$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": האוצר מסתיר את התקציב המלא כדי למנוע דיון ציבורי

שרים, ח"כים וארגונים לא ממשלתיים ביקשו את הפירוט המלא של תקציב 2011–2012, אך באוצר מסרבים מחשש לקשיים בהעברת התקציב. מנכ"ל התנועה לחופש המידע: "הדיון על התקציב מתנהל עכשיו, אין סיבה טובה להתעלמות מהציבור"

תומר אביטל 07:0315.12.10

אגף התקציבים במשרד האוצר מסרב לחלוק עם נבחרי הציבור את תקציב המדינה המפורט לשנים 2012-2011 - כך נודע ל"כלכליסט". שר האוצר יובל שטייניץ תמך תחילה בפרסם התקציב, אך שוכנע לבסוף לתמוך בעמדת אנשי משרדו. באוצר סירבו בין השאר לפניות בנושא של השר הממונה על שיפור השירות לציבור, מיכאל איתן, ושל שר נוסף.

 

בימים אלה מתקיימים בכנסת הדיונים על תקציב המדינה לשנתיים הבאות, שיובא לאישור בקריאה שנייה ושלישית לפני סוף השנה. במסגרת הדיונים ביקשו בחודש האחרון כמה חברי כנסת ושרים להגביר את השקיפות בתקציב ולפרסם את גרסתו המלאה, אך כל הפניות אל שטייניץ ואל ראש אגף התקציבים באוצר אודי ניסן נכשלו. עמדת האוצר היא כי פרסום התקציב המפורט יצית מחלוקות שיערימו קשיים על אישורו הסופי.

מיכאל איתן. "האזרחים זכאים לדעת לאן הולך הכסף שיוצא מכיסם" מיכאל איתן. "האזרחים זכאים לדעת לאן הולך הכסף שיוצא מכיסם" צילום: עמית שאבי

 

במקביל לפעולות הפוליטיקאים פנתה בתחילת נובמבר התנועה לחופש המידע למשרד האוצר, וביקשה לקבל העתק של הצעת התקציב בקובץ אקסל. לפני כשבוע בלבד ענתה הממונה על חוק חופש המידע במשרד האוצר אנט קליימן, כי "לא ניתן להעביר את הצעת התקציב כיום, מאחר שאינו תקציב סופי שעבר קריאה שנייה ושלישית בכנסת". בתנועה לחופש המידע שקלו לפנות לבית המשפט, אך נמנעו מכך משום שעד שהנושא יעלה לדיון התקציב כבר יאושר ויהיה מאוחר מדי.

 

ארבע רמות פירוט

 

במשרד האוצר מגבשים מדי שנה (ולאחרונה מדי שנתיים) את תקציב המדינה, בהתייעצות עם פקידי הממשלה והשרים. הקובץ הסופי שמוגש לכנסת מכיל את כלל ההוצאות הצפויות של המשרדים בשנה הבאה, וכתוב בצורה מדורגת: סעיפי ההוצאה מובאים ברזולוציה עולה - החל בפירוט כללי ועבור לפירוט מדוקדק יותר. אלא שבעוד שלתקציב יש ארבע רמות פירוט, הציבור והפוליטיקאים נחשפים לשלוש רמות בלבד.

 

הרמה הראשונה היא הכללית ביותר, ויש בה סימולים בני שתי ספרות. ברמה זאת מופיע בדרך כלל רק שם המשרד הממשלתי, לצד סכום כסף המוקצה לשלל פעילויות שלו.

 

הרמה השנייה, שבה סימול של ארבע ספרות, נקראת תקציב "תחומי פעולה". כך למשל, ניתן לראות כמה כסף מוקצה לפעילות המינהלית במשרד התמ"ת או החינוך, וכמה כסף מוקצב לתתי־יחידות. מדובר עדיין ברמת פירוט נמוכה.

 

ברמה השלישית, הנקראת תקציב "תוכניות ראשיות", נהוגים סימולים של שש ספרות, ומפורטים בה הכספים המועברים לאגפים בתוך המשרדים ולתוכניות שונות. רמה זו היא הגבוהה ביותר המוצגת לציבור ולחברי הכנסת, וספר התקציב שעליו מצביעה הכנסת כתוב ברמת פירוט זו.

 

צילום מתוך תקציב 2010. מודגשים: סימולי שלוש רמות הפירוט הבסיסיות צילום מתוך תקציב 2010. מודגשים: סימולי שלוש רמות הפירוט הבסיסיות

 

הרמה הרביעית, שבה מסומנים הסעיפים באמצעות שמונה ספרות, נקראת "תקציב תקנות". בדרך כלל יש בכל תוכנית ראשית עשרות תקנות המציינות למעשה את הכתובות האמיתיות שאליהן הולכים כספי הציבור. המידע הזה לא מגיע אל הפוליטיקאים ואל הציבור. במשרדי הממשלה, אגב, מוסיפים לפעמים תת־תקנות, הזוכות לסימולים של עשר ספרות.

 

הציבור יכול לעזור

 

במשך שנים פעלו במשרד האוצר בחוסר שקיפות וסירבו לפרסם את תקציב התקנות, אם כי ביולי האחרון ניאותו במשרד לראשונה לבקשה שהעבירו מובילי פרויקט ה"תקציבולטור" בתל אביב, המנהל מעקב אחר תקציב העירייה. מנהלי הפרויקט קיבלו מהאוצר את קובצי האקסל של תקציב המדינה ב־2009–2010, ברמת פירוט של תקנות.

 

לדברי השר מיכאל איתן, "שיתוף הציבור וקבלת תגובות בנושא תקציב המדינה הם אבני יסוד בממשל פתוח. אני מקווה שבעתיד הקרוב נמצה את התהליך, והציבור יקבל את המידע המרבי בפורמט המאפשר עיבוד ופיתוחים אשר ייצרו תובנות עמוקות יותר לגבי התקציב... יש לציין שגם הכנסת היא כתובת ראויה לפרסום מידע על התקציב, ויש בזירה הזאת עוד הרבה מה לעשות. אני שמח שהעיסוק בנושא גובר... בסופו של יום, האזרח שמממן את הממשלה זכאי לדעת בבירור מה נעשה בכל שקל שיוצא מכיסו".

 

מנכ"ל התנועה לחופש המידע רועי פלד אמר אתמול: "הדיון האמיתי על התקציב מתבצע עכשיו. שחרור הקובץ יאפשר לאנשים ללמוד אותו ולהבין אותו לא באמצעות הדוברים, אלא באופן ישיר. אין שום סיבה טובה להתעלמות מהציבור ולכך שלא מאפשרים זאת".

 

במשרד האוצר סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x