$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - דו"ח חמור של הבנק העולמי: "חברת החשמל תידרש לגייס עד 50 מיליארד שקל"

מחברי הדו"ח מזהירים כי ללא גיוס סכום זה ב-2014-2010 תתקשה חברת החשמל להבטיח אספקת חשמל רצופה. עוד מציין הדו"ח כי יהיה צורך לייקר את התעריפים ב-16%. כמו כן, עלויות כוח האדם בחברה גבוהות ב-40% לעומת חברות אחרות בעולם

ליאור גוטמן 07:0016.06.10

כדי לשמור ולייצב את מצבה הפיננסי של חברת החשמל יש צורך לייקר את תעריפי החשמל בשיעור של כ-16% - כך קובע דו"ח הבנק העולמי שהגיע לידי "כלכליסט". הדו"ח, שהוזמן לפני כשנה וחצי על ידי חברת החשמל, נועד לבחון את מצבה הפיננסי של החברה ולאמוד את ההשקעות הנדרשות כדי לספק את הביקוש לחשמל בישראל.

 

בפברואר האחרון פורסם דו"ח הביניים, שם נטען שחברת החשמל תידרש להעלאת תעריפים בשיעור של 3%-5% ולהשקיע כ־10 מיליארד דולר עד 2013 כדי לשמר את יכולותיה. עם זאת, מאז פרסום דו"ח הביניים נרשמה ירידת תעריפים חדשה בשיעור של 9.6%–16.3%, מה שהוביל את חברת החשמל לסיים את הרבעון הראשון של 2010 עם הפסד עצום בהיקף 653 מיליון שקל ואזהרה למחיקת רכוש בהיקף שעלול להגיע ל־3 מיליארד שקל. מציאות פיננסית זו הביאה את מומחי הבנק העולמי לעדכן את הדו"ח, ומעיון בעותק הסופי עולה שחברת החשמל תצטרך לגייס בשנים 2010-2014 סכום עתק עבור תוכנית הפיתוח, שעלול להגיע עד ל־50 מיליארד שקל כדי להבטיח שאספקת החשמל למדינה תישאר רציפה ואמינה.

 

תלויים בפרויקט באשקלון

 

דו"ח הבנק העולמי התייחס לתסריט תיאורטי ולפיו הרווח הנקי של החברה ישקף תשואה ריאלית להון בשיעור של 6.5%. אם החברה תקבל לידיה תחנת כוח חדשה באשקלון (פרויקט D), היא תידרש לגיוס של 13 מיליארד דולר (כ־50 מיליארד שקל). הכסף אמור להגיע מגיוסי הון, אולם לפי החלטת דירקטוריון החברה ב־2010 החברה לא תגייס כסף, כך שלחברת החשמל ייוותרו שלוש שנים בלבד לגיוס הסכום. לפי הבנק העולמי מדובר במשימה לא פשוטה לנוכח התקצרות התקופה. האפשרות השנייה היא שתחנת הכוח החדשה לא תקום, אז תידרש החברה לגייס 10 מיליארד דולר (כ־38.5 מיליארד שקל).

מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר צילום: יותם פרום

 

לפי דו"ח הבנק העולמי, מצבה הפיננסי הקשה של חברת החשמל מיוחס לשלוש סיבות עיקריות: תעריפי חשמל נמוכים; יחס חוב להון עצמי גבוה שמעלה את עלויות המימון של החברה ועלויות כוח אדם גבוהות. הפתרון, כך לפי הדו"ח, הוא הגדלה משמעותית של היקף ההשקעות במשק בארבע השנים הקרובות מ־3 ל־8 מיליארד שקל בשנה - עלייה של כ־170%. נוסף על כך, חברת החשמל מחזיקה כ־7,400 עובדי תפעול ואחזקה וכ־4,600 עובדי הקמה, שלהם מיוחסות עלויות כוח אדם גבוהות בכ־40% ביחס לעלויות בחברות דומות בעולם.

 

דו"ח הבנק העולמי מצא כמה נקודות אור בתפקודה של חברת החשמל. הדו"ח מציין שהביצועים הטכניים שלה בתחומי הייצור, ההולכה והחלוקה טובים בהשוואה לחברות אחרות שדומות במבנה שלהן בצ'כיה, קוריאה או פורטוגל.

 

פחות הפסקות חשמל

 

נוסף על כך, זמינות מערכת הייצור טובה יותר מהממוצע של מדינות העולם: שיעור הפסקות החשמל היזומות בחברת החשמל נע בין 2.1% ל־5%, כאשר הממוצע הגלובלי הוא 7.8%. עם זאת, בבנק העולמי מייחסים את הסטנדרט הגבוה בתחום זה לעלויות תפעול ואחזקה גבוהות יחסית. בנושא רזרבת הייצור נקבע שהפער הנוכחי קטן לרמה של 12%, מה שמשקף בעיקר את המחסור ביכולת ייצור. כלומר, הגידול בביקוש לחשמל עולה על ההיצע. לטענת חברת חשמל, ב־2011 הביקוש עלול לעלות על ההיצע.

 

בתוך כך, בשבועות האחרונים חל פיצוץ בשיחות בין נציגי עובדי חברת החשמל, נציגי ההסתדרות ורשות החברות הממשלתיות, בנוגע להפרטת החברה, צעד לו מתנגד ועד העובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x