$
בארץ

אקוניס: "יש הסכמה של כל הגורמים על הקפאת היטל הבצורת"

מנכ"ל משרד ראש הממשלה הסתייג מההצעה להקפיא את ההיטל באופן מיידי: "הכי קל זה לברוח ולדחות את הטיפול בבעיה"; הצעת ח"כ רגב לפקח על רשות המים תידון שוב בוועדת השרים לחקיקה

תומר אביטל ורויטל חובל 20:3011.11.09

הפורום המצומצם לעניין המים התכנס בהשתתפות מנכ"ל משרד רה"מ, אייל גבאי, ח"כ מירי רגב, יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אופיר אקוניס, ח"כ ציון פיניאן, מנהל רשות המים אורי שני ונציג האוצר, עמית לנג.

 

בפגישה נידונה הצעת החוק של ח"כ רגב לפיה יהיה פיקוח על רשות המים והרשות לא תוכל

לעלות את מחיר המים ללא אישור של גוף פיקוח שיוקם לצורך זאת.

 

שני התנגד וקיבל את תמיכת האוצר, וההצעה שנפלה ביום ראשון השבוע בוועדת השרים לחקיקה, תועלה שוב לדיון בוועדה בעוד 10 ימים.

 

"אנחנו במשבר מים"

 

"אנחנו במשבר מים. הפתרון אינו בהטלת גזירות על הציבור" כך פתח יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אופיר אקוניס, את הדיון בנושא תעריפי המים.

 

לדברי אקוניס "קיים אור בקצה המנהרה: בישראל קיימים כיום כ-2 מתקני התפלת מי ים באשקלון ובפלמחים אשר מספקים כ-150 מלמ"ק (מליון מטר מעוקבים) ומתקן נוסף בחדרה אשר יספק עוד כ- 100 מלמ"ק ואמור להתחיל פעולתו לקראת סוף השנה הנוכחית".

 

בדיון טען אקוניס כי יש הסכמה מכל הגורמים, כולל אורי שני, ראש רשות המים, להקפאה מיידית של היטל הבצורת.

 

אייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הסתייג מהצעת אקוניס להקפיא את ההיטל באופן מיידי. לדבריו "יש בעיה במשק המים וכולם צריכים להירתם למאבק. הכי קל זה לברוח ולדחות את הטיפול בבעיה. אנו מסתכלים על ההיטל מהיבט של צמצום במים ולא הגדלת הכנסות. גם חורף גשום לא יציל את ה-400 קוב שחסרים. אם יהיה שינוי התנהגות פרמננטי לא נזדקק להיטל. לכן אפשר לדבר על הקפאתו רק בעוד תקופה מסוימת לאחר שנבחן את השפעתו".

 

בנושא עליית תעריפי המים אמר גבאי כי הכסף נועד לממן התפלה נוספת.

 

אורי שני אמר בדיון כי במידה ותהיה עונה גשומה הוא ימליץ לשר התשתיות לבטל או להשהות את מס הבצורת. לגבי הרפורמה בתעריפים הוסיף: "עבדנו על הרפורמה 3 שנים. עד היום תעריפי המים לא היו מבוססים על העלות ולכן נוצר פער בין הצרכים לבין העלויות בפועל. לכן יש להגדיל את ההשקעות במשק המים כדי לעמוד בצרכי הציבור".

 

מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, אמר כי "המס שינה את הרגלי הציבור ויש ירידה של מעל 15% בצריכה של המים. כעת שר התשתיות יפעל כדי להקפיא או לשנות את המס".

 

נציג האוצר, עמית לנג: "גם אם השנה תהיה גשומה לא נוכל להתגבר על חמש שנות בצורת. גם אחרי הרפורמה משפחה תוציא על מים פחות מחצי ממה שהיא מוציאה על חשמל או גז".

 

מנכ"ל מקורות, עידו ריזוליו, טען שלחברת מקורות אין גרעונות, וההכנסות מהרפורמה יממנו את מתקני ההתפלה שהחלה להפעיל החברה. 

 

לאחר הוועדה יתכנס פורום מצומצם בלשכתו של גבאי, לדון בנושא. גבאי ישמע את עמדתם של ח"כ מירי רגב, שיזמה אמש חוק לפיקוח על תעריפי המים, נציג משרד התמ"ת ונציג משרד האוצר. 

 

הרפורמה תייקר את תעריפי מים באופן דיפרנציאלי - בין השאר בהתאם לאזור הגיאוגרפי. כיום תעריפי המים נתונים לשיקול דעתה של מועצת רשות המים. הרפורמה אמורה להיות מיושמת ב-1 לינואר בלא צורך באישור הממשלה והכנסת. עם זאת, הכנסת מסוגלת למנוע את הרפורמה על ידי חקיקה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x