$
בארץ

מדד מצב הרוח הכלכליסטי: כל ישראלי חמישי ויתר על חופשת הקיץ

הסקר החודשי: הישראלים שומרים על מצב רוח כלכלי חיובי, אך הם ממשיכים לוותר על מותרות. עוד בסקר: הירידה ברמת החיים נבלמה והתחושה היא שהמשכורת תעלה. רק הפנסיה עוד ממשיכה להדאיג

כלכליסט 09:0325.06.09

מדדי ההווה

 

מצב הרוח וסקאלת התחושות: הדאגה בירידה, שביעות הרצון בעלייה

 

הקיץ הגיע, והישראלים ממשיכים לדווח על שיפור במצב הרוח הכלכלי ובמצב הרוח הכללי. התחושה המרכזית שבה הציבור משתמש כדי לתאר את מצב רוחו הכללי היא עדיין תחושת הדאגה (42%), אך במידה פחותה לעומת חודשים קודמים. גם תחושת הפחד רושמת את השיעור הנמוך ביותר מתחילת השנה (11%), ושביעות הרצון מקיפה לראשונה כחמישית מהציבור.

 

בחר שלוש תחושות המתארות את מצב הרוח שלך בתקופה האחרונה

 

מצב הרוח הכלכלי הממוצע נותר זהה לחודש שעבר, ועמד על 5.5 לעומת 5.4 באפריל ו־5.3 בפברואר־מרץ. הציון עולה באופן עקבי עם הגיל, כך שהקבוצה הצעירה ביותר (20-18) מדווחת על ציון ממוצע של 4.8, המבוגרת ביותר (51+) מדווחת על ציון ממוצע של 5.9, וקבוצות הגיל הנמצאות בתווך מדווחות על ציונים הנעים בין 5.1 ל־5.6.

 

נוסף על כך, גם מצב הרוח הכללי הממוצע (6.2) זהה למאי וגבוה במידה משמעותית מזה שנרשם במרץ (5.9).

 

איך אתה מגדיר את המצב הכלכלי שלך כרגע? (מ-1 עד 10) איך אתה מגדיר את המצב הכלכלי שלך כרגע? (מ-1 עד 10)

 

על סדר היום

 

חופשת הקיץ: 22% מהישראלים ויתרו עליה

 

ההשפעות של המיתון על הצרכנים הצטמצמו אמנם בחודשים האחרונים, אבל בכל הנוגע לתכנון של חופשת הקיץ מתברר כי הציבור נאלץ לשלם את המחיר. מקרב הישראלים שתכננו חופשה בקיץ, כ־68% (המהווים כ־45% מכלל המדגם), שינו את התוכניות לחופשת הקיץ בגלל המצב הכלכלי. מחצית מהם אף ביטלו את חופשתם, והמחצית השנייה שינו את התוכניות באופן שיוזיל את החופשה. כשליש מקרב הישראלים, לעומת זאת, שתכננו חופשה הקיץ

 

(כ־21% מכלל המדגם) מתכננים לצאת לחופשתם כרגיל. היתר (כשליש מכלל המדגם) לא תיכננו מלכתחילה לצאת לחופשה בקיץ הנוכחי.

 

האם שינית את התוכניות שלך לחופשת הקיץ לנוכח המצב הכלכלי? האם שינית את התוכניות שלך לחופשת הקיץ לנוכח המצב הכלכלי?

 

התקררות היחסים עם ארה"ב: רוב הישראלים חוששים מהשפעה מזיקה על המשק

 

הישראלים מאמינים שישנן גם השלכות כלכליות למתח שבין ישראל לארצות הברית. התקררות היחסים נתפסת על ידי כ־67% מהמשיבים כבעלת השפעה מזיקה למשק (כ־25% צופים פגיעה קשה במצב המשק וכ־42% צופים פגיעה מועטה במשק). לעומת זאת, כ־27% סבורים שהתקררות היחסים לא תשפיע על המשק, ואילו כ־6% בלבד סבורים שהיא תוביל בסופו של דבר לשיפור במצבו.

 

הנשים, אגב, פסימיות הרבה ביותר בנוגע לסוגיה זו: פילוח דמוגרפי מגלה כי ישנה בולטות משמעותית לנשים בתפיסה כי התקררות היחסים עם ארה"ב תזיק למשק הישראלי.

 

באיזה אופן, לדעתך, תשפיע התקררות היחסים עם ארצות הברית על מצב המשק הישראלי? באיזה אופן, לדעתך, תשפיע התקררות היחסים עם ארצות הברית על מצב המשק הישראלי?

 

מדדי העתיד

 

הפרנסה והגמלאות: מאמינים שהמשכורת תעלה, חוששים לפנסיה

 

אף שהציפיות של הציבור הישראלי ביחס לעתידו הכלכלי ממשיכות להיות אופטימיות יותר מתחושותיו העכשוויות, שיעור המשיבים שנתנו ציון חיובי (בין 7 ל־10) למצבם הכלכלי העתידי (כ־44%) נמוך מהשיעור שנמצא בחודש הקודם (כ־47%). ממוצע הציפיות לעתיד שעליו דיווחו הנשאלים נותר בחודש החולף על 6.1, כמו בחודשים אפריל ומאי.

 

האופטימיות של הישראלים בנוגע לתלוש המשכורת דווקא מתעצמת. בניגוד לחודש מאי, שהתאפיין בשיעור נמוך יחסית של מועסקים שמאמינים שהכנסתם תעלה בשנה הקרובה (כ־22%), החודש שחלף התאפיין בשיעור הגבוה ביותר מתחילת השנה של מועסקים שמאמינים ששכרם יעלה (כ־29%).

 

כמו כן, אחרי שלושה חודשים של הפוגה אופטימית יחסית, שב הציבור הישראלי להביע דאגה רבה (ציון ממוצע של 5.1) ממצבו הכלכלי לאחר פרישתו לגמלאות.

 

באיזו מידה אתה מודאג ממצבך הכלכלי לאחר פרישתך לגמלאות? (מ-1 עד 10) באיזו מידה אתה מודאג ממצבך הכלכלי לאחר פרישתך לגמלאות? (מ-1 עד 10)

 

מדדי ההתנהגות

 

השינוי בהוצאות: הירידה ברמת החיים נבלמה

 

אם לשפוט מהשינויים בהוצאות של הציבור, המיתון לא העמיק ולא דרדר את רמת החיים בישראל בחודש החולף. למעשה, נמשכה בחודש יוני המגמה שהחלה כבר במאי ובאפריל: שיעור המצמצמים בהוצאותיהם קטן באופן משמעותי (כ־59%) לעומת מרץ (כ-65%).

 

האם בחודש האחרון צמצמת את ההוצאות שלך?

 

גם השיעור של אלה שלא הקטינו ולא הגדילו את הוצאותיהם החודש מקיף קרוב לשליש מהציבור, בדומה למה שדווח בחודש מאי. אך לא כולם מצטמצמים: כ־9% מהישראלים דווקא הגדילו את הוצאותיהם החודש, לעומת 6.7% במאי.

 

בבחינה ספציפית של תחומי הצריכה עולה כי כמו בחודש הקודם, הישראלים ממשיכים לצמצם את הוצאותיהם על מותרות כמו בילויים (כ־45%), ביגוד ונעליים (כ־40%), חופשות (כ־39%) ופנאי (כ־36%).

 

על אילו מהסעיפים הבאים הוצאת באחרונה יותר כסף, ועל אילו הוצאת פחות? על אילו מהסעיפים הבאים הוצאת באחרונה יותר כסף, ועל אילו הוצאת פחות?

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x