$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": שטייניץ מנסה לסכל הארכת כהונת פישר

לפי בכירים בבנק ישראל, שר האוצר נמנע במכוון מלסיים את הדיונים בחוק בנק ישראל החדש כדי שלא יאושר עד סיום מושב החורף - עוד שישה שבועות. אישורו של החוק מהווה תנאי של הנגיד פישר לקדנציה נוספת. שטייניץ: "החוק יוגש לאישור בשבועות הקרובים"

אמנון אטד 06:5101.02.10

האם שר האוצר יובל שטייניץ פועל מאחורי הקלעים במטרה למנוע את המשך כהונתו של נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר? דברי גורמים בכירים ביותר בבנק ישראל, התשובה היא כן. אותם גורמים טענו בסוף השבוע כי שטייניץ נמנע במכוון מלסיים את הדיונים האינסופיים בטיוטת חוק בנק ישראל החדש, ולכן אי אפשר להגישה לאישור סופי של הכנסת.

 

לעיכוב הממושך יש משמעות מעשית גדולה ביותר, שכן בעוד שישה שבועות תסיים הכנסת את מושב החורף. אם לא יאושר החוק עד אז, עלול הנגיד פישר, שתקופת כהונתו מסתיימת בעוד שלושה חודשים, לארוז את חפציו ולחזור לארצות הברית. אישורו הסופי של החוק בכנסת הוא תנאי ברור להסכמתו של פישר להמשיך בקדנציה נוספת.

 

12 שנות דיונים

 

חוק בנק ישראל החדש אמור להחליף את החוק הקיים, שנחקק בשנת 1954 ומאז כמעט לא הוכנסו בו שינויים. החוק החדש מקיף ומפורט הרבה יותר, וכולל שורה ארוכה של שינויים מפליגים במבנה הבנק ובדרך תפקודו. הצעת החוק גובשה אחרי 12 שנים של דיונים, וגרסתה הסופית התקבלה רק לאחר התערבותו האישית של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לפני שבעה חודשים אושרה ההצעה ברוב עצום בממשלה, ולפני חודשיים וחצי היא אושרה גם על ידי ועדת השרים לחקיקה.

 

מאז אישורה של הצעת החוק בוועדת השרים לחקיקה, דנים צוותים משותפים של האוצר ובנק ישראל בגיבושה הסופי. ל"כלכליסט" נודע כי הצוותים הגיעו להסכמה על מרבית סעיפי החוק, וכי מכלל עשרות הסעיפים הכלולים בו נותרו כעת במחלוקת שלושה בלבד.

 

נקודת המחלוקת הראשונה היא סוגיית מנגנון הפיקוח המסובך על שכר עובדי הבנק, שגיבש נתניהו. האוצר דורש כי כל הסדר עתידי עם עובדי הבנק יובא לאישור הממונה על השכר, מעבר להסכמי המסגרת הארציים. בנק ישראל, לעומת זאת, דורש שרק חריגות מההסכמים הארציים יוגשו לאישור הממונה.

 

נקודת המחלוקת השנייה בין בנק ישראל לאוצר מתמקדת במנגנון עדכון השכר: בנק ישראל דורש שהעדכון יהיה אוטומטי, בהתאם למה שנעשה במגזר הציבורי, בעוד שהאוצר דורש שכל עדכון יהיה חייב לקבל אישור מראש של הממונה על השכר.

 

נקודת המחלוקת האחרונה היא בנושא מזכר ההבנות (MOU) שעליו יחתמו האוצר ובנק ישראל יחד עם אישורו הסופי של החוק. המזכר מגדיר את תחומי הפעולה של כל אחד משני הגופים וקובע באילו כלים רשאי בנק ישראל להשתמש ואילו פעולות רשאי האוצר לבצע בשווקים הפיננסיים. בנושא זה דורש האוצר לאפשר לו מעורבות בניהול יתרות המט"ח, בעוד שבנק ישראל דורש בלעדיות בתחום פעילות זה.

 

"כובד משקלו של השר"

 

הגורמים הבכירים בבנק ישראל מציינים כי שלוש נקודות מחלוקת אלה אמנם מתמקדות בסעיפים חשובים, אולם הן ניתנות לפתרון קל ומהיר. "כל מה ששר האוצר צריך לעשות", הם מסבירים, "הוא להטיל את כובד משקלו ולהורות לחברי הצוותים לגשר במהירות על הפערים שעדיין נותרו, כדי שניתן יהיה להגיש את הצעת החוק לאישור הכנסת".

 

מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה כי השר שטייניץ אינו מעכב את אישורו הסופי של חוק בנק ישראל החדש. לדברי משרד האוצר, הצעת החוק תוגש לאישור הסופי של הכנסת כבר בשבועות הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x