$
בארץ

פרנקל: 2009 תהיה קשה ביותר; עם מדיניות נכונה - ההתאוששת תחל כבר ב-2010

נגיד בנק ישראל לשעבר השתתף בוועידת רה"מ לייצוא שנערכה היום בירושלים וחזה, כי בשנה הבאה הצמיחה בעולם המתועש תעמוד על בין 0% ל-1%. הוא צופה ירידה משמעותית בהיקף המינוף בעולם, מה שמחייב הזרמת הון לשווקים

שאול אמסטרדמסקי 19:0412.11.08

"המשבר הפיננסי הגלובלי עדיין לא מאחורינו. נעשו צעדים משמעותיים ביותר ונכונים בארה"ב ובאירופה על מנת להתמודד עם המשבר, אבל לפנינו עוד דרך ארוכה ביותר", כך אמר היום ל"כלכליסט" נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן נשיא AIG העולמית, פרופ' יעקב פרנקל, שהגיע לישראל כדי להשתתף בוועידת

רה"מ לייצוא בירושלים. 

 

לדבריו, את הסימנים ליציאה מן המשבר נראה רק בעוד שנתיים. "בשנת 2009 רוב העולם המתועש יצמח בשיעור שבין 0% ל-1%. במקביל, המדינות המתפתחות ימשיכו לצמוח, אולם בצורה מתונה מבעבר. אם הממשלות ינקטו במדיניות הנכונה, הרי שכבר בשנת 2010 נתחיל לראות התאוששות".

 

עוד הוסיף פרנקל, כי "עד היום, תיפקד המשק הישראלי בצורה חיובית, משום שהמגזר הפיננסי הישראלי איתן לעומת המגזר הפיננסי בארה"ב. בנק ישראל פועל בצורה הנכונה על מנת להתמודד עם המשבר".

 

פרנקל סירב להתייחס לשאלות לגבי המשבר אליו נקלעה ענקית הביטוח העולמית AIG.

 

המפקח על הבנקים יהפוך לגוף החשוב ביותר

 

בנאומו בוועידה בירושלים אמר פרנקל, כי "אם לא תחזורנה השגיאות, ברור לכל שבעתיד נצטרך לחיות עם מערכת פיננסית שהמינוף בה נמוך יותר. מלבד זאת, מבנה המערכת הפיננסית יהיה שונה בתכלית". פרנקל, שהתייחס למשבר בארה"ב, אמר כי "כבר היום בנקי ההשקעות לא קיימים. חלקם קרסו וחלקם הפכו לבנקים מסחריים. זו עובדה חשובה משום שבנקים מסחריים נתונים לפיקוח על הבנקים. כך הבנקים יוכלו לשדר אמינות לציבור, משום שעל מנת לקבל רישיון הם מוכרחים לעבור את תהליכי ההסדרה של הרגולטור".

 

פרנקל הוסיף כי "בעתיד, המפקח על הבנקים יהיה הגוף החשוב ביותר. הוא יצטרך שיהיה לו ידע עדכני ביותר ואף אינטימי עם הבנקים. צריכה שתהיה לו היכולת המקצועית לנתח ולזהות אותות אזהרה, ואת הכלים המתאימים להתמודד עם תופעות שליליות, והסמכות להפעיל אותם. יש עכשיו חשיבה מחודשת בכל העולם בנושא הזה ויותר ויותר מתגבשת ההבנה, שהפיקוח על הבנקים מוכרח להיות חלק מהבנק המרכזי".

 

כשאין מינוף - הכרחי להזרים אשראי

 

עוד אמר פרנקל, כי השאלה המרכזית העומדת על הפרק, היא כיצד ניתן להחזיר את אמון הציבור במערכת הפיננסית. "ראשית, על ידי עשייה. הדיבורים לבדם לא יעשו את העבודה. שנית, יש להפעיל את כל כלי המדיניות באופן סימולטני. זה מגביר את יעילות הצעדים וכן משדר ביטחון ואמינות לציבור. שלישית, בגלל העובדה שהמינוף במערכת הבנקאות היה עצום, מכך נובע שכאשר יש תהליך הפוך, של הקטנת המינוף, זה מביא באופן מיידי למחנק אשראי ולאובדן הון במערכת. ולכן צעד נוסף הוא הזרמת הון בצורה מסיבית למערכת הבנקאות."

 

בסוף דבריו אמר פרנקל כי "המשבר הפיננסי יגיע לקיצו בקצב מהיר יותר מהמשבר הריאלי. בתחום הפיננסי נעשים צעדים משמעותיים ביותר. מלבד זאת, כאשר יתברר שנעשה טיפול מתאים במשבר הפיננסי, הפסיכולוגיה תעשה את שלה. עד סוף 2009 סביר להניח שהמשבר הפיננסי יהיה מאחורינו. המשבר הריאלי יצטרך לעבור את כל המסלול בנפרד. "

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x