$
בארץ

ערי המס הנסתרות

בילוי עם עשירי העולם באיי סיישל או ביקור בהרי שוויץ הם לא רק חופשה חלומית, אלא גם הזדמנות נהדרת להשיג הטבות לא קטנות של הנחה במס. כלכליסט ממפה את מקלטי המס של אנשי העסקים

הדר קנה 15:4905.08.09

אנשי עסקים רבים פועלים לא רק בארץ המוצא שלהם, והפעילות של החברות שלהם חובקת עולם. תכנון מס נכון ושימוש במדינות שבהן שיעור המיסוי נמוך עשויים להביא לחיסכון ניכר בתשלומי המסים. כך יכול איש העסקים להעביר הכנסה ממדינה שרמת המיסוי בה גבוהה למדינה שבה ישלם מס מופחת, וליהנות מההפרש.

 

בעולם ישנם שני סוגים של מקלטי מס: לראשון שייכות אותן מדינות שבאופן כללי שיעור המס בהן נמוך מאוד עד אפסי, ובהן איי הבתולה הבריטיים, גיברלטר, ליכטנשטיין, האי מאן, איי קיימן, אנדורה, ברמודה, דובאי, איי סנט קיטס ונוויס, איי סיישל ופנמה. במדינות אלה אין כלל צורך בהגשת דו"חות מס שנתיים למדינה.

 

לסוג השני שייכות מדינות מערביות מפותחות, שבסיטואציות מסוימות מאפשרות תשלום מס נמוך במיוחד, בעיקר לחברות המתאגדות בהן. עם המדינות הללו נמנות קפריסין, סינגפור, הולנד, שוויץ והונג קונג. במדינות אלה, רווחי החברות שרשומות בהן חייבות בתשלום מס נמוך עד אפסי, מה שהופך אותן ליעד פופולרי להקמת חברות. מכיוון שלא מדובר במקלט מס "גורף", ניצול היתרונות של מדינות אלה דורש היכרות עם החוקים המקומיים וכרוך לעתים במשא ומתן עם השלטונות הרלבנטיים בכל מדינה.

 

עו"ד אריה ליבוביץ' עו"ד אריה ליבוביץ'
דובאי: 6 אזורים פטורים ממס

 

דובאי היא אחת משבע האמירויות שמרכיבות את איחוד האמירויות הערביות במפרץ הפרסי. השפה האנגלית נפוצה בה ואפשר למצוא בה נציגויות של כל הגופים הפיננסיים הגדולים בעולם. עו"ד אריה ליבוביץ', שעוסק במיסוי ישראלי ובינלאומי, מתאר: "בדובאי ישנם שישה אזורי מקלט מס - ג'בל עלי, פארק ההשקעות של דובאי, עיר האינטרנט, המרכז הפיננסי הבינלאומי, אזור נמל התעופה (DIFC) ועיר המדיה". לדבריו, באזורים אלה מרוכזת רוב הפעילות של תושבי החוץ. "באזורי מקלט אלה, שהם חופשיים ממס, לא קיימת מגבלה בדבר זהות בעלי המניות בחברות ואין דרישה כי 50% מבעלי המניות יהיו תושבים מקומיים (תנאי שקיים בשאר אזורי האמירות). כמו כן, קיים פטור ממס הכנסה לחברות שפועלות באזורים אלה למשך 15 שנה, עם אפשרות לקבל ארכה של עוד 15 שנה. הפטור האמור יחול גם אם דובאי תחליט בעתיד להטיל מס הכנסה". ליבוביץ' מוסיף שבדובאי לא קיים ניכוי מס במקור וישנו פטור ממסי יבוא על טובין המיובאים לאזורים אלה.

 

דובאי חתומה על אמנות מס עם מדינות רבות, בהן חלק ממדינות ערב (אלג'יריה, ירדן, סודן, סוריה, כווית, תימן ומצרים), שכנותיה ממזרח (סין, הודו, מלטה, פקיסטן, אינדונזיה, מלזיה, סינגפור ודרום קוריאה) וכן חלק ממדינות אירופה, בהן פינלנד, צרפת, פולין, גרמניה, איטליה, רומניה וטורקיה. "רשת אמנות המס מגדילה את האטרקטיביות של דובאי לצורכי מס בעיני תושבי חוץ ובאמצעותם איש העסקים שפועל באמירות פתוח לכל אירופה", מוסיף ליבוביץ'.

 

קבלת הטבות המס בדובאי תלויה בקבלת רישיון לעבוד במקום. ישראלים אינם יכולים להיכנס לאמירות באמצעות הדרכון הכחול ולכן אם ישראלי רוצה לקבל רישיון לפעילות בדובאי עליו להשתמש בדרכון זר או להיעזר במתווכים.

 

סיישל סיישל צילום: בלומברג
איי סיישל: בלי נדל"ן, בלי מסים

 

סיישל, מדינת איים באוקיינוס ההודי, מוכרת בדרך כלל כאתר תיירות לעשירי העולם. לסיישל החוב הגדול ביותר לבנק העולמי יחסית למספר התושבים וסיכון גבוה ביותר. היא מוגדרת כמקלט מס, כלומר מציעה שיעור מס אפס לחברות שנפתחות בה ואין צורך בהגשת דו"חות שנתיים בתחומה.

 

גם פדרציית סנט קיטס ונוויס, מדינה בים הקריבי המורכבת משני איים, שאחד מהענפים הכלכליים שלה הוא מרכז לפעילות הון, היא מקלט מס דומה.

 

עו"ד שלומי רגב ממשרד אלתר ושות' מסביר: "מקום כמו איי הבתולה הבריטיים נהנה אמנם ממס בשיעור של 0% על הכנסות שמקורן מחוץ לאיים. עם זאת, שינויים בתחום הרגולציה גרמו לכך שכיום מסובך ויקר יותר להקים חברות באיים אלה. לפיכך, יש בעולם מגמה לפנות לאלטרנטיבות כגון איי סיישל וסנט קיטס ונוויס".

 

רגב מציין שלמעט מקרים חריגים, חברות שמוקמות באיים אלה נהנות מפטור ממס. לדבריו, לחברה שנפתחת בנוויס, למשל, אסור לעשות עסקים באיים עצמם או להחזיק בהם נדל"ן, אבל היא יכולה לעשות עסקים בכל העולם. "אם חברה ישראלית רוצה לפתוח חברה במקומות אלה, עליה לוודא שההכנסה לא תנבע מישראל וכי השליטה וניהול החברה לא ייעשו בישראל", מציין רגב, "אם היא עונה על שתי ההגדרות הללו היא יכולה לצבור הכנסות בלי לשלם מס בישראל".

 

סינגפור: אין מס על דיבידנדים

 

על אף גודלה הזעיר, לסינגפור, הממוקמת בדרום־מזרח אסיה, מעמד חשוב בכלכלה העולמית. התוצר הלאומי לנפש בה מעמיד אותה לצד המדינות העשירות במערב.

 

"שיעור המס הרגיל שחל על חברה סינגפורית הוא 18%, אולם חברה כזו אינה חייבת במס על הכנסה שהופקה על ידה מחוץ לסינגפור ולא הועברה למדינה", אומר עו"ד שלומי רגב ממשרד אלתר ושות'. "כמו כן, סינגפור חתומה על אמנות למניעת כפל מס עם ישראל, כמו גם עם עשרות מדינות אחרות בעולם כגון אוסטרליה, בלגיה, אנגליה, גרמניה, הולנד, קנדה וסין". רגב מסביר שמשמעותה של אמנה למניעת כפל מס היא שדו"ח מס שניתן בסינגפור מחייב את שלטונות המס בישראל.

 

בישראל ישנו מנגנון שלפיו, גם אם השליטה והניהול של חברה אינם נעשים בישראל אך הניהול שלה פועל בארץ, הרי היא חייבת במס בישראל.

 

עו"ד דורון לוי מסביר כיצד זה עובד: "היתרון של סינגפור הוא שהם עובדים בשיטת מס המכונה 'נתקבלה'. לפי שיטה זו, הכנסה שהופקה מחוץ לסינגפור אבל לא נתקבלה פיזית במדינה, יוצאת מבסיס המס בסינגפור ושיעור המס שלה הוא אפס. בגלל אמנת המס עם ישראל, חברות שהוקמו בסינגפור ומחולקים בהן דיבידנדים או הכנסות משוק ההון שמופקדים מחוץ לסינגפור, לא יהיו חייבות במס בסינגפור. בגלל מנגנון המס שקיים אצלנו, ישראל לא תוכל למסות את ההכנסה, מכיוון שבדו"ח המס בסינגפור תופיע הכנסה של אפס שקלים. כך לא יצטרך בעל השליטה שמנהל את החברה בישראל ופועל מסינגפור לשלם מס על החברה. כמו כן, לסינגפור יש אפס אחוזי מס על חלוקת דיבידנד מחברה סינגפורית".

 

הולנד: הטבות לחברות-אם

רו"ח אלונה מירון רו"ח אלונה מירון

 

רו"ח אלונה מירון, שותפה ומנהלת מחלקת ליווי עסקאות בינלאומיות בחטיבת המס בבריטמן, אלמגור, זהר (דלויט), מסבירה שהיתרונות הגדולים של הולנד בתחום המס נובעים מהיותה מדינה מערבית משגשגת. "היתרון שלה על פני מקלטי מס 'קלאסיים' הוא שלעומתן היא אינה נכללת ברשימה השחורה של אף מדינה ומקיימת רשת רחבה של אמנות מס".

 

מירון מסבירה כי לפי החוק ההולנדי, דיבידנד או רווחי הון המתקבלים בידי חברה הולנדית מהשקעות בחברות מוחזקות מקומיות או זרות פטורים ממס חברות בהולנד, בכפוף לכמה תנאים. התנאי הראשון הוא החזקה של 5% ויותר באותן חברות. שנית, שמרבית נכסיה של החברה המוחזקת מוגדרים אקטיביים או שבמקום מושבה רווחי החברה כפופים למס בשיעור של לפחות 10%.

 

מירון מוסיפה כי בהתאם לתיקון חקיקה שייכנס לתוקף ב־2010, משטר המס בהולנד עתיד להקל על חברות אף יותר. המשטר המתוכנן מכונה "קופסת ריבית", ובמסגרתו יוטל מס מיוחד למימון חברות שנמצאות בתוך קבוצה בעלת שליטה משותפת. הכנסות ריבית נטו שיתקבלו על ידי חברה היושבת בהולנד מפעילות מימון בקבוצת חברות, יהיו כפופות למס בשיעור אחיד של 5% בלבד. "הרעיון הוא להשתמש בהולנד להקמת גופים פיננסיים של קבוצות בינלאומיות", אומרת מירון.

 

שוויץ: מיקוח עם השלטונות

 

עו"ד דורון לוי, ראש מחלקת המסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות’, מסביר על יתרונות המס במדינה: "בשוויץ יש מיסוי גבוה יחסית שמגיע לשיעור של 25%. המס מחולק למס שמטילים המדינה, הקנטון (מחוזות דוברי שפות שונות) וכן מיסוי מוניציפלי".

 

עוד מסביר עו"ד לוי: "מה שייחודי בשוויץ הוא האפשרות לעשות הסכם עם שלטונות המס. אם ישראלי רוצה להביא לשוויץ פעילות עסקית, כגון חברת אחזקות או פעילות בינלאומית ענפה, הוא יכול להגיע להסכם עם שלטונות המס של שוויץ דרך משא ומתן ולהוריד את אחוז המיסוי ל־2%–3% בלבד".

 

לדברי לוי, אף שמדובר במדינה מתקדמת, בעלת אמנה למניעת כפל מס עם ישראל, היא עדיין יכולה לתפקד כמקלט מס מצוין. "החברה נכנסת למשא ומתן מול השלטונות ונחתם הסכם לגבי שיעור המס שיוטל על החברה", אומר לוי. "כל מקרה לגופו והכל תלוי בכושר המיקוח. השיטה נועדה למשוך פעילות כלכלית לשוויץ שלא היתה מגיעה בדרך אחרת". וכך, משקיעים בינלאומיים ותאגידים רב־לאומיים יכולים לנצל את משטרי המס המיוחדים בדין הפנימי השוויצרי להפחתה ניכרת בחבות המס.

 

שוויץ מתגאה בתעשייה מפותחת. ענפים מרכזיים בכלכלה השוויצית הם הבנקאות והביטוח - המערכת הבנקאית של שוויץ מגלגלת סכומי עתק בזכות הניטרליות התמידית שהמדינה מתהדרת בה, והאמינות והדייקנות של המערכות הפיננסיות השוויצריות.

 

שוויץ אינה חברה באיחוד האירופי אלא באיגוד הסחר החופשי האירופי (EFTA), מסגרת מקבילה לאיחוד שהוקמה בשנת 1960.

 

הונג קונג הונג קונג צילום: בלומברג
הונג קונג: גן עדן של מסחר

 

הונג קונג היא אזור מינהלי מיוחד של הרפובליקה העממית של סין. להונג קונג כלכלה משגשגת, אחת החופשיות ביותר בעולם, שמבוססת במידה רבה על סחר בינלאומי. למרות היותה אי קטן, הונג קונג תופסת את המקום העשירי בעולם בהיקף הסחר שלה והיא המרכז ה־11 בעולם בגודלו לבנקאות.

 

בהונג קונג נהוגה שיטת מיסוי טריטוריאלית, כלומר המס נבחן על בסיס מקום הפקת ההכנסה. זאת בניגוד לישראל שבה שיטת המיסוי היא על בסיס מבחן התושבות. לפיכך, על מנת למסות את התושבים בוחנים את מקום הפקת ההכנסה ללא רלבנטיות כלל למקום תושבותו של מפיק ההכנסה.

 

עו"ד דורון לוי מסביר שמדובר במדינה שיש בה באופן רגיל מס חברות בשיעור של 17.5% על הכנסות שצמחו בהונג קונג. "כל ההכנסות ממקור זר לא חייבות במס בהונג קונג בכלל. כלומר, אתה יכול למקם את החברה שלך בהונג קונג, לפתוח משרדים ולנהל משם את כל העסק, אבל לא לשלם מס בכלל", מסביר לוי.

 

עם זאת, הוא מסתייג ואומר: "להונג קונג אין אמנה עם ישראל ולכן זה פחות טוב לחברות אחזקה, שהרי אם הן לא ימוסו בהונג קונג הן יצטרכו לשלם מס בישראל. עם זאת, הונג קונג עשויה להתאים לחברות שעוסקות במסחר בינלאומי, שלגביהן הכנסות של חברה שהתקבלו מחוץ לארץ, לא חל עליהן מס בישראל".

 

הונג קונג מורכבת מ־236 איים קטנים, ושטחה כ־1,000 קמ"ר. היא מכילה אוכלוסייה הדומה בגודלה לזו של ישראל, קצת יותר מ־7 מיליון נפש. התמ"ג של הונג קונג גדול מעט מזה של ישראל, 224 מיליארד לעומת 189 בישראל ב־2008.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x