$
משפט

בלעדי - פרשת המכבסה היהודית בארה"ב: גורמים חרדיים בארץ פונים לייעוץ משפטי

הדי פרשת הלבנת ההון על ידי עמותות צדקה בארצות הברית מגיעים גם לארץ, וביום שישי כבר החלו רשויות אכיפת החוק בישראל לבקר בגופים פיננסיים חרדיים. במקביל נחשפת עוד שיטה שבה יכלו החשודים להלבין לכאורה את ההון באמצעות מנגנונים מבוססי אמון

איתי הר אור 07:1026.07.09

גורמים חרדיים בישראל מנהלים בימים האחרונים התייעצויות משפטיות בנוגע לפעילות העמותות והמוסדות הפיננסיים החרדיים בישראל ודנים בשאלה אם יש בפעילותם עבירה פלילית - כך נודע ל"כלכליסט". זאת בעקבות חשיפת פרשת "המכבסה היהודית" בניו יורק בשבוע שעבר, שבה נעצרו 44 רבנים וראשי

ישיבות בחשד שעסקו בהלבנת הון, בשוחד ובסחר באיברים.

 

"אנשי רשויות המס והלבנת ההון מתחילים להסתובב בבני ברק ובירושלים", אמר ל"כלכליסט" גורם המקורב לפרשה. "אף אחד לא יודע על איזה דלת ידפקו".

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי בעוד הפרשה החמורה צוברת תאוצה בארצות הברית, רשויות אכיפת החוק בישראל כבר מחפשות אחר קצה חוט מקומי לפרשה. כבר בצהרי יום שישי החלו אנשי הרשויות לבקר בגופים פיננסיים חרדיים מקומיים. מפעילי הגופים אמרו ל"כלכליסט": "אנחנו מתחילים להרגיש את הקרקע רועדת מתחת לרגלינו ומתחת לרגלי חברינו בארה"ב".

 

ביקורם של אנשי הרשויות במוסדות היה אמנם קצר ושטחי והשאלות שנשאלו היו מועטות, אך הגורמים המפעילים את המוסדות חוששים מאפשרות הסגרה, מכיוון שבישראל מוכרות עבירות מרמה והונאה כעבירות בנות הסגרה. "החשש היה שהרשויות ישלפו את האנשים המסוימים לפני כניסת השבת ולפני שהם יוכלו להודיע למישהו, כי ככה אף אחד לא יידע על זה", מסר המקורב.

 

החשדות שלפיהם מיליוני דולרים הולבנו באמצעות צ'קים "מלוכלכים" שהועברו לישראל דרך עמותות צדקה וחזרו לניו יורק מביכים מאוד את יהודי ארה"ב, אלא של"כלכליסט" נודע כי ייתכן שהלבנת ההון בשיטה זו היא פחות שימושית ויש שיטה מתוחכמת יותר להלבנת הון.

 

גורם המקורב לפרשה הן בישראל והן בארה"ב אמר ל"כלכליסט": "עד עכשיו פורסם שמדובר בכספי פשע שזקוקים להלבנה, ושהדבר נעשה באמצעות צ'קים לארגוני צדקה המועברים לכאורה כתרומות לישראל ומוחזרים בקלות, כי בארה"ב יש הפרדה בין דת למדינה. ברגע שמישהו אומר שהוא תורם, לא בודקים אותו. החברה תרמה לעמותה 100% וקיבלה 90% כסף מולבן.

 

"אך ייתכן שהדברים לא מתנהלים בדיוק כך. החלו להיווצר מנגנונים מבוססי אמון ('מנגנון עוואלה', מערבית). אם גורם רוצה להלבין מיליון דולר בניו יורק, הוא פונה למוסדות דומים בניו ג'רזי, מנהל העמותה אומר לו כמה זה יעלה לו, מרים טלפון לחברו בניו יורק וזה נותן לגורם את הכסף כתרומה או באופן אחר. הכסף לא עבר, אבל ניתן בכל זאת".

 

עוד הסביר הגורם: "זה מתוחכם, כי כל הרעיון של הלבנת הון הוא לעקוב אחרי הכספים, אבל אין כאן מעבר כספים. האדם שנתן את הכסף בניו יורק נמצא כעת בחוסר של מיליון דולר, אך החוב הזה הוא נכס ותמורת הנכס הזה הוא מקבל עוד נכס בונה אמון. הם סוחרים בחובות. ההוא בניו יורק מבקש מאיש הקשר בניו ג'רזי להעביר כסף לחשבון בשוויץ, וכך המינוס שלו מתכסה במדינה אחרת, גם בישראל. לרשויות אין כלים לעלות על זה, זה הכל טלפונים והכל 'סמוך'. בישראל בקושי עושים ביקורת. אין ניירות, הכל בראש של אנשים. ומה קורה בעולם? כלום. כי כסף לא עבר".

 

בתוך כך נודע כי מירוצו של מושל ניו ג'רזי ג'ון קורזין לבחירה מחודשת עשוי להיפגע בעקבות מעצרם של הרבנים. החקירה עשויה לחזק את מעמדו של כריסטופר כריסטי, המועמד הרפובליקני לתפקיד המושל, לשעבר התובע הכללי של ניו ג'רזי, שבמהלך כהונתו הורשעו יותר ממאה עובדי ציבור במעשי שחיתות. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x