, שתובא היום לאישור, זכתה לביקורות הן מצד המפלגות החרדיות והן מצד מפלגות האופוזיציה. ביהדות התורה הגדירו אותה כ"גזירה", ובקדימה היא הוגדרה כ"הונאה בעטיפת צלופן". גם שר החינוך (ליכוד) גדעון סער הביע התנגדות להחלטה.

 

משה גפני. הביע מורת רוח מההחלטה משה גפני. הביע מורת רוח מההחלטה צילום: שאול גולן
הביקורת: "אברכים יפסיקו לקבל קצבה רק עוד 4 שנים"

 

ההחלטה גובשה על בסיס המלצות ועדה בין־משרדית בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי. הוועדה מונתה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות החלטת בג"ץ מיוני האחרון, שלפיה יש לפסול את הסעיף התקציבי הנוגע להעברת כסף לאברכים, מאחר שהוא מנוגד לעקרון השוויון בין אברכים לסטודנטים. ההחלטה שתאושר היום מעגנת את הבטחת ההכנסה לאברכים תוך הכנסת כמה סייגים, כשהעיקרי בהם הוא הגבלת מספר שנות קבלת הקצבה שלה זכאים מרבית האברכים לחמש שנים.

 

המתנגדים במערכת הפוליטית ומחוצה לה טענו בסוף השבוע כי בהגבלה זו נתניהו למעשה דוחה את ההתמודדות עם הבעיה. הוותק של האברכים יתחיל להיספר מרגע כניסת החוק לתוקף, ולמעשה האברכים הראשונים שיפסיקו לקבל את הקצבה ירגישו זאת רק בעוד חמש שנים - מה שעשוי להצית את המחלוקת.

 

"מי יודע מה יהיה בעוד חמש שנים ואיזו ממשלה תהיה כאן. העובדה שמנציחים את המצב הקיים היא בעייתית ורעה", נמסר מלשכת שר התמ"ת בנימין בן אליעזר (העבודה), שהודיע כי יפעל לדחיית ההחלטה. בן אליעזר הדגיש כי משרדו מציע "להתנות את קבלת הקצבה בחמש השנים הללו במחויבות של האברך להכשרה מקצועית".

 

סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש, דת ושוויון שחר אילן אמר בתגובה, כי "שום אברך לא יפסיק לקבל את הקצבה אלא בעוד ארבע שנים. זה ספין נוסף של הממשלה שמציגה את זה כאילו הביאה לנו הישג מדהים, אך היא עובדת עלינו בעיניים". בממשלה, לעומת זאת, טענו כי ההחלטה להגביל את זמן הקצבה "תייצר שינוי תודעתי שבמסגרתו יפנים האברך, כבר בעת כניסתו למסלול, את העובדה שעליו להשתלב בעולם התעסוקה".

 

ההסבר: "שגשוג עולם התורה הוא נכס אסטרטגי"

 

בתוך כך, לפי ההחלטה, 2,000 מתוך 11 אלף האברכים הנתמכים ימשיכו לקבל את הבטחת ההכנסה ללא הגבלת זמן. הללו יוגדרו כ"לומדים מתמידים" ויקבלו קצבה חודשית הנמוכה מזו של האברכים האחרים, אך היקפה הסופי טרם נקבע. בהחלטה נקבע כי היקף התמיכה באותם "לומדים מתמידים" לא יעלה על 20 מיליון שקל בשנה, שהם כ־800 שקל בחודש לכל אברך. התנאי לקבלת הקצבה הוא הכנסה חודשית של עד 900 שקל. התקציב לסעיף זה יהווה חלק מתקציב התמיכה הכולל באברכים.

 

הנימוק לשימור מסלול זה של תמיכה לא מוגבלת בזמן, לפי הוועדה שבראשות גבאי, הוא כי "ממשלת ישראל רואה ערך בהמשכיות ובשימור עולם ההלכה, ומכירה בתרומתו של עולם לימוד התורה לשימור העם היהודי. המשך שגשוגו של עולם התורה הוא נכס רוחני ואסטרטגי, והוא מחייב קיומה של מנהיגות רוחנית והלכתית של גדולי תורה וגאונים, של פוסקי דור ומורים".

 

הסטודנטים: "תומכים במתווה, אך יש לעגן בחקיקה"

 

כיצד ההחלטה החדשה עונה על טענת בג"ץ לחוסר שוויון בין האברכים לסטודנטים? הבוקר יכריז נתניהו על העברת תוספת של 50 מיליון שקל לסטודנטים נזקקים במסגרת קרן סיוע ממשלתית. ההחלטה גובשה בפגישות של חברי הוועדה עם נציגי הסטודנטים. קרן הסיוע הממשלתית תומכת ב־16 אלף סטודנטים, בסכומים שבין 2,500 ל־3,500 שקל לשנת לימוד.

 

הקריטריונים לקבלת המלגה לא הוגדרו, וכל שמצוין הוא כי "בעת הדיון בבקשות לסיוע נשקלים המצב הכלכלי, המשפחתי, גיל הסטודנט, מספר האחים עד גיל 21 וכן אחים סטודנטים עד גיל 27, מגבלות של נכות רפואית, תנאי המגורים, נזקקות משפחת הסטודנט, והשירות הצבאי או הלאומי".

 

התאחדות הסטודנטים בישראל שיגרה בסוף השבוע מכתב לשרים, ובו נכתב כי "ההמלצות המקצועיות כשלעצמן הן חיוביות, ומקדמות את עידוד יציאת האברכים לשוק העבודה ושמירה על עקרון השוויון". עם זאת, הסטודנטים הציעו כמה שינויים, והעיקרי שבהם הוא הדרישה לעגן את המתווה בחקיקה ראשית בכנסת, ולא להסתפק בהחלטת ממשלה בלבד. לפי המכתב, "אימוץ המתווה רק במסגרת החלטת ממשלה, הנתונה לשינויים ולאילוצים במידה רבה ותכופה יותר, מעלה חשש וספק באשר ליישום ההמלצות. יש לוודא כי הזמני לא יוגדר שוב כקבוע במסגרת הסכמים קואליציוניים חדשים בשנים הבאות".

 

נתניהו: "ההסדר יתמרץ את האברכים לעבוד"

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ציין בסוף השבוע כי "מטרת ההסדר החדש היא לאזן בין שני עקרונות מרכזיים; העיקרון הראשון הוא רגישות אנושית. מדובר באוכלוסייה ענייה מאוד, באלפי משפחות עם ילדים קטנים, ואי אפשר לפגוע בבת אחת ברמת ההכנסה שלהם. אבל מנגד, העיקרון השני הוא שאסור להנציח את העוני. ההסדר החדש יתמרץ את אוכלוסיית האברכים לצאת לעבודה ולשפר את מצבה הכלכלי".

 

יו"ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה) שמר על שתיקה בסוף השבוע, אך בשיחות סגורות הביע מורת רוח מההחלטה. עמיתו לסיעה ח"כ אליעזר מוזס אמר כי “זו גזירה לחמש שנים. אני מקווה שבסופן תקום ממשלה עם יותר חמלה בלב, וראש ממשלה שיבין כי 1,000 שקל זה מינימום”.

 

בקדימה ציינו כי "הצעת הממשלה הנה הונאה בעטיפת צלופן. נתניהו מגלגל אחריות לממשלות הבאות”. ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) טען כי "הממשלה תמשיך לשלם את מלוא הקצבה לכלל האברכים עד תום הקדנציה הנוכחית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x