$
בארץ

"קדימה, ליכוד ושתי מפלגות קטנות - התמהיל האידיאלי"

פרופ' יאיר טאומן חישב ומצא כי קואליציה בתמהיל זה תעניק לכל אחת משתי המפלגות הגדולות את מרב הכוח. קואליציית ימין צרה, לעומת זאת, תשאיר בידי נתניהו כוח מועט, שכן כל מפלגה שפורשת הורסת את הרוב. עכשיו רק נותר להתגבר על האגו

שאול אמסטרדמסקי 20:4714.02.09

"האפשרות הטובה ביותר של קדימה ושל הליכוד, מנקודת מבטה של תורת המשחקים, היא להרכיב יחד את הממשלה בצירוף שתי מפלגות קטנות יותר". כך קובע פרופ' יאיר טאומן, אחד המומחים הגדולים בעולם בתחום של תורת המשחקים, שמייעץ גם לחברות מסחריות.

 

טאומן, שבעבר נמנה עם סגל החוקרים באוניברסיטת תל אביב וכיום מרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה, טוען כי כל אפשרות אחרת תהיה פחות טובה בעבור כל אחת משתי המפלגות הגדולות.

 

יאיר טאומן יאיר טאומן

טאומן מדגיש כי ניתוחו את המצב הפוליטי הסבוך שאליו נקלעו המפלגות לאחר הבחירות הוא ניתוח מתמטי טהור. ניתוח זה מתמקד בעיקר בכוח המיקוח של כל אחת מן המפלגות בעת המגעים הקואליציוניים, וכן בכוח שתצבור כל אחת מן המפלגות השונות במסגרת קואליציה כלשהי. הניתוח מתעלם משיקולים אחרים, דוגמת יכולתה של ממשלת ימין צרה להמשיך ולנהל מדיניות חוץ תקינה מול ארצות הברית בראשותו של ברק אובמה.

 

בקואליציה צרה כוחן של הליכוד וישראל ביתנו זהה

 

"מנקודת ראותה של תורת המשחקים עולה כי בקואליציית ימין בת 65 מנדטים שתורכב בידי בנימין נתניהו, ללא קדימה, הכוח שיעמוד לרשות הליכוד יהיה 23% בלבד. זאת במונחים של מנעמי השלטון שהמפלגה תחזיק בהם. במקרה כזה לליכוד יהיה בדיוק אותו הכוח כמו שיהיה לישראל ביתנו של אביגדור ליברמן", אומר טאומן.

 

עיקר תשומת הלב בניתוחו של טאומן מופנית לשאלה מי תוכל להיות מפלגת הציר בקואליציה שתורכב. על פי תורת המשחקים, מפלגת ציר היא מפלגה שאיתה אפשר ליצור רוב קואליציוני, אולם אי אפשר לעשות זאת בלעדיה. זאת להבדיל ממפלגה בעלת יכולת וטו, שעשויה להיות מפלגה דומיננטית משום שאין רוב בלעדיה, אולם לא בהכרח קיים לקואליציה רוב איתה.

 

גם הקמת קואליציה המבוססת רק על קדימה, הליכוד ומפלגת העבודה, על פי טאומן, אינה החלופה הטובה ביותר מבחינת קדימה או הליכוד, שכן בקואליציה זו כל מפלגה תהיה מפלגת ציר, ותוכל לאיים על יציבות הקואליציה. לכן, למפלגת השלטון תהיה תועלת רבה יותר לו תצרף לקואליציה מפלגה נוספת, ותחליש את כוח המיקוח של המפלגות האחרות.

 

בהרכב קואליציוני שכזה, מפלגת ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן לא תהיה מפלגת ציר בעלת כוח מיקוח עודף, משום שפרישתה לא תפגע ברוב הקואליציוני.

 

לפיכך, התסריט הטוב ביותר מבחינת קדימה והליכוד הוא הרכבת ממשלת אחדות. "בקואליציה שתורכב על ידי הליכוד או קדימה, בצירוף שתי מפלגות קטנות יותר, הכוח שיעמוד לרשות קדימה והליכוד יהיה 42% לכל אחת, וזהו הכוח המקסימלי שהן יכולות להשיג", הוא מסביר. במילים אחרות, המתמטיקה מצביעה באופן מובהק על התועלת שבהרכבת ממשלת אחדות.

 

כוחן של הליכוד וקדימה סימטרי לחלוטין

 

נתניהו ולבני יופתעו אולי לשמוע כי מבחינת הניתוח שמציע טאומן, אין כל הבדל בין הליכוד לבין קדימה, משום שבמשחק הפוליטי שנוצר כוחן סימטרי לחלוטין. לכן, טאומן ממליץ לשני מנהיגי המפלגות להגיע להסכמה בדבר זהותו של ראש הממשלה הבא מבין שניהם, או לחלופין להסכים על רוטציה.

 

לאחר שתושג הסכמה יוכלו שני המנהיגים להסכים ביניהם על אופייה של הממשלה העתידית, ורק לאחר מכן לנהל את המגעים הקואליציוניים מול המפלגות האחרות המועמדות להצטרף לקואליציה בראשותן. "באופן זה יגדל כוח המיקוח של קדימה והליכוד באופן מרבי", מסביר טאומן.

 

נוסף על כך, הוא מאמין כי לו קדימה היתה מציגה עמדה איתנה שלפיה תשב באופוזיציה, הדבר היה מאלץ את נתניהו להקים ממשלת אחדות ברוטציה, שכן בממשלה ימנית כוחו יהיה קטן יותר.

 

אלא שהמתמטיקה הקרה רחוקה מרחק רב מן הלוגיקה הפנימית של הפוליטיקה הישראלית ומלהט היצרים שמאפיין אותה. טאומן מסכים כי למרות הניתוח המתמטי, אין ערובה כי במציאות ישכילו השחקנים הפוליטיים לחשוב אופן רציונלי טהור: "מובן ששיקולי האגו יכולים לגבור על החשיבה הרציונלית. הדבר נכון בייחוד לשאלה מי יעמוד בראש הממשלה, או מי ינהל את הממשלה ראשון במקרה של רוטציה שלטונית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x