$
בארץ

דו"ח השכר: 20% מעובדי המדינה לא מיוצגים

האוצר פירסם לראשונה את נתוני השכר של עובדי כוח-האדם. עם זאת, הנתונים על שכר עובדי השירותים – ניקיון, שמירה ומיחשוב – לא פורסמו מכיוון שהחוק לא מחייב זאת

מיקי פלד 13:1626.10.10

בפעם הראשונה בתולדות דו"ח הממונה על השכר, מפורסמים גם הנתונים על עובדי כוח-האדם במגזר הציבורי. לפי הדו"ח, השכר הממוצע של 5,285 עובדי כוח-האדם שהועסקו ב-2009 בגופים הציבוריים השונים עמד על 7,874 שקל לחודש, כאשר במשרדי הממשלה הועסקו 796 עובדי כוח-אדם בשכר ממוצע של 5,835

שקל לחודש ברוטו, בעוד שהשאר הועסקו ברשויות המקומיות, חברות ממשלתיות ועוד.

 

ראו גם:

 

דו"ח השכר: העובדות בשירות המדינה לא סגרו את הפער מול הגברים

 

הדו"ח לא מתייחס כלל לעובדי השמירה והניקיון, שאינם מוגדרים כעובדים, אלא כספקי שירותים. נתונים אלו נעדרים מכיוון שהחוק שקבע את פרסומם לא מתייחס לכ-80 אלף עובדי קבלני שירותים, אלא רק לקבלני כוח-אדם. בשירות משרדי הממשלה, 20% מהעובדים הם עובדי קבלן שירותים.

 

כבר שנים ארוכות שהמדינה מעדיפה להקפיא את קליטת העובדים החדשים במשרדי הממשלה וגופים ציבוריים,  ובמקום זאת לגייס עובדים מחברות כוח-אדם. בצורה כזו, המדינה אינה מחויבת לקלוט את העובד כקבוע אלא רק לאחר תשעה חודשים של עבודה. ברוב המקרים, לאחר תקופה זו העובד מפוטר או שעבודתו נפסקת קודם לכן משום שהיתה זמנית, לדוגמה כמחליף של עובדת שיצאה לחופשת לידה.

 

בצורה זו המדינה חוסכת כספים רבים, שכן עלות העסקת עובד כוח-אדם נמוכה משמעותית מהעסקת עובד קבוע. כך, העלות הממוצעת של העסקת עובד כוח-אדם היתה 9,537 שקל (מתוכם 7,874 שקל קיבל העובד כשכר ברוטו), לעומת יותר מ-11,000 בחודש אם הוא היה מועסק באמצעות המדינה.

 

במקביל, המדינה מעסיקה קבוצות רבות של עובדים באמצעות קבלני שירותים. מדובר בעיקר בעובדי שמירה וניקיון, אבל ישנם גם עובדי מיחשוב ואקדמאים אחרים. עובדים אלו מגיעים כל בוקר לעבודה באחד מהגופים הציבוריים, מעבירים כרטיס ומקבלים את ההוראות שלהם מאחד העובדים הקבועים, אך לעולם לא תהיה להם קביעות ובטחון תעסוקתי כמו זה של עובד מדינה או גוף ציבורי אחר. עובדים אלו גם לא יכולים לבקש העלאת שכר, שכן שכרם נקבע מראש בהצעת המחיר שהגיש הקבלן במכרז. 75% מעובדי המיחשוב מועסקים בצורה זו מעל 5 שנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x