$
בארץ

יועצו הכלכלי של נתניהו, אבי שמחון: "לנצל את המצב הכלכלי הטוב כדי להוריד מסים"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה אומר ל"כלכליסט" כי יש לתעדף הפחתת מס הכנסה על פני מע''מ. "הפחתת מסי הכנסה גם תסייע להגדלת הפעילות במשק" הוא קובע

אדריאן פילוט 06:5409.03.17

יועצו הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, פרופ' אבי שמחון, קרא אתמול בשיחה עם "כלכליסט" לא להמתין ולהתחיל להפחית מסים באופן מיידי בעקבות נתונים מקרו־כלכליים שפרסמו אתמול משרד האוצר והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ''ס). בשיחה, המליץ שמחון לתעדף הפחתת מס הכנסה על פני מע''מ.

 

שמחון, המכהן כיו''ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, אמר: "יש לנצל את הצמיחה המרשימה בהכנסות המדינה ביחד עם הירידה ביחס חוב־תוצר על מנת להוריד מסים, עם דגש על מס הכנסה. הפחתת מסי הכנסה גם תסייע להגדלת הפעילות במשק, לשמירת הצמיחה המהירה וגם תותיר יותר כסף בידי האזרחים, דבר שיגדיל את רווחתם".

פרופ' אבי שמחון פרופ' אבי שמחון צילום: גיא אסיאג

 

בסביבתו של שר האוצר משה כחלון לא הופתעו מעוצמת הנתונים, שרק חיזקו את כוונתם להמשיך לבצע הפחתת מסים שלישית במהלך הקדנציה של השר.

בכיר בלשכת כחלון אמר כי השר כבר הצהיר על כוונתו להפחתת מסים נוספת בפומבי. "השר ביקש להמתין לפרסומם של נתוני חודש מרץ על מנת לקבל תמונה רבעונית", אמר הבכיר. כשנשאל האם יש לכחלון העדפה לגבי איזה מס להפחית, אמר: "גם זה ייבחן בסוף הרבעון. אין כרגע העדפה".

 

ויכוח מקצועי בין האוצר לבנק ישראל

 

בתחילת 2016 החליטו ראש הממשלה ושר האוצר על הורדת מס החברות מ־26.5% ל־25%. באמצע יולי 2016 סיכמו השניים על הפחתה נוספת לרמה של 23% עד 2018. כמו כן, בתחילת השנה הופחת מס הכנסה לשכירים ב־1%.

 

אלא שגם הפעם צפוי כחלון להגיע לוויכוח מקצועי עם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. העמדה העקרונית של בנק ישראל היא כי מה שנמוך באופן חריג בישראל זו דווקא ההוצאה האזרחית ולכן יש לייעד את פירות הצמיחה להתמודדות עם האתגרים ארוכי הטווח של המשק מבלי להגדיל את הגירעון הממשלתי.

 

מקורות באוצר ביקשו להזכיר היום כי לפני כשנה הצהירה הנגידה שהפחתת המסים שתכנן כחלון אז עלולה לגרום להגדלת הגירעון הממשלתי ב־20 מיליארד שקל ולהזניק אותו אל מעל היעד של 2.9% מהתמ''ג הישראלי. בפועל, הגירעון הסתכם בשנה שחלפה ב־2.15% מהתמ''ג.

 

נטל מס ההכנסה נמוך יחסית למדינות מפותחות

 

לפי נתונים של בנק ישראל, ההוצאה האזרחית - הכוללת תקציבי בריאות, חינוך, סביבה, ביטוח לאומי, שיכון ושירותים קהילתיים - עמדה ב־2016 על 28.6% מהתמ''ג.

מדובר בנתון נמוך משמעותית מממוצע של כ־42% בקרב מדינות ה־OECD ב־2015. לפי נתונים אלו, ישראל נמצאת במקום האחרון בעולם המפותח בהוצאה האזרחית ביחס לתמ"ג.

 

גם נתוני מסי ההכנסה של שכירים וחברות תומכים בעמדת הנגידה פלוג. לפי הנתונים המעודכנים ביותר של ה־OECD, נטל מס ההכנסה בישראל נמוך יחסית לממוצע במדינות המפותחות ועמד ב־2015 על 6.2%, לעומת ממוצע של 8.4% ב־OECD.

 

ל"כלכליסט" נודע כי חטיבת המחקר של בנק ישראל, בראשות פרופ' נתן סוזמן, נמצאת בעיצומם של בדיקה וניתוח של הנתונים המקרו־כלכליים. אנשי החטיבה צפויים להתייחס לסוגיה במסגרת הסקירה הפיסקאלית התקופתית שמבצע ד"ר עדי ברנדר, מנהל תחום המקרו בבנק ישראל, כבר במהלך השבועות הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x