$
בארץ

ועדת הכלכלה אישרה: חברות הסלולר לא יוכלו לחסום שירותי מתחרים

בנוסף, על חברות הסלולר יאסר לחסום את הטלפונים הסלולריים שהן מוכרות ללקוחות לשימוש ברשת סלולרית אחרת, ולפתוח בחינם את החסימות הקיימות, לפי בקשת הלקוחות

גילעד נס 12:0106.12.10

על חברות הסלולר יאסר לחסום שירותים כלשהם על גבי רשתות הסלולר – כך אישרה הבוקר (ב') ועדת הכלכלה של הכנסת. החלטה זו תמנע מהחברות לחסום, למשל, שירותי תוכן של חברות המתחרות בהן, או שירותי שיחות על גבי האינטרנט הסלולרי. בעבר הועלו טענות כנגד חברת סלקום, לפיהן היא חסמה את שירותי

חברת פרי טלקום, המספקת שירותי שיחות על גבי האינטרנט הסלולרי, טענות שהוכחשו בידי החברה אך גרמו למנכ"ל משרד התקשורת לחדד את הוראתו בנושא. במשרד התקשורת העדיפו כעת לטפל במניעת חסימות בתחום הסלולר, במקום לדון באופן רחב בנושא זה בהתייחס לכל תשתיות התקשורת, הנייחות והניידות, והשירותים המועברים עליהן. נושא זה מכונה "ניטרליות הרשת", ובו דנים ארגוני תקשורת בארה"ב ואירופה מזה מספר שנים, ללא החלטה מהותית עד כה.

 

בנוסף, על חברות הסלולר יאסר מה-1 בינואר לחסום את הטלפונים הסלולריים שהן מוכרות ללקוחות לשימוש ברשת סלולרית אחרת, והן תחוייבנה למכור טלפונים הפתוחים לכל הרשתות, ולפתוח בחינם את החסימות הקיימות, לפי בקשת הלקוחות. כיום גובות החברות בין 70 ל-100 שקל עבור פעולת הפתיחה הזו. ביטול החסימה יסייע בידי הלקוחות לעשות שימוש בכרטיס SIM של חברות אחרות, כדוגמת מפעילים וירטואליים, תוך שימוש בטלפון הסלולרי הקיים שלהם. בנוסף, הסרת מגבלה זו גם תאפשר לישראלי הנמצא בחו"ל המתכוון להשתמש בכרטיס SIM מקומי על מנת לחסוך בהוצאות הסלולר שלו לעשות כן ללא הוצאה כספית בדמות שחרור החסימה.

 

הדיון הפך סוער במיוחד בעת שחברי הכנסת יצחק ועקנין (ש"ס) ומנחם מוזס (יהדות התורה) טענו כי הוראות החוק הקיימות יאפשרו ללקוחות המצויים ב"קומות הכשרות" (טווח מספרים המשוייך ללקוחות במגזר החרדי, שהחברות חוסמות לבקשתם שירותים מסויימים) לפתוח הגבלות אלו על פי בקשת כל מנוי פרטני, ובכך לחשוף לקוחות אלו לתכנים שאינם מורשים בקהילות אלו. בסופו של דבר התרצו חברי הכנסת מהניסוח בחוק, אולם בשלב זה טענה היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה כי ההסדר פוגע בזכותו של לקוח מקומה כשרה, המעוניין בכל זאת לצרוך שירותים אלו, לעשות כן ללא החלפת המספר שלו. בהתייעצות עם היועצת המשפטית של משרד התקשורת סוכם כי תידרש גם הסכמה של כל לקוח פרטני לחסימת השירותים בעת ההתחברות לחברת הסלולר.

 

כמו כן לא יוכלו חברות הסלולר או יבואני הטלפונים הסלולרים לחסום תכונות במכשירים הסלולריים, כדוגמת ניטרול חיבור הבלוטות' או התקשורת האלחוטית. ניטרול תכונות אלה עשוי לסייע לחברות הסלולר למנוע תחרות בשירותיהן או גורם ללקוח להוצאה כספית שלא היתה נדרשת אלמלא היתה התכונה מנוטרלת, למשל במקרה שבו לקוח מבקש להעביר תמונה ממכשירו למכשיר אחר באמצעות התקשורת האלחוטית, אולם עקב חסימת תכונה זו הוא נאלץ לשלוח את התמונה באמצעות חברת הסלולר, ובתשלום. עם זאת, שר התקשורת יוכל לאשר חסימה במקרים מסויימים שיהיו תחת שיקול דעתו, שירותים מסויימים יכולים להיחסם לבקשת כוחות הביטחון, וניתן יהיה לחסום שירותים למשתמש בודד או קבוצת משתמשים מסויימים לפי בקשתם, כדוגמת לקוחות מהמגזר החרדי.

 

חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' טענה כי יש לאפשר לחברות הסלולר תקופת התארגנות בת שלושה חודשים עד לישום הוראות אלו, על מנת להתאים את הנושאים ההנדסיים הקשורים לפתיחת המכשירים ותכנון המלאים, אך יו"ר הוועדה, חה"כ אופיר אקוניס, טען כי ההוראות היו ידועות לחברות מאז אושר חוק ההסדרים בממשלה לפני כחודשיים וסירב לאשר את הצעתה. נציגי משרד התקשורת טענו כי החברות ממילא מבצעות פעולה זו כיום תוך גביית תשלום, כך שאין בידן מניעה לבצע זאת באופן מיידי, ללא תשלום. עם זאת, נציג משרד האוצר בוועדה, יהודה סבן, הכריז כי המשרד תומך בדחיה בת שלושה חודשים רק לענין פתיחת המכשירים לכל SIM ומכירת מכשירים ללא חסימה.

 

קנסות היציאה בסלולר יופחתו אך לא יבוטלו

 

ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה הבוקר את הצעת החוק של חברי הכנסת וחברי ועדת הכלכלה יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה), אורי מקלב (יהדות התורה) ויו"ר ועדת הכלכלה, אופיר אקוניס (ליכוד), שביקשה לבטל לחלוטין את קנסות היציאה שמשלמים לקוחות הסלולר המתנתקים מהחברות טרם סיום התחייבותם. שר התקשורת תמך בהצעה, בעוד שרי האוצר והמשפטים התנגדו לה. בכוונת חברי הכנסת להעלות את ההצעה לדיון בכנסת ביום רביעי ולבקש את תמיכת הקואליציה.

 

כזכור, בוועדת הכלכלה אושרה לפני כשבועיים הצעת החוק הממשלתית שתשולב בתקציב המדינה הקרוב, לפיה הסכום המירבי שיוכלו לגבות החברות מלקוחות שכאלה יעמוד על מכפלת מספר החודשים שנותרו להתחייבות, ב-8% מהיקף החשבון החודשי הממוצע בחודשים שעברו מתחילת ההתחייבות.

 

שמאלוב-ברקוביץ', אקוניס ומקלב הגישו את הצעת החוק שלהם לפני כחודשיים, ולמרות ההצבעה בוועדת הכלכלה הם מבקשים למעשה לערער על ההחלטה שנתקבלה בה ולבטל את הקנסות לחלוטין, הן ללקוחות קיימים והן ללקוחות שיכנסו להתחייבות לאחר ישום ההחלטה. יצויין כי גם החלטת ועדת הכלכלה וגם הצעת החוק הנידונה מאשרות לחברות הסלולר לגבות את התשלומים המשוייכים לעלות הטלפונים הסלולריים שרכשו הלקוחות מהחברות.

 

עם זאת, בדיון המתקיים בדקות אלה בוועדת הכלכלה ביקש חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן לבצע שינוי בהחלטה שהתקבלה בוועדת הכלכלה בנושא. לפי הצעתו קנסות היציאה שגובהם המירבי יעמוד על 8% מהחשבון הממוצע של הלקוח (כפול מספר החודשים שנותרו להתחייבותו) יחולו על לקוחות שנכנסו להתחייבות לפני ישום החלטת ועדת הכלכלה, כלומר לפני ה-1 בינואר 2011. עבור הלקוחות שיכנסו להתחייבות לאחר ה-1 בינואר יעמוד קנס היציאה על 0%, כלומר החברות לא יוכלו לגבות קנס כלל. הצעתו של שאמה-הכהן תידון במועד אחר.

 

הדיון בוועדת הכלכלה הבוקר עוסק בהוראות שמטרתן לאפשר מעבר קל יותר בין חברות הסלולר הקיימות, והכנת תשתית ליצירת סביבה תחרותית לקראת כניסת המפעילים הוירטואליים בשנה הבאה והמפעיל הסלולרי הנוסף לאחר מכן. בין השאר תתבקש הוועדה לאשר את מניעת חסימת הטלפונים הסלולריים בידי חברות הסלולר לשימוש בחברה אחת בלבד, איסור על חסימת שירותים המועברים על גבי רשתות הסלולר (ניטרליות רשת) ואישור מנגנון שיאפשר לבזק לקבל את אישורו של משרד התקשורת לשינוי תעריפים וחבילות שירותים במהירות רבה יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x