$
בארץ

דו"ח המבקר: האוניברסיטאות עלולות לקרוס מבחינה כלכלית - עקב התחייבויות הפנסיה התקציבית

השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס קובע בדו"ח מיוחד על ההשכלה הגבוהה בישראל, כי הסדרי הפנסיה שהונהגו ב-4 אוניברסיטאות בארץ יצרו נטל תקציבי כבד, שעלול להביאן לקריסה. הוא קורא לות"ת, לאוצר ולאוניברסיטאות לעצור את "פצצת הזמן" הזו

עמיר קורץ 11:5917.03.09

"הפנסיה התקציבית באוניברסיטאות והגירעונות האקטואריים שהיא גררה משולים לפצצת זמן". כך מסכם מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, את הפרק בדו"ח המבקר, העוסק בהתחייבויות האוניברסיטאות לשלם פנסיה תקציבית לעובדיהן.

 

"עקב הנהגת שיטת הפנסיה התקציבית באוניברסיטאות - שיטה שהות"ת

(הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה) לא פעלה בזמן כדי לבטלה - עלול להיגרם משבר כספי חמור באוניברסיטאות, שכן בשל השיטה, המבוססת על דחיית תשלומי הפנסיה לעתיד, התקבל הרושם שמצבן הכספי של האוניברסיטאות טוב משהוא באמת. אך אין זו אלא אשליה, שמקורה בשאננות, שהרי בסופו של דבר ייאלצו האוניברסיטאות לשלם את כל התשלומים האמורים".

 

המבקר צופה, כי נטל ההוצאה השנתית של האוניברסיטאות בגין תשלומי הפנסיה יכביד מאוד על תקציבן במשך שנים רבות, יפגע בגמישות הניהולית שלהן ולא ישאיר להן די תקציב לפעולות שוטפות, כגון גיוס חוקרים צעירים, שיפור רמת ההוראה ותמיכה במחקר - מה שעלול להביא ל"בריחת מוחות" מהארץ ולירידה ניכרת ברמת האוניברסיטאות.

 

"יש חשש שאם יתממש במלואו תרחיש זה, האוניברסיטאות אף עלולות לקרוס מבחינה כלכלית", כותב המבקר, שקורא לות"ת, למשרד האוצר ולאוניברסיטאות - לנקוט פעולה נמרצת ומיידית בנושא.

 

גירעונות אקטואריים של מיליארדים

 

בשנים 1982-1955 הונהגו הסדרי פנסיה תקציבית בתנאים מועדפים בארבע אוניברסיטאות: הטכניון, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת חיפה. לדברי המבקר, ות"ת לא ניצלה את סמכויותיה ולא הצליחה להביא לידי כך, שפנסיה צוברת שעלותה לאוניברסיטאות נמוכה מזו של פנסיה תקציבית תונהג בכל האוניברסיטאות, כלפי כל העובדים, ואפילו לא עשתה ניסיון של ממש להביא לכך שתנאי הפנסיה התקציבית יותאמו לתנאי הפנסיה הנהוגה בשירות המדינה.

 

המבקר מציין, כי התריע מספר פעמים בעבר על כך שהאוניברסיטאות שהנהיגו פנסיה תקציבית בתנאים מועדפים - הטבות חריגות שהוענקו באופן חד-צדדי וללא מעורבות רשויות המדינה הנוגעות לעניין - נהגו בחוסר אחריות, צברו בגינה התחייבויות בסכומים ניכרים ולא יצרו בעבורה עתודות ויעודות.

 

בביקורת הנוכחית נמצא, שעניין זה לא הוסדר והאוניברסיטאות צברו גירעונות אקטוארים בסכומים ניכרים: האוניברסיטה העברית - 9.2 מיליארד שקלים, אוניברסיטת ת"א כ-3 מיליארד, הטכניון כ-2.8 מיליארד שקלים ואוניברסיטת חיפה, כ-0.3 מיליארד שקלים. לדברי המבקר, "לא ברור כיצד האוניברסיטאות מתכוונות לממן גירעונות אלה, היות שאין להן תוכניות שיש בהן להביא לכיסוי מלא של הגירעונות".

 

לא התקיים דיון

 

המבקר קובע, כי אמנם ממצאי הביקורת מעידים על הזנחה קשה וממושכת בטיפול הנהלות האוניברסיטאות בגירעונות האקטוארים, אולם אין בכך כדי להסיר אחריות מהגורמים הממלכתיים המעורבים בנושא - אג"ת (אגף התקציבים באוצר) וות"ת, ש"נכשלו במשך שנים רבות במילוי תפקידי המעקב והבקרה ולא הצליחו למנוע מהאוניברסיטאות לצבור גרעונות". לדברי המבקר, נציגים של ות"ת ושל אג"ת, שהשתתפו בדיוני ועדת שוחט, לא הסבו את תשומת לב הוועדה לבעיה החריפה בנושא ועקב כך הוועדה כלל לא דנה בעניין.

 

הבעיה שמעלה המבקר היא, שההוצאות בגין פנסיה תקציבית ופיצויים הן קשיחות וכמעט שלא ניתן לצמצמן וככל ששיעורן מסך ההוצאות גדול יותר, מצטמצמת הגמישות הניהולית. בשנת תשס"ו הגיע שיעור זה לכ-25.6% באוניברסיטה העברית, לכ-13.6% בטכניון, לכ-10.1% באוניברסיטת ת"א ולכ-4.3% באוניברסיטת חיפה. המבקר מציין, כי על-פי התחזיות שבידי האוניברסיטאות, תשלומי הפנסיה השנתית שלהן צפויים לגדול עד השנים 2032-2023, ולפיכך נטל הוצאה זו יכביד מאוד על תקציבן במשך שנים רבות.

 

על-פי המבקר, למרות המלצות קודמות שלו לבטל את תנאי הפנסיה המועדפים הניתנים באוניברסיטאות - הן ממשיכות להעניק את כל ההטבות לעובדים הוותיקים שעדיין מבוטחים בפנסיה תקציבית, זה בנוסף לתנאי שכר מועדפים, מה שלדברי המבקר מגדיל את ההתחייבות האקטוארית של האוניברסיטאות וגם את ההוצאות בגין תשלומי פנסיה תקציבית ופיצויים - דבר שבא על חשבון כספים למימון פעילות שוטפת.

 

הות"ת נהגה בחוסר אחריות

 

בנוסף, קובע לינדנשטראוס, כי ות"ת נהגה בחוסר אחריות, כאשר התחייבה בשנת 1999, במסגרת הסכם שחתמה עם האוניברסיטה העברית, שהייתה הראשונה להנהיג פנסיה צוברת לעובדיה החדשים, להעניק לה במשך יותר מ-35 שנה סיוע שוטף של מיליוני שקלים מדי שנה, מבלי שתיאמה זאת מראש עם אג"ת, בלי שבדקה אם אכן יהיו בידיה סכומים פנויים הדרושים לכך ובלי שבחנה את השפעת הדבר על תקציב ההשכלה הגבוהה.

 

עוד קובע המבקר, כי ות"ת לא פעלה במסגרת הסכם זה כדי לבטל, או לצמצם, את התנאים העדיפים של הסדר הפנסיה התקציבית באוניברסיטה העברית, למרות שידעה על "ההטבות החריגות והניכרות שהעובדים זוכים להן במסגרת הסדר זה, שלא קיבלו את אישורה ואת אישור משרד האוצר".

 

האוניברסיטה מצידה, מציין המבקר, המשיכה לנהוג בחוסר אחריות, לא ניצלה כראוי את הכספים הפנויים העומדים לרשותה בשל ההקצבות המיוחדות שקיבלה מוות"ת, כפי שהתחייבה, ולא עשתה דבר כדי להקל את נטל תשלומי הפנסיה הגבוהים שיהיה עליה לשלם בעתיד.

 

מועד ראשי האוניברסיטאות נמסר בתגובה לדו"ח, כי "סוגיית הפנסיה באוניברסיטאות המחקר, כמו גם במוסדות ציבוריים דומים, היא מורכבת וארוכת שנים ופתרונה מחייב את התגייסותם המקצועית של גורמים רבים. ראשי האוניברסיטאות מתכוונים לפעול במשותף עם ות'ת ומשרד האוצר, במטרה למצוא פתרון ארוך טווח לסוגיה חשובה זו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x