$
משפט

עורך דין דוט קום: מתמחים בהייטק, אבל לא רק

כלכליסט מציג את עורכי הדין המובילים בתחום ההייטק, שמשלבים בין מומחיות בטכנולוגיה, שליטה בדיני קניין רוחני והבנה בגיוסי הון - ואחרי כל זה מסתפקים ברוב המקרים בתגמול לפי שעה ולא באחוזים מעסקאות הענק

אביעד גליקמן 09:1729.06.08

עורכי דין העוסקים בתחום ההייטק נדרשים למכלול רחב של התמחויות. מעבר לעניין בתחומים טכנולוגיים והבנה עמוקה של חוקי החברות, נדרשת מהם גם מומחיות בזכויות פטנטים וקניין רוחני. בעולם הטכנולוגי, חברות הייטק צריכות להיזהר לא “לגנוב” את הרעיון למוצר או השירות שלהן ממקום אחר. חוזי

קניין רוחני מסוג זה דורשים ידע רב והתמחות גבוהה.

 

תחום נוסף שבו עורכי הדין בתחום ההייטק צריכים להתמחות, בשונה מעורכי דין אחרים, הוא גיוסי הון. חברות טכנולוגיה עוברות בדרך כלל כמה סבבים של גיוסים כדי לפתח את המוצר הטכנולוגי שלהן.

 

וכמו כל התחום הטכנולוגי, גם עורכי הדין שמייצגים את חברות ההייטק נדרשים למהירות תגובה גבוהה. עו”ד אלון סהר ממשרד הרצוג פוקס נאמן טוען שחברת הייטק אמורה ליצור לעצמה שווי שוק גבוה, ולהחזיר את ההשקעה במהירות גבוהה בהשוואה לתחומים אחרים.

 

ולאלה מתווסף השיתוף בין עורך הדין לבין קרן סיכון או חברה שאותה הוא מייצג: בין הצדדים צריך להיות אמון רב, עורכי הדין צריכים להתחשב במצב תזרים המזומנים של החברות והקרנות ולפעול על פי מודל שבו נלקחים סיכונים רבים לצד סיכויים לתגמולים נאים אם החברה עולה על דרך המלך. לדברי עו”ד דן שמגר ממשרד מיתר ליקוורניק ושות’, עורכי הדין הם שותפים של ממש לתהליך בניית החברה ולקידום המשא ומתן לרכישתה.

 

אז איך בדיוק מגדירים את תחום ההייטק? אילו חברות נחשבות לחברות טכנולוגיה עילית? לדברי עו”ד בארי לבנפלד ממשרד יגאל ארנון, זה מושג שקשה להגדירו בבירור. מדובר בחברות צמיחה שעוסקות בטכנולוגיה, שבפרק זמן קצר יחסית מגיעות להבשלה בעזרת מימון מסיבי. “בניגוד לתחומים אחרים, ההתמקדות היא לא בפתרונות מיידיים אלא בתופעות ותהליכים עתידיים”, מסביר סהר. “אנחנו מייצרים פתרון לבעיה שתהיה, לא לבעיה קיימת”.

 

אפיון נוסף של התחום הוא היותו חלק מהשוק הגלובלי. עסקאות טכנולוגיה הן חובקות עולם וחוצות גבולות, ודורשות מעורכי הדין הבנה גלובלית. עו”ד סהר טוען גם שאין קשר בין השווי הכספי של העסקה לבין מידת מורכבותה והאתגר המקצועי הטמון בה. “עסקה ‘קטנה’ של כמה עשרות מיליונים יכולה להיות קשה יותר לניהול מעסקה של מיליונים”, אומר סהר. “במצב זה לכל פרט יש חשיבות, וניהול לא נכון יכול להפוך כל סיכון קטן לבעיה גדולה שעלולה לסכל את העסקה”.

 

למרות שווי העסקאות הגבוה, המגיע למאות מיליוני דולרים ולעתים אף לכמה מיליארדים, הרי שעורכי דין המתמחים בתחום זה לא מרוויחים הרבה יותר מחבריהם העוסקים בתחומים אחרים. הכסף משולם בדרך כלל עבור שעות העבודה של עורך הדין, לא כאחוזים מהיקף העסקה. עסקה טובה במיוחד עשויה לתגמל עורך דין בבונוס כספי. במקרים אחדים המשרד מקבל מניות מחברות ההייטק במקום שכר טרחה, ובכך מקלים על תזרים המזומנים של החברה הצעירה, ולמעשה מהמרים על הצלחתה.

 

אשוק צ'נגרישקר

שותף במשרד גולדפרב, לוי, ערן, מאירי, צפריר ושות’. בן 45, נשוי + 2, בוגר אוניברסיטת ניו יורק. עלה לארץ בשנת 1993 והחל לעבוד במשרדו הנוכחי. בינואר 1997 נהפך לשותף. מרצה בכנסים ובבתי ספר וחבר בוועד המנהל של המשרד. פסנתרן - מנגן מוזיקה קאמרית עם כלי מיתר.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: 2.5-2 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: רכישת אקטימייז על ידי חברת נייס סיסטמס בהיקף של 282 מיליון דולר; רכישת גילת לווינים על ידי משקיעים זרים בהיקף של 465 מיליון דולר.

 

חיים פרידלנד

שותף במשרד גורניצקי ושות'. בן 40, בוגר אוניברסיטת בר־אילן, התמחה במשרדו של עדי קפלן. עבד באחד המשרדים הגדולים בארצות הברית וכן במשרד הרצוג פוקס נאמן וברשות להגבלים עסקיים. אוהב לקרוא ספרות היסטורית וביבליוגרפיות היסטוריות.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: כ־2.5 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: ייצוג חברת נור מקרו פרינטרס במכירתה ל־HP; מייצג את סיטיבנק ו־UBS בהנפקות של חברות ישראליות בניו יורק; ייצג את הבנק להשקעות גולדמן זאקס בהנפקה של שופינג.קום.

 

בארי לבנפלד

שותף במשרד יגאל ארנון הירושלמי, שם הוא עובד יותר מ־20 שנה. בן 53, יליד שיקגו. למד משפטים באוניברסיטת הרווארד, עלה לישראל ב־1983. גר בשכונת בקעה בירושלים, מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. רוכב על אופניים ואף שותף למסעות אופניים מדי שנה המהווים מסע התרמה לבית החולים אלי”ן.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: 5 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: ייצוג יבמ ברכישת XIV תמורת 300 מיליון דולר; ייצוג חברת דיר ברכישת חברת פלסטרו בהיקף של 170 מיליון דולר; רכישת חברת סייפן בהיקף של 364 מיליון דולר.

 

שרון אמיר

שותף בכיר במשרד נשיץ ברנדס. בן 47, בוגר אוניברסיטת תל אביב, התמחה בבית המשפט העליון אצל השופטת שושנה נתניהו ובמשרד ש. הורוביץ. למד לתואר שני בניו יורק ועבד שם ארבע שנים במשרד גדול. חזר לישראל בינואר 1996 והחל לעבוד במשרדו הנוכחי. מרצה בלהב (מכון להכשרת אקדמאים).

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: כ־10 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: ייצוג חברת סאנדיסק ברכישת חברת אמ־סיסטמס בהיקף של 1.6 מיליארד דולר; ייצוג חברת צ’ק פוינט ברכישת החברה השבדית פרוטקט דטה תמורת 615 מיליון דולר; הקמת קרן פימי4 (גיוס הון) בהיקף של 500 מיליון דולר.

 

דן שמגר

שותף במשרד מיתר ליקוורניק, ובנו של נשיא בית משפט העליון בדימוס. בן 43, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים. התמחה אצל נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק ואצל עו"ד יעקב נאמן. למד לתואר שני באוניברסיטת אוקספורד, עבד בניו יורק במשרד גדול והתמחה בתחום המיזוגים והרכישות ושוק ההון. עובד במשרדו הנוכחי עשר שנים. מרצה אורח באירועים ושחקן כדורעף בשנות הפנאי.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: 10 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: רכישה של חברת ECI על ידי קבוצת אשמור בהיקף של 1.2 מיליארד דולר; ייצוג אמ־סיסטמס ברכישת סאנדיסק בהיקף של 1.6 מיליארד דולר; מכירה של חברת ישקר לוורן באפט בהיקף של 4 מיליארד דולר.

 

אלון סהר

שותף במשרד הרצוג פוקס נאמן. בן 45, בוגר אוניברסיטת תל אביב, התמחה במשרד נשיץ ברנדס, היה בעליו של משרד ברגמן, וקסלר, סהר, בלום ושות’ במשך 12 שנה. לפני כשנתיים וחצי עבר למשרדו הנוכחי, שם הוא אחראי על תחום ההייטק. אוהב לרוץ למרחקים ארוכים.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: כ־5 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: ייצוג XIV שנמכרה לחברת יבמ תמורת 300 מיליון דולר; רכישת השליטה בלומניס על ידי קבוצת דוברת ועופר בהיקף של 125 מיליון דולר.

 

אורי רוזן

בעל משרד אורי רוזן ושות’, משרד בוטיק המייצג רק לקוחות הייטק. בן 45, היה עתודאי בצבא, עבד חמש שנים בפרקליטות הצבאית, למד באוניברסיטת מישיגן ועבד בוושינגטון. עד שנת 2004 היה שותף במשרד דנציגר קלגסבלד רוזן, וכשעזב הקים משרד עצמאי. מרצה באוניברסיטת תל אביב, אוהב לקרוא ולשמוע מוזיקה.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: יותר ממיליארד וחצי דולר

עסקאות בולטות: מכירת חברת קולבר לג’ונסון אנד ג’ונסון תמורת 159 מיליון דולר; מכירת חברת ג’נגו ל־NDS בהיקף של 107 מיליון דולר; ייצג חברת ידעת שנמכרה למיקרוסופט בפברואר האחרון; ליווה את חברת בי־הייב מיום הקמתה ועד למכירתה לחברת VMWare.

 

אמיר הלוי

שותף מנהל במשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’. בן 56, מכהן כעורך דין 29 שנה.

ב־2001 התמזג המשרד שלו עם משרד קלינהנדלר־גרוס. בוגר אוניברסיטת תל אביב, מרצה בטכניון ובמכללה למינהל, חובב צלילה וצילום.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: 4.5 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: רכישת פאואר דיזיין על ידי מיקרוסמי תמורת 250 מיליון דולר; רכישת קוייגו הישראלית על ידי AOL תמורת 340 מיליון דולר; עסקת הרכישה של טריאנה על ידי ICAP תמורת 250 מיליון דולר; ייצג את יאהו ברכישת פוקסיטיונז.

 

ליאור אבירם

שותף במשרד שבלת ושות’, ממונה על תחום ההייטק במשרד. בן 46, במשרד ב־19 השנים האחרונות, מהן 14 כשותף. בוגר אוניברסיטת תל אביב, מרצה בלשכת עורכי הדין ובפורומים שונים. חובב טריאתלונים ולומד לנגן על סקסופון.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: מיליארד וחצי דולר

עסקאות בולטות: רכישת חברת אטריקה על ידי נוקיה סימנס בהיקף של 100 מיליון דולר; הנפקה של קרן פרגון בהיקף של 105 מיליון דולר.

 

עטיר הרדוף

שותף במשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות’. בן 40, נשוי + 3, עורך דין ב־11 השנים האחרונות, מהן שותף במשרד בחמש השנים האחרונות. בוגר אוניברסיטת תל אביב. התמחה במשרד יגאל ארנון, עבר למשרד עם רובי בכר. גר ברמת השרון, רץ למרחקים ארוכים.

היקף עסקאות המשרד בתחום בשנתיים האחרונות: 2 מיליארד דולר

עסקאות בולטות: ייצוג חברת שיר נטוורקס שנמכרה לסיסקו תמורת 97 מיליון דולר; ייצוג גולדמן זאקס בגיוס איגרות חוב של חברת החשמל בהיקף של 250 מיליון דולר; ייצוג חברת כלל ביטוח ברכישת קבוצת הביטוח גארד בפנסילבניה שבארצות הברית בהיקף של 120 מיליון דולר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x