$
בארץ

פישר: "חשוב לא להפר חוזים בתחום הגז טבעי"

נגיד בנק ישראל אמר עוד על תגליות הגז: "לא צריך לקבל כל הכרזה של מי שנמצא בשטח כעובדה"; פישר התייחס גם לריכוזיות במשק: "צריך למצוא פתרונות שאינם מבוססים על צעקות"

אמנון אטד 15:1416.06.10

"חשוב לא להפר חוזים קיימים בתחום התמלוגים מחברות הגז הטבעי, אבל צריך לבדוק גם מהם אותם חוזים. לא צריך לקבל כל הכרזה של מי שנמצא בשטח כעובדה. זה טוב מאוד שיש ועדה רצינית שבודקת את העניין". כך אמר היום (ד') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בנאום שנשא בפורום קיסריה של

המכון הישראלי לדמוקרטיה במלון גולדן קראון בנצרת.

 

בנאומו התייחס פישר לשאלה בנושא "המחלה ההולנדית" - תופעה אופיינית למדינות יצואניות אנרגיה גדולות כמו הולנד ונורבגיה. בעקבות גילויי מקורות אנרגיה במדינות אלה, זרמו אליהן סכומי כסף גדולים, דבר שגרם לחיזוק המטבע המקומי ופגע בענפי יצוא אחרים. לדברי פישר, אם כתוצאה מגילויי הגז האחרונים תירשם גם בישראל תופעה דומה, יינקטו צעדים מתאימים. "יש דרכים לטפל בזה, ואם נמצא עצמנו שם נעשה זאת: או באמצעות הגדלת הביקושים המקומיים למטבע חוץ, או על ידי מניעת כניסת סכומים אדירים אלה למשק", אמר פישר.

 

על שכר הבכירים אמר פישר כי "ברור שיש אנשים במשק שמקבלים שכר שאינו סביר באף רמה". לדבריו, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הבעיה היא באמצעות העברת האחריות בנושא לדירקטוריונים ולאסיפות הכלליות של החברות במשק.

 

על הריכוזיות במשק אמר הנגיד כי הריכוזיות בישראל גבוהה בהשוואה בינלאומית. 20 קבוצות גדולות מחזיקות במחצית הפעילות במשק, ולדבריו יש לכך השלכות שליליות על התחרות,  והדבר יכול לגרום נזק למערכת הפיננסית: "צריך לטפל בזה, אבל יש צורך למצוא גם פתרונות שיהיו מבוססים על נתונים ולא על צעקות. קל מאוד לגלוש לפופוליזם בנושא הזה". 

 

בנאומו התייחס פישר גם למשבר באירופה, ואמר כי אין מערכת מוניטרית שניתן להגדיר אותה כטובה ביותר. "מה שחשוב זה איך מנהלים את מדיניות התקציב ואת המדיניות המוניטרית" אמר הנגיד. "יש מדינות, כולל ישראל, שלא כל כך הצליחו עם מדיניות של שער חליפין נייד. זה לא יקרה באירופה. גוש היורו ישרוד. עדיין לא ברור אם כל המדינות החברות בגוש היורו ישארו בו אבל יש מדינות שרוצות להצטרף אליו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x