$
בארץ

יו"ר בנק הפועלים: העתיד נמצא במזרח, על התעשייה להפחית את התלות בשווקי המערב

יאיר סרוסי אמר את הדברים במסגרת בכנס השנתי של איגוד התעשייה הקיבוצית; שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, הוסיף כי יש למסות תנועות הון לזמן קצר ולעודד משקיעים מוסדיים להשקיע בחו"ל

נעמה סיקולר 11:0625.11.10
"התעשייה הישראלית צריכה להתאים את עצמה לעולם והמשמעות היא תנועה לכיוון המזרח, וגם לברזיל - למקומות שבהם שערי המטבעות יותר חזקים וכנראה יישארו כאלה בעתיד הנראה לעין", כך אמר הבוקר (ה') יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, בכנס השנתי של איגוד התעשייה הקיבוצית.

 

"יחסית להרבה מדינות מפותחות, בהן ארה"ב, מצבה של ישראל טוב", אמר סרוסי, "למשבר העולמי היו השלכות גם עלינו, אבל באופן יחסי מצבנו השתפר משום שמשקים אחרים הלכו אחורה. אצלנו גדל התקציב השנה בצורה מתונה, והגירעון התקציבי בתהליך של צמצום. למרות שערי הריבית הנמוכים, המערכת הפיננסית מתחרה על מתן אשראי. מצב החברות נראה טוב, ולכן רמת ההפרשות לחובות מסופקים יורדת במערכת הבנקאית.

 

"עם זאת, חשוב לזכור שהמשק שלנו מאוד רגיש להתפתחות הייצוא ולשערי המטבעות במדינות שאליהן אנו מייצאים, ומצד שני - לביקושים מקומיים. הייצוא הוא קריטי ואנו סובלים מכך שרובו מופנה למערב-אירופה ולארה"ב, ששערי המטבעות שלהן חלשים.

 

"לכן, יש חשיבות עצומה בכך שנתאים את עצמנו, במידת האפשר ובהקדם, להתפתחויות הכלכליות בעולם פירוש הדבר תנועה לכיוון המזרח - ברור שאי-אפשר לעשות את זה מהיום למחר וחייבים להיות ערים לסיכונים המייחדים שווקים אלו, אבל זה חייב להיות הכיוון של התעשייה שלנו, להפחית את התלות בשווקים המערביים".

 

לדברי סרוסי, "מצבנו היחסי השתפר, אבל בימים אלו אנו ניצבים בפני האתגר החדש של שמירה על צמיחה בקצב של 4% ורמת אבטלה נמוכה, בעולם מערבי שצפוי לצמוח לאט בשנים הקרובות". לדבריו, שלושת מנועי הצמיחה שנדרשים למשק בימים אלו הם הגדלת הייצוא למדינות מתעוררות, האצת פיתוח תשתיות והפעלת תוכנית לשיפורים טכנולוגיים ומודרניזציה בתעשייה המסורתית.

 

לדברי סרוסי, המדינות המפותחות מתקשות לייצר צמיחה, הן שקועות בחובות ואוכלות את העושר ההיסטורי שצברו. מנגד ניצבות מדינות מתעוררות שצוברות יתרות מטבע עצומות. אבל יותר מכך, הן ניצלו את העשור האחרון כדי להיות יותר מתוחכמות ועכשיו הן ערוכות להיות בצד הרוכש. זה כבר לא רק הקונגלומרט האמריקני שרוכש, אלא הקונגלומרטים הסיניים וההודיים, שמצוידים במזומנים ומחפשים הזדמנויות בעולם. הם מחפשים בראש ובראשונה פתרון לבעיות הבסיסיות ביותר, הנוצרות בגלל הגידול באוכלוסייה: מים, מזון ואנרגיה.

 

"המאבק על הקיום הבסיסי מחייב התקדמות בנושאי אקולוגיה וקיימוּת, שבעבר היו מי שראו בהם התייפייפות או לוקסוס של עשירים, ואילו היום ברור שאלה נושאים חיוניים לטיפול מיידי, בגלל גידול באוכלוסייה העולמית, הגידול הרב בצריכה והעלייה ברמת החיים, הדורשים משאבים עצומים. לכן אימצה סין אסטרטגיה של רכישת משאבי טבע, בעיקר באפריקה. ההודים, בדרכם האחרת, פיתחו יכולות טכנולוגיות ושירותי תוכנה. מי שמסתכל ברשימות עשירי העולם בעשר השנים האחרונות מגלה תופעה מעניינת מאוד - עלייה בולטת ומתמדת במספר ההודים והסינים ברשימה הזאת".

 

שרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים צילום: שאול גולן

דובר נוסף בכנס היה שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, שאמר כי "שערי המט"ח עושים בנו שמות. אי אפשר לאורך זמן להילחם בתנועות העולמיות". עוד הוסיף ברוש כי "סטנלי פישר לא יהפוך עם רכישות הדולרים את המגמה כאשר הכלכלה האמריקנית חלשה והכלכלה שלנו חזקה, ולכן עד שהכלכלה האמריקאית תשוב להתחזק, אנחנו צריכים לעשות משהו. אבל בתחום הפיסקאלי לא נעשה דבר".

 

לדברי ברוש, התעשיינים לוחצים על האוצר לבצע שני מהלכים: למסות תנועות הון לזמן קצר ולעודד משקיעים מוסדיים להשקיע בחו"ל. "לא ייתכן שהמשקיעים הזרים יעשו עלינו סיבובים", אמר ברוש, "כסף שמגיע לכאן, חונה בבנק ויוצא צריך לשלם פה מס. אם החבר'ה האלה לא יוכלו להרשות את זה לעצמם, הם יחפשו שווקים אחרים לעשות עליהם סיבוב. הדבר השני הוא להשקיע את כספי הפנסיה בחו"ל. אלה כספים שמושקעים לעשרות שנים. אין שום הגיון שרק 6% מכספי הפנסיה של ישראל מושקעים בחו"ל. אף אחד לא אומר שג'נרל אלקטריק היא מניה פחות טובה ממניות בישראל, או שאג"ח של ממשלת גרמניה תהיה שווה פחות בעתיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x