$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": כך מנסים להצדיק את המענק לאינטל

הכנסות גבוהות ממסים ועלייה בהיקף התעסוקה - כך מעריך דו"ח בהזמנת משרד התמ"ת, שהגיע לידי "כלכליסט", את השפעות המענק שמבקשת ענקית השבבים אינטל. בכירים במשרד תומכים במענק, אולם לשם כך נדרשת תוספת תקציב מהאוצר, שמתנגד

נעמה סיקולר 06:5830.06.10

חוות דעת כלכלית מטעם משרד התמ"ת, שבדקה אם לתת לאינטל מענק בסכום של 400 מיליון דולר, ממליצה חד־משמעית לאשר לחברה את המענק - כך עולה מדו"ח שהגיע לידי "כלכליסט". ענקית השבבים אינטל מעוניינת להרחיב את המפעל שלה בקריית גת, FAB 28, בהשקעה של 2.7 מיליארד דולר, ומבקשת מהמדינה השתתפות בסכום של 15% מההשקעה. גם את המפעל בקריית גת, שהוקם בהשקעה של כ־3.5 מיליארד דולר, הקימה אינטל בסיוע מאות מיליוני דולרים מהמדינה.

 

עוד על אינטל:

 

בחודשים האחרונים בחנה חברת תבור כלכלה ופיננסים, בראשות מיכאל תבור, את כדאיות ההשקעה בעקבות הזמנתו של מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת. בשבוע שעבר הציגה החברה את מסקנותיה למנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, והן יוצגו גם לשר התמ"ת בנימין בן אליעזר. לאחר בדיקה של מענקי העבר שקיבלה אינטל, בסכום של כמיליארד דולר, הגיעה תבור למסקנה חד־משמעית: ההשקעה כדאית ביותר למדינה ועתידה להחזיר את עצמה בכל המישורים שנבדקו.

 

 

לפי הדו"ח, היקף ההכנסות ממסים, אם תקבל אינטל את המענק המדובר, גבוה בכ־1.3 מיליארד דולר מאשר בתרחיש המקביל, שבו אינטל אינה מקבלת את המענק להרחבת המפעל בקריית גת. חברת תבור קובעת כי נוסף על המסים הישירים, השקעה של 2.7 מיליארד דולר של חברה גלובלית בישראל תגדיל את ההכנסות ממסים ב־4 מיליארד דולר במונחי תוצר לאומי.

 

על בסיס נתונים שהתקבלו מאינטל קובע המחקר כי הטכנולוגיה במפעל הנוכחי של אינטל בקריית גת תדעך בתוך חמש שנים אם לא יחודשו קווי הייצור, כך שללא השקעה נוספת במפעל משנה זו ואילך יירדו דרמטית ההכנסות ממסים ומספר המועסקים בו.

 

ראש הממשלה יכריע

 

המחקר של חברת תבור מנסה להתמודד גם עם אחת מנקודות הביקורת על המענק שמבקשת אינטל בנושא התעסוקתי. מכיוון שמדובר בהרחבה של מפעל קיים ולא בהקמת מפעל חדש, בקשת המענק של אינטל אינה כוללת התחייבות מצדה ליצירת מסה קריטית מינימלית של מקומות עבודה. באחרונה אף חשפו גורמים שונים באוצר כי להערכתם, המענק יגדיל את מצבת כוח האדם הנוכחית של אינטל בקריית גת ב־400 עובדים בלבד, וטענו שמיליון דולר מענק על כל עובד הוא יחס שאינו פרופורציונלי להשקעה.

 

 

לפי תוצאות העבודה, ובהתבסס על מסמכים שהעבירה אינטל למשרד התמ"ת ולחברת תבור, עולה כי תוספת כוח האדם לאורך חיי המפעל המורחב תנוע בין 900 עובדים ל־1,300 בעשור הקרוב, לא כולל 600 עובדי קבלן שיתווספו ל־2,000 עובדי הקבלן שמעסיקה אינטל כיום.

 

בשנת 2005, אז קיבלה אינטל את המענק הקודם מהמדינה, קבעו חוקרים מהאוניברסיטה העברית מהו המכפיל התעסוקתי של כל עובד באינטל - מספר העובדים במעגל הרחב שמועסקים כתוצאה מהעסקת עובד בחברה. המחקר הקודם קבע מכפיל תעסוקתי של ארבעה עובדים, אולם בתבור מאמינים כי מדובר במודל שמרני מדי, וכי המכפיל התעסוקתי יכול להגיע גם ל־6.9.

 

 

עוד נקודה בדו"ח התומכת במתן המענק היא רכש הגומלין שלו צפויה אינטל להתחייב במסגרת העסקה עם המדינה. אינטל, קובעת חברת תבור, תבצע בעשור הקרוב רכש גומלין בתעשייה הישראלית במכפיל של 400% על השקעת המדינה בה - בהנחה שתקבל את המענק.

 

ההמלצות תומכות למעשה בהלך הרוח של משרד התמ"ת, שבכיריו נוטים לאשר לאינטל את המענק. עם זאת, תקציב מרכז ההשקעות, שעתיד לעמוד על 600 מיליון שקל בלבד, אינו מאפשר למשרד לתת את המענק מהתקציב השוטף, ולכן נדרשת תוספת תקציב שלה מתנגד משרד האוצר. משרד התמ"ת תומך במהלך גם מבחינה עניינית, אולם לפי הערכות שונות, התמיכה נובעת גם מכך שהמענק עתיד להגדיל משמעותית את תקציב המשרד. ההכרעה צפויה להגיע לפתחו של ראש הממשלה.

 

עצם בגרון מנסחי התקציב

 

בכירי אינטל ישראל, בראשות המנכ"לית מקסין פסברג, מרכזים בשנה האחרונה מאמצים רבים אצל מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל כדי לזכות במענק המבוקש. באינטל ישראל מקווים כי הבטחה למענק כזה תשכנע את קברניטי אינטל העולמית לבצע את ההשקעה בישראל.

 

בפני אינטל העולמית עומדות כיום כמה חלופות שעליהן הצהירה כבר בעבר, בהן אירלנד, סין ומדינות שונות בארצות הברית. לפי הערכות שונות, אירלנד, עד לאחרונה המתמודדת המובילה מול ישראל, איבדה מהאטרקטיביות שלה בשל המשבר הכלכלי החמור שאליו נקלעה. מבנה המענקים באירלנד הוא אחר, וככל הנראה היא מציעה לאינטל זיכוי משמעותי ממס על הקמת המפעל, שאם לא ינוצל במלואו יוחזר לחברה כמענק. לפי הערכות שונות בתעשייה, הטבות המס שהיא מציעה עומדות על פחות מ־400 מיליון דולר.

 

המתחרה הרצינית הנוספת היא ארה"ב, שככל הנראה גם בה מוצע בינתיים מענק נמוך יותר לאינטל, אולם לזכותה עומדת הקירבה הפיזית למטה העולמי של החברה בקליפורניה.

 

המתנגדים הרבים למענק בממשלה ובתעשייה טוענים כי מדובר בסכום גדול מדי בייחוד כשהוא מתווסף למענקים של יותר ממיליארד דולר שכבר קיבלה אינטל בעשור האחרון מהמדינה.

 

בתעשייה טוענים כי תוספת תקציב למרכז ההשקעות היא דבר מבורך, אך לא ייתכן שזו תבוזבז כולה על חברת ענק אחת ולא על עשרות חברות קטנות יותר, שיוכלו לעשות קפיצת מדרגה של ממש באמצעות מענקים קטנים יותר. כמו כן טוענים המקטרגים נגד הדפוס שנוצר, שלפיו אינטל מקבלת מענקי עתק מדי כמה שנים, כי איש אינו רוצה להיות חתום על ההחלטה שלא לאשר לה תקציב ולהביא ליציאתה מישראל. לטענתם, השקעה ישירה של אותם סכומים בשוק העבודה תייצר מקומות עבודה רבים יותר.

 

כצפוי, במשרד האוצר לא אוהבים את הדרישה של אינטל. בדרג הבכיר יש התנגדות גורפת לנוהג של אינטל לבקש ולקבל מענקים של מאות מיליוני דולרים מדי כמה שנים. מענק של 400 מיליון דולר שיתווסף לתקציב משרד התמ"ת הוא גם עצם בגרונם של מנסחי התקציב הדו־שנתי - תקציב נפוח עוד לפני המענק, שידרוש העלאות מסים, קיצוץ רוחבי וגזירות אחרות.

 

אולם גם באוצר מתקשים להשיב את פניה של אינטל ריקם ולהיות מזוהים עם סגירת המפעל או איומים על נטישת ישראל. לכן מנסים באוצר לשפר עמדות, להקטין את גובה המענק ולהשיג מאינטל התחייבויות שונות. אינטל, בינתיים, מסרבת, וללא פשרות מצדה, לאוצר יהיה קשה מאוד להתגמש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x