$
בארץ

בלעדי - בנק ישראל רומז: "לא ניתן לפסול הנהגת ריבית שלילית"

כלכלני הבנק מציעים להוריד את הריבית מתחת לאפס באמצעות הטלת מס על חשבונות העו"ש. הם צופים שבעקבות כך יעבירו לקוחות כספים מהעו"ש לפיקדונות לזמן קצוב, מעשה שיגדיל את היכולת של הבנקים לתת אשראי

אמנון אטד 06:5607.05.09

אחרי שמונה הפחתות הריבית הרצופות שביצע מאז פרוץ המשבר הכלכלי, ואחרי שורת הצעדים המשלימים שהוא נוקט בחודשים האחרונים, מחפש עתה בנק ישראל עוד דרכים יצירתיות, כדי להילחם במחנק האשראי במשק.

 

בנק ישראל, הנחשב לאחד הגופים המחושבים במשק, נוהג בדרך כלל לרמוז מראש על

כוונותיו בפרסומיו השונים. ניסיון העבר מלמד שבמרבית המקרים המהלכים שעליהם מאותת הבנק אכן מבוצעים בסופו של דבר. רמז מסוג זה שיגרו לאחרונה ראשי הבנק בדו"ח השנתי, שבו נכתב בפרק המוקדש לתחום הפיננסי: "חשוב להשלים במהירות את הצעדים שהוחלט עליהם, וכן ליזום צעדים נוספים".

 

ביומיים האחרונים שבו והתייחסו ראשי בנק ישראל לאותם צעדים אפשריים שבכוונתם לנקוט, ובפירוט רב הרבה יותר. שלשום היה זה נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שגילה בכנס של קרן המטבע הבינלאומית כי בדיון הריבית האחרון נשקלה אפשרות להפחית את הריבית ולהנהיג מעתה "תחום ריבית נייד", בין 0% ל-0.25%, כפי שהנהיג הנגיד האמריקאי כעת בארצות הברית.

 

אתמול בא תורם של אנשי מחלקת המחקר בבנק לגלות עוד טפח, משמעותי הרבה יותר, מהתוכנית המתגבשת. בסוף דו"ח האינפלציה התקופתי הקדישו מחבריו שני עמודים לסוגיית המדיניות הנדרשת כשהריבית מגיעה ל־0%. כלכלני בנק ישראל מנו את צעדי המדיניות האפשריים: לרכוש דולרים ואג"ח ממשלתיות ארוכות טווח - שני מהלכים שהבנק כבר מבצע, ולהדפיס כסף - מהלך שבנק ישראל מנוע מלבצע בשל חוק האי־הדפסה הקיים בארץ משנת 1985.

 

וכאן מגיעים אנשי מחלקת המחקר אל לב העניין: האפשרות להוריד את הריבית מתחת לאפס באמצעות הטלת מס על החזקת כספים בחשבונות עובר ושב בבנקים. כאשר מוטל מס על כספים אלה, הריבית עליהם בפועל הופכת לשלילית.

 

את המס יכול להטיל בנק ישראל על הכספים הנזילים שמפקידים אצלו הבנקים. הבנקים מצדם יגלגלו את המס על בעלי חשבונות עובר ושב. כך תקטן הכדאיות בהחזקת כספים בחשבונות עו"ש, והציבור ייטה להעביר אותם לפיקדונות בנקאיים לזמן קצוב. הגדלת כמות הכסף בפיקדונות תגדיל את היקף הכספים שהבנקים רשאים להלוות.

 

בבנק ישראל שוללים את האפשרות שהמהלך יגרום למשיכת כספים גורפת מהבנקים, ומציינים שככלל החלופה של החזקת מזומנים מחוץ למערכת הפיננסית אינה כדאית לרוב הפרטים במשק, אלא אם כן יהיה שיעור המס גבוה ויוטל לאורך זמן. מסיבה זו, הם מציינים: "נראה כי לא ניתן לפסול את האפשרות של ריבית שלילית, שמשמעותה כאמור היא הטלת מס על החזקת כספים בחשבונות עובר ושב בבנקים".

 

מבנק ישראל נמסר כי, בדו"ח האינפלציה מופיעה תיבה שבה נידונים במסגרת תאורטית כלי המדיניות השונים בסביבה שבה הריבית קרובה לאפס וזאת במגוון של מצבים אפשריים, הן מבחינת תנאי הרקע והן מבחינת אופיין של ההתפתחויות השוטפות. האיזכור והדיון בריבית שלילית נעשה במסגרת זו והוא מתייחס לספרות כלכלית תיאורטית ואינו מתייחס למדיניות המוניטרית הנקבעת כיום בישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x