$
בארץ

אנליסיס: "דמי הקישוריות צריכים להיות לפחות 15 אגורות"

חברת הייעוץ, שב-2004 מונתה בידי משרד התקשורת לבחינת מחיר הקישוריות, מועסקת כיום בידי סלקום לצורך ערעור על מסקנות חברת NERA בנושא

גילעד נס 17:0013.06.10

המאבק של חברות הסלולר כנגד כוונת משרד התקשורת להוריד את דמי הקישוריות בשיעור חד עובר בימים האחרונים לפסים מעשיים, כאשר חברות שנשכרו לצורך בחינת עבודת המחקר של NERA, שעליה הסתמך המשרד בהחלטתו, מוצאות, לכאורה, פגמים במסקנותיה.

 

סלקום שכרה את חברת היעוץ אנליסיס, פרטנר את OVUM ופלאפון את TASC. לחברות הסלולר הוקצבו 30 יום למענה להחלטת משרד התקשורת, אולם בעקבות בקשתן הוארך המועד והן נדרשות למסור את תגובותיהן עד ל-24 ביוני.

 

לטענת גראהם ג'ונסון, שותף בכיר באנליסיס, המבקר בישראל בכדי להציג את ממצאי החברה עבור סלקום, עבודתה של NERA, כפי שהציגה משרד התקשורת, מכילה עובדות תמוהות ולא מדויקות, והעובדות הנכונות לא היו מובילות אותה להצהיר כי יש להפחית את דמי הקישוריות ל-4.14 אגורות כעת. ג'ונסון טוען כי נתונים שגויים של הוצאות סלקום הובילו לחישוב מוטעה של עלויותיה, וכנגזר מכך להחלטה שגויה באשר לתעריף דמי הקישוריות שעליה לגבות כדי לשקף את עלותה בצירוף רווח סביר שברצונה להפיק. לדברי ג'ונסון, הטעויות בעובדות ובחישוב כה חמורות, עד שחישוב מחודש על סמך נתוני אמת אמור להציב את דמי הקישוריות לכל הפחות על 15 אגורות.

 

כך, למשל, קבעה NERA כי עלויות התפעול השנתיות של סלקום ברשת שלה עומדות על כ-232 מיליון שקלים, בעוד העלות בפועל, על פי מידע שמסרה סלקום לאנליסיס, עומד על 560 מיליון שקל לשנה. באנליסיס אף טוענים כי NERA עשתה שימוש במודל שביצעה אנליסיס עבור הרגולטור בצרפת ובבריטניה, אולם ישמה אותו באופן שגוי בישראל. NERA העריכה כי סלקום מוציאה כ-4 מיליון שקלים נוספים מדי שנה על עלויות נוספות לתפעול הרשת, אולם באנליסיס טוענים כי הסכום האמיתי הינו 89 מיליון שקלים, וכי NERA התעלמה מרכיבים הכלולים בו, בניגוד למודלים המקובלים בעולם.

 

בנוסף, טוענים באנליסיס, לפי מידע מסלקום, חישבה NERA באופן שגוי את כמות התדרים שסלקום מחזיקה. הפרש זה, נטען, למעשה "מעלים" כ־22 מגה־הרץ מתדריה של סלקום - תדרים שעליהם היא משלמת מדי שנה אגרות. בסעיף התדרים אף נטען כי נעשתה טעות מביכה למדי על ידי NERA, שכן נתוני האמת מגלים כי סלקום רכשה את תדרי הדור השלישי שלה ושילמה 52 מיליון דולר, אולם דו"ח NERA מציין כי סלקום שילמה 12 מיליון שקל בלבד, בעוד הסכום צריך להיות כ־220 מיליון שקל. המקור לטעות, מעריכים באנליסיס, הוא היפוך שגוי של שערי המטבע, כך ש־NERA חילקה את הסכום הדולרי בשער הדולר לעומת השקל, במקום להכפילו בשער הדולר לעומת השקל.

   

חישוב העלויות בוצע כך שידמה הקמת רשת סלולרית מתחרה, ויגזור ממנה את ההוצאות וההכנסות הצפויות, במודל המכונה LRIC Long Range Incremental Cost שלוש חברות הסלולר הביעו בעבר את התנגדותן לשימוש במודל זה, וטענו כי הוא אינו משקף נכונה את העלויות האמיתיות שבהן הן נושאות.

 

מכיוון שמשרד התקשורת הורה ל-NERA לבצע את חישוביה על בסיס מודל זה, מנסות החברות לתקוף את נכונות הנתונים המשובצים בו והובילו להמלצת NERA על הורדת דמי הקישוריות בהיקף שפורסם. לטענת אנליסיס, משרד התקשורת הגביל את NERA לישום המודל ל-5 שנים בלבד, בעוד שהתנהלות נכונה של המשרד היתה אמורה להורות על בניית מודל לתקופה ארוכה בהרבה, של 30-40 שנה, כיוון שהשקעות רבות שבהן נושאות החברות אינן מניבות הכנסות אלא לאחר כמה שנים.

 

באנליסיס טוענים, כי נתוני הבסיס של NERA סותרים הצהרות של משרד התקשורת עצמו, כאשר ב-NERA ביצעו את החישוב בהסתמך על כך שמפעיל סלולרי נדרש להקים כ-1,500 תחנות בסיס כדי לשרת את לקוחותיו ברחבי המדינה, אולם משרד התקשורת טען כי מפעיל חדש יקים 2,100 תחנות בסיס. הצהרה זו של משרד התקשורת הופיעה במסמך שפרסם לאחרונה לגבי כוונתו לכפות על חברות הסלולר לשתף את אתריהן עם המפעיל החדש, כך שנתון זה הפך לפומבי בידי המשרד עצמו.

 

יש לציין כי טרם להפחתת דמי הקישוריות שהחלה בשנת 2005, שכרה פרטנר את NERA, פלאפון את OVUM וסלקום את PWC, וזאת במטרה למצוא פגמים בעבודת אנליסיס עצמה. החברה המליצה להפחית את דמי הקישוריות דאז ל-14 אגורות, במהלך שיפרס על פני חמש שנים, אולם לאחר מאבק של חברות הסלולר, שבו אף עתרה חברת פלאפון לבג"צ, נקבעה ההפחתה הסופית על 23 אגורות.

 

ממשרד התקשורת נמסר כי כל הטענות יבדקו בצורה מעמיקה בסיום השימוע, הנערך בנפש חפצה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x