$
בארץ

"תגידו שלום לעסקאות הביטחוניות עם טורקיה"

גורם בתעשיות הבטחוניות ל"כלכליסט": "אנו כבר מבינים כי בעתיד הקרוב לא יהיו חוזים משמעותיים נוספים עם משרד ההגנה הטורקי"

כתבי כלכליסט 06:5701.06.10

"בתעשיות הביטחוניות וגם במשרד הביטחון כבר מבינים כי בעתיד הקרוב לא יהיו חוזים משמעותיים נוספים עם משרד ההגנה הטורקי", כך אמר אתמול גורם בתעשיות הביטחוניות ל"כלכליסט", בעקבות הסתבכות ההשתלטות של צה"ל על ספינות המשט לעזה.

 

לדברי הגורם, היחסים הביטחוניים בין שתי המדינות נמצאים בתהליך התקררות לא רק בשל אירועי אתמול. "בעבר, הדרג הצבאי הטורקי הכתיב את רצונו על הדרג האזרחי. הצבא היה מעוניין בטיפוח היחסים בין שתי התעשיות הביטחוניות והביא לחוזים במיליארדי דולרים, כולל קשרים צבאיים ענפים. אולם, כעת כוחו של הצבא נחלש ואילו השפעתו של ראש הממשלה הנוכחי, רג'פ טאיפ ארדואן, עולה".

 

 

עם זאת, הגורם דוחה את האפשרות שטורקיה תבטל חוזים קיימים, בהם חוזים עם התעשייה האווירית ואלביט, בין השאר בשל דמי הקדימה הגבוהים המהווים עד 30% מהעסקה. עסקה אחת היא השבחת הטנקים הטורקיים. בחודש שעבר הגיעו מנכ"ל משרד הביטחון אודי שני ומנכ"ל תעש אבי פלדר לטקס העברת הטנק האחרון לצבא הטורקי.

 

אבל לא רק העסקאות הביטחוניות נמצאות בסימן שאלה: חמש חברות טורקיות שהיו אמורות להגיע בחודש הבא לתערוכת קלינטק 2010 הודיעו אתמול כי ביטלו את השתתפותן. במשרדי חברת משוב המארגנת את התערוכה התקבלה אתמול הודעה מהסוכן בטורקיה כי הסיבה לביטול היא החרפת היחסים בין המדינות. בענף ההייטק דווקא טוענים כי לאירועים האחרונים אין השפעה על היחסים העסקיים בין המדינות. "אמנם הייתי חושב פעמיים אם הייתי צריך לנסוע לטורקיה בימים הקרובים, אך מעבר לכך אני לא חש כל שינוי בעסקים", אמר שמוליק ענתבי, מנהל הפעילות של VMware בטורקיה, המפתחת מערכות וירטואליזציה.

 

ערן אלרואי, מנכ"ל חברת AG Software ומרכז הפעילות של חברת התוכנה הגרמנית בישראל ובטורקיה, טוען אף הוא כי לא הבחין בשינוי. "אנחנו עובדים עם הטורקים בכל הרמות ובכל הדרגים, ולא קיבלתי אינדיקציות על שינוי בפעילות".

 

בלשכת המסחר ישראל־טורקיה אופטימיים פחות: "כרגע אין השפעה בטווח הקצר, אבל אני לא יודע מה יקרה בעתיד ביחסי המסחר בין המדינות", אמר אתמול מנשה כרמון, נשיא לשכת המסחר. "לי כבר אין ציפיות מרוב ייאוש".

 

לדבריו, במצב הנוכחי קיים "עליהום" על ישראל ברחוב ובתקשורת הטורקית. "אם בעבר איש עסקים היה טורח להבליט בכל הזדמנות את העובדה שיש לו קשרים עם ישראל, היום זה משהו שעדיף להצניע", הוא אומר. "במקביל, ישראלים שהתכוונו בעבר להשקיע פה, נרתעים היום ואני מבין אותם. רכישת חברות ושיתוף פעולה משמעם קשרים הדוקים יותר, ואנשים חושבים אם זה מתאים להם. אך למרות הכל, אפשר לתקן את המצב. אני מאמין שאם הפוליטיקאים לא ילהיטו את האווירה, אלא יעשו הכל כדי לסיים את הפרשה, הסערה תשכך".

 

בהכנת הכתבה השתתפו מיקי פלד, מאיר אורבך ואסף גלעד

בטל שלח
    לכל התגובות
    x