$
בארץ

המירוץ לתואר הראשון: המקצועות המבוקשים באוניברסיטאות ובמכללות המובילות

בחודש שבו זכתה עדה יונת בפרס נובל לכימיה מתחילים עשרות אלפי צעירים את דרכם האקדמית. "כלכליסט" מלווה את הסטודנטים לתואר ראשון זו השנה השנייה ובודק מהם החוגים המבוקשים ביותר. שתי מגמות בולטות: נמשכת השחיקה של האוניברסיטאות לעומת המכללות, וכן העלייה בביקוש ללימודי רפואה

נעה גרטי והדר קנה 11:1518.10.09

בחודש שבו זכתה עדה יונת בפרס נובל לכימיה מתחילים עשרות אלפי צעירים את דרכם האקדמית. "כלכליסט" מלווה את הסטודנטים לתואר ראשון זו השנה השנייה ובודק מהם החוגים המבוקשים ביותר. שתי מגמות בולטות: נמשכת השחיקה של האוניברסיטאות לעומת המכללות, וכן העלייה בביקוש ללימודי רפואה.

 

היום יצעדו כ־280 אלף סטודנטים לאוניברסיטאות ולמכללות, ועבור 55 אלף מתוכם זו תהיה שנת הלימודים הראשונה. זאת השנה השנייה ש"כלכליסט" עורך סקר בין מוסדות ההשכלה הגבוהה המרכזיים ובודק מהם המקצועות הנחשקים ביותר בקרב הסטודנטים שנרשמו ללימודי תואר ראשון.

 

פתיחה חלקה

 

הנתונים מלמדים לא מעט. לדוגמה, אחרי שנה של מיתון במשק המקצוע שבו נרשמה העלייה החזקה ביותר בביקוש הוא רפואה. אם כי מדובר בהמשך של מגמה: מנתוני המועצה להשכלה גבוהה עולה שמ־1,635 נרשמים בתשס"ז עלה המספר ל־2,110 בתשס"ח.

 

 

לימודי רפואה מבוקשים לימודי רפואה מבוקשים איור: עומר הופמן

 

 

הפתעה נוספת היא הפתיחה החלקה של שנת הלימודים למרות השנה הקשה שעברה על האקדמיה: המשבר הכלכלי שגבה מאות מיליוני שקלים מקרנות ההשקעה; התרומות שהתכווצו משמעותית; הוויכוח על חשיפת נתוני השכר בין עובדי האוניברסיטאות לממונה על השכר; והמחלוקות הקשות בוועדת ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב שהביאו להתפטרות חבריה, כפי שנחשף ב"כלכליסט".

 

גם השנה המכללות הולכות ונוגסות חלק נכבד מעוגת האקדמיה. אף ששכר הלימוד בהן יכול להגיע עד 33 אלף שקל לשנה במרכז הבינתחומי, לעומת כעשרת אלפים שקלים באוניברסיטאות — 63% מן הסטודנטים החדשים יחלו את דרכם במכללות.

 

לימודי משפטים מבוקשים בבינתחומי לימודי משפטים מבוקשים בבינתחומי איור: עומר הופמן

על פי נתוני המועצה דעיכת קרנו של תחום ההייטק בשנים האחרונות באה לידי ביטוי במספר הנרשמים ללימודי מתמטיקה ומדעי המחשב שירד משיא של 3,650 בתשס"א ל־2,320 בתשס"ח. הסטודנטים למשפטים עוברים למכללות: מ־3,100 באמצע שנות התשעים עד 1,830 בתשס"ח. גם תחום מדעי הרוח ממשיך לצנוח. ירידה של 30% בחמש שנים, מ־5,820 ל־4,070 בתשס"ח.

 

נשים וטכנולוגיה

 

הישגיה של פרופסור עדה יונת, האשה הראשונה שזכתה בפרס נובל בכימיה, לא רק מחזקים את מגדלי השן אלא אף נותנים דחיפה נוספת לכל אותן נשים שלא האמינו שזה אפשרי. בשלושת העשורים האחרונים עלה אחוז הנשים הלומדות לתואר ראשון. השיא נרשם בתש"ס — 57.5%, ושיעורן התייצב בשנים האחרונות על 55%. בשנת תשס"ח האמיר אחוז הנשים הלומדות לתואר שני ל־57.2%, ומקבלות התואר השלישי הגיעו ל־51%.

 

נושא נוסף שהמודעות אליו עלתה בשנים האחרונות הוא התחום הירוק. השנה בחרנו לבדוק גם את המודעות הירוקה של הגופים האקדמיים. תחום נוסף שנבדק הם העזרים הטכנולוגיים בכל מוסד. האם יש חיבור WiFi לאינטרנט, הרצאות מצולמות ועוד. ציינו גם מי המרצים בעלי השם שמלמדים בכל מוסד בתחומים השונים, ומהווים מוקד משיכה בעבור הסטודנטים. עוד נבדק מי הם המרצים הפופולריים בכל אוניברסיטה.

 

לצפייה בתוצאות הסקר של "כלכליסט" ומכון "מדגם" בשיתוף עם ipanel אודות הסטודנט הישראלי

 

אז מהם המקצועות המבוקשים ביותר באוניברסיטאות ובמכללות המובילות, ומה הן מציעות לסטודנטים?

 

האוניברסיטה העברית בירושלים

 

אוניברסיטת תל אביב

 

הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל

 

המרכז הבינתחומי הרצליה

 

אוניברסיטת בן גוריון בנגב

 

אוניברסיטת בר אילן

 

אוניברסיטת חיפה

 

המכללה למינהל, המסלול האקדמי

 

וגם: הכיתה המעופפת - היעדים המרכזיים ללימודים בחו"ל

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x